ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Потрібна не лише увага
14.04.2018 / Газета: Одесские известия / № 29(5053) / Тираж: 18937

Службі в різних військових підрозділах Михайло Стукалов присвятив десять років свого життя. 18-літнім юнаком його викликали до райвійськкомату і вручили повістку. На той час хлопець заочно навчався в Уманському педагогічному інституті, одночасно опановував курси оператора комп’ютерного набору і працював учителем фізкультури в рідній школі села Новосавицьке.

Але служба в армії не перекреслила планів Михайла Сергійовича – він таки здобув вищу освіту, хоч педагогічна професія знадобилася йому набагато пізніше.

У 2007 році Стукалов підписав свій перший контракт з військовим формуванням. Тоді така форма проходження служби лише впроваджувалася в Україні, і хлопець вирішив іти в ногу з часом. Тим паче, що в державі панував мир і ніщо не віщувало лихої години. Спочатку служив у військах зв’язку, потім – у Військово-Морських силах. Коли розпочалася антитерористична операція на сході країни, Михайло одним з перших серед своїх армійських друзів дав згоду на участь у ній. Тоді у першу чергу на схід відправляли лише добровольців. Ще й нині Михайло не має права розголошувати інформацію про точне місце перебування свого підрозділу, тож про побачене розповідає небагато. Сказав лише, що служив у секторі «М» і в АТО був 7 місяців. А нещодавно вирішив закінчити свою військову кар’єру і повернувся до рідного села Новосавицьке.

Звичайно, він тішиться, що здобута педагогічна освіта знадобилася йому зараз. Завдяки цьому знову влаштувався у школу на посаду вчителя фізкультури. У свої 29 років ще не одружений, проживає з матір’ю і рідним братом, який зараз навчається в інституті Міністерства внутрішніх справ.

– Я повернувся до цивільного життя заради своєї родини, – розповів М.Стукалов. – У нас велике господарство і матері просто не під силу поратися одній. Мій молодший брат став курсантом, і на материні плечі лягла вся домашня робота. Тож я змушений був приїхати в рідне село аби вона так важко не працювала. Відверто кажучи, якби не ця сімейна обставина, я б служив і далі, бо завжди мріяв залишитися надстроковиком.

Михайло дуже вдячний своїй родині за допомогу і підтримку після повернення з АТО. На жаль, ні від кого більше він цього не відчув. Якщо проаналізувати піклування держави, то виявилося, що посвідчення учасника бойових дій ніяких особливих привілеїв не дає. Тож Стукалов пільгами не користується. Якоїсь уваги з боку місцевої влади чи інших чиновників Михайло також не побачив. Одного разу він звернувся за матеріальною допомогою, але так і не отримав її. Більше й не звертається. Знає, як заробити гроші своєю працею, і ні від кого не залежати.

– Я вважаю, що мені пощастило в плані адаптації до цивільного життя, – сказав М.Стукалов. – Вдома мене зустріли любляча родина і море турбот по господарству. Великим плюсом стало швидке поновлення на роботі і якісне спілкування з колегами. Тож я постійно зайнятий і це позитивно впливає на мій психологічний стан. Але є хлопці, які повертаються з війни морально зболеними і їм вкрай та терміново потрібні не лише увага рідних та суспільства, а й надзвичайно важливі речі – робота, лікування, психологічна реабілітація тощо. На жаль, багато АТОвців цього не отримують.

Автор: Олена Харченко

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012