ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ХІБА НУВОРИШАМ ДО КУЛЬТУРИ?
14.04.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 34(21944) / Тираж: 8525

У салоні-галереї Одеської обласної організації Національної спілки художників України (вул. Катерининська, 18) відкрилася акційна виставка «Час і традиції», організована на захист цієї галереї від посягань з боку приватних структур.

Нагадаємо, що це приміщення є комунальною власністю і салон-галерея спілки тут незмінно розташовується вже 68 років. Проблеми виникли трохи більше десяти років тому, коли одна приватна компанія, шляхом незаконних оборудок, заявила на нього свої права і, вдавшись до рейдерського захоплення та побиття художників, спробувала їх виселити. Але зазнала фіаско. Потім спритні нащадки Остапа Бендера «перепродали» цей ласий шматок нерухомості у самісінькому центрі Одеси іншій компанії, а та, в свою чергу, в 2013-у передала фіктивні права на нього одній американській компанії, власник якої — колишній одесит.

«Уже одинадцять років ми перебуваємо в непростій ситуації, у стані боротьби за свої права. Захист від рейдерів, разом з тими організаціями (фірмами), що їх наймали, нам давали рішення Кабінету Міністрів України про заборону виселення творчих спілок з приміщень галерей, які вони займають, та відповідні рішення Верховної Ради про передачу цих приміщень або у власність спілок, або в довічне користування. Аргументом проти останнього рішення Господарського суду фігурувало відкриття кримінальної справи щодо фінансових махінацій усіх фірм з оформленням документів купівлі-продажу приміщення, в тому числі й американської фірми, які впродовж років домагаються приміщення галереї спілки художників. Ця виставка-акція має нагадати владі й громадськості про нашу рішучість відстояти свої законні права, — наголосив голова Одеської облорганізації НСХУ, народний художник України Анатолій Горбенко. — Впродовж останніх місяців ми утримувалися від публічних заяв, чекали на рішення суду. Попередні суди ми виграли, а цей несподівано програли, через дії судді, якими він порушив усю логіку та надію на справедливість судового процесу. Нині ми апелюємо до громадськості, влади і ЗМІ, хочемо донести інформацію про біду, яка нас спіткала. Культура виявилася слабкою ланкою суспільства, й нувориші оголосили наступ на неї. Митців виживають, як можуть, нас хочуть поставити на коліна діями судочинства в абсолютно безвідповідальний в очах громадськості спосіб. Здається, у нинішній Верховній Раді України вже й забули слово «культура».

«Незважаючи на те, що на виконання рекомендації Кабінету Міністрів України приміщення по вулиці Катерининській, 18, було передане довічно Національній спілці художників України, а з Одеською організацією НСХУ муніципалітет уклав договір безстрокового, безоплатного користування на це приміщення, цей факт судовим органом не береться до уваги, а в ухваленому рішенні не дається оцінка і не вказані мотиви, на яких підставах суд відхилив цей аргумент, — продовжив Сергій Савченко, заступник голови обласної організації НСХУ, заслужений художник України. — Наголошую, що не в безстрокове, а в довічне користування. Це вже одеська міська влада перевела положення в статус безстрокового користування. Ситуація неодно-значна. Припускаю, що фірми, які в різний час домагалися і продовжують домагатися цього приміщення, загальною площею 151,8 кв. м (у їхніх позовних документах чомусь 90,02 кв. м), вдаючись до маніпуляцій, в оформленні різних актів перепродажу його за нашою спиною, — фірми-клони».

Який подальший план дій спілчан у цій складній і невизначеній ситуації?

«Ми продовжуємо активну діяльність салону-галереї, яка відома далеко за межами Одеси й України високим рівнем виставок, що наповнюються творами знакових художників міста, і в тому процесі локальний формат розширюється географією залучення відомих особистостей у виставкових проектах галереї», — зазначив Сергій Савченко.

«Щодо юридичної складової, — продовжує мій співрозмовник, — то вже подана апеляційна скарга на останнє рішення Господарського суду Одеської області. Ми також підготували заяву у двох редакціях, яку скерували в Генеральну прокуратуру України на ім’я Юрія Луценка, а також в управління Нацполіції в Одеській області. Раніше ми зверталися до обласного прокурора, який, у свою чергу, направив клопотання в обласне управління Нацполіції порушити кримінальну справу щодо компанії, яка незаконно забезпечила собі статус власника цього приміщення. Відкрито кримінальне провадження за ознакою ч.1 ст. 190 КК України стосовно ПП «Аркадія 2000», ПП «МЕРФ», а також ТОВ «ВЕСТ 16 СТРІТ, ЛЛК». У цьому кримі-нальному проваджені Одеська обласна організація НСХУ визнана потерпілою, однак упродовж року досудове розслідування відповідно до вимог процесуального законодавства не проводиться і жодній посадовій особі цих приватних підприємств не повідомлено про підозру у вчиненому кримінальному правопорушенні. З цього приводу ми просимо вищеназвані інстанції довести цю справу до кінця й ознайомити нас з її результатами. Паралельно наш юрист бере участь у судових засіданнях, активно, професійно обстоюючи наші законні інтереси».

У заяві, адресованій Генеральній прокуратурі України та управлінню Нацполіції в Одеській області, зокрема, йдеться: «Зараз представники ТОВ «ВЕСТ 16 СТРІТ, ЛЛК» (компанія, яка з 2013 року домагається приміщення. — В.К.), посилаючись, що є власником нежитлового приміщення по вул. Катерининській, 18, позбавляють можливостей та створюють несприятливі умови в діяльності ДП «Художня галерея», наполягаючи виселитися з цього приміщення».

Автор: Володимир КУДЛАЧ

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011