ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




НАВЧАННЯ У ПОЛЬЩІ СТАЄ НЕБЕЗПЕЧНИМ
10.03.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 22-23(21932-21933) / Тираж: 8525

Нинішня напружена ситуація між Україною і Польщею, яка розв’язала проти нашої держави «історичну війну», вимагає адекватних відповідей та пошуку адекватних рішень.

Поки що нашим громадянам варто утримуватися від поїздок до Польщі без нагальної потреби. Звичайно, ми не маємо права вказувати тим, хто змушений працювати в Республіці Польща, аби якось прогодувати свої родини. А ось туристам і тим, хто планує вступати до польських вишів на платній основі, витрачати свої кошти в державі, яка недружньо ставиться до нас, не варто.

Тим паче, що безпека наших громадян у Польщі тепер під загрозою, бо навіть за червоно-чорний прапорець чи якийсь український патріотичний елемент на одязі, який не сподобається тамтешнім правоохоронцям, або за гасло «Слава Україні!» наших громадян можуть оштрафувати. Так вважають учасники експертного обговорення «Українсько-польські стосунки в 2017—2018 роках. Гуманітарний аспект».

«Особливо небезпечно перебувати в Польщі буде студентам, що їдуть навчатися на гуманітарні спеціальності, пов’язані, зокрема, з історією чи політологією. Адже під час навіть невинного диспуту на якомусь із семінарів думка українського студента може бути потрактована викладачем чи польськими студентами як «пропаганда бандерівщини» і т.д. А за це вже можуть просто депортувати з Польщі, а потім ще й у таких студентів виникнуть проблеми з відвідинами інших країн «Шенгенської зони», — про це заявив радник міністра освіти і науки України у 2014—2016 роках, а нині — експерт з міжнародних відносин, директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. О. Никонорова Сергій Пархоменко.

«Тому, поки ситуація не зміниться, рекомендуємо українцям утримуватися від вступу до польських ВНЗ, а організаціям, які займаються питанням академічних обмінів або відправкою на навчання до Республіки Польща, якщо не обмежити діяльність, то принаймні попереджати своїх клієнтів про небезпеку, яка може на них чекати в разі «необережних висловлювань», та подумати про додатковий юридичний супро-від, правовий захист осіб, які за сприяння таких організацій від-правлятимуться до Польщі», — додав експерт.

Втім, Сергій Пархоменко наголосив, що Україні не варто вдаватися до методів публічного тиску у відповідь — відкликати дипломатичних працівників з Польщі або згортати співпрацю в сфері оборони, економічній сфері тощо. «Треба шукати шляхи виходу із ситуації, шляхи порозуміння. Але в гуманітарній, освітній сфері слід бути дуже обережними. У Польщі поки що не усвідомлюють, як їхні законодавчі ініціативи негативно впливають на тих, хто робить внесок у польську економіку, але рано чи пізно там визнають, що сваритися з Україною дуже невигідно», — підкреслив директор ОПАД.

Автор: -

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011