ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




УПЕРЕДЖЕНИЙ ТА АНТИІСТОРИЧНИЙ
08.02.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 12(21922) / Тираж: 8525

У вівторок Верховна Рада України ухвалила заяву про засудження внесених Сеймом і Сенатом Польщі змін до закону про Інститут національної пам’яті, яким, зокрема, запроваджується кримінальна aвідповідальність за заперечення «злочинів українських націоналістів».

Рада визнала ухвалені польським парламентом законодавчі зміни такими, що суперечать демократичним цінностям і стратегічному партнерству країн. «Ухвалені законодавчі зміни суперечать змісту і духу стратегічного партнерства між Україною і Респуб-лікою Польщаa, а також принципам, які були погоджені сторонами, серед іншого, у Декларації пам’яті і солідарності від 20 жовтня 2016 року», — йдеться у заяві. При цьому наголошується, що саме у цій декларації Верховна Рада України і Сейм Республі-ки Польща погодилися з необхідністю активізації неупереджених історичних досліджень та «стримування сил, які ведуть до суперечок у наших державах».

Депутати закликали також польську сторону до відкритості та конструктивності у подальшому розвитку двосторонніх відносин: «Закликаємо Президента Республіки Польща скористатися своїми конституційними повноваженнями та спільно з Сеймом і Сенатом Республіки Польща повернути в українсько-польські відносини зваженість, раціональність та доброзичливість.

У документі зазначається, що в польському законі щодо заборони «злочинів українських націоналістів» дається «упереджене та антиісторичне визначення цього поняття, що відкриває шлях до маніпуляцій і посилення антиукраїнських тенденцій в польському суспільстві». Окрім того, народні депутати звертають увагу на те, що відвертий діалог, вільний обмін думками та академічна свобода опинилися під загрозою кримінального переслідування у зв’язку із прийняттям закону, «що є несумісне з демократичними цінностями».

Рада наголосила на необхідності збереження і передачі наступним поколінням «правди про дійсні, а не вирвані з загального контексту причини», які призвели до кровопролиття між народами в роки Другої світової війни та в інші періоди нашої історії і які мали трагічні наслідки для обох народів.

У заяві підкреслюється, що розпалювання конфліктів між традиційно дружніми українським і польським народами лежить в інтересах спільних ворогів Польщі й України, «якими були нацистський і комуністичний режим, а сьогодні — російський агресор та окупант».

Втім, до позиції Верховної Ради України в Польщі не дослухалися (як і до застережень, які пролунали з Ізраїлю та США) — того ж таки вівторка президент Анжей Дуда підписав скандальний закон. Першою, хто привітав Варшаву, була (а хто би й сумнівався!) Москва.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012