ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ВИЯВ НАРОДНОЇ ДИПЛОМАТІЇ
21.04.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 36(21946) / Тираж: 8525

Причорноморський край готується до чергової, вже дев’ятнадцятої, Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині», яка цьогоріч відбудеться 18—20 травня в Одеській національній науковій бібліотеці.

На шанувальників української книжки чекає багато цікавих заходів: презентації, конкурси, виставки, майстер-класи, автограф-сесії, «круглі столи» тощо. З-поміж цього розмаїття, без сумніву, приверне особливу увагу представлення альбому-каталогу «Збірка мистецьких творів Художнього музею Тараса Шевченка в Пекіні» (подарований ОННБ відомою мистецькою родиною Кравченків).

Це — спільний українсько-китайський проект. Видання, що побачило світ у Пекіні (редактор — Лі Ген, укладач — Алан Юй), двомовне — українською і китайською. Воно містить близько двохсот творів українських і китайських митців різних видів та жанрів, подарованих згаданому музею. Ці твори певним чином відображають як зацікавлення художників особою і творчістю Шевченка, так і сучасні тенденції в образотворчому мистецтві України і Китаю. Помітно представлені й одеські митці: Борис Бєлов, Оксана Здоровецька, Анатолій і Галина Кравченки, Олексій Малик, Валерій Цонін та інші — загалом 12 майстрів.

Організаторами музею, який офіційно відкритий 23 вересня 2016 року, виступили Посольство України в КНР, Національна академія мистецтв України, Національний музей Тараса Шевченка, Національна академія образотворчого мистецтва й архітектури України, Академія каліграфії та живопису КНР, Академія мистецтв «Лі Кежань» КНР.

«У 2018-у ми відзначаємо низку знакових подій: 204-річчя від дня народження Тараса Шевченка, 26-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною і Китаєм, а також 27-річчя Незалежності України — тієї України, за яку боровся все своє життя славетний син українського народу Тарас Григорович Шевченко», — йдеться у перед-ньому слові до каталогу Надзвичайного і Повноважного посла України в КНР Олега Дьоміна.

«…У наші дні багато наших молодих художників та молодих друзів познайомилися із чудовими творами українських художників, які змусили їх по-новому зрозуміти Тараса Шевченка, — наголошує у своїй вступній статті редактор видання, виконавчий директор художньої галереї «Лі Кежань» Лі Ген. — Звичайно, в роботах цього видання нам дуже приємно бачити спосіб мислення сучасних українських митців і впевненість художників у власній національній культурі».

Відкриття музею в Пекіні та видання каталогу активізувало двосторонні контакти між українською і китайською інтелігенцією. «Коли я приїхав до України, — зазначає Алан Юй, директор музею-галереї Тараса Шевченка у Пекіні, віце-президент Китайської академії каліграфії та живопису, — я познайомився із багатьма щирими друзями та діячами мистецтва, через вас я тут затримався, організував різноманітні заходи художнього обміну. Минулого року мій син Юй Фей Хун вступив до Національної академії образотворчого мистецтва України… Для мене Україна вже не є звичайною зупинкою у поїздці».

Альбом-каталог, видання якого стало можливим завдяки підтримці благодійників, громадських діячів і різних установ України й Китаю, приваблює високою поліграфією, прекрасним дизайном, бездоганним смаком і тактом у поданні матеріалу. Надалі планується його перевидати з доповненнями.

Повертаючись до очікуваної презентації в стінах бібліотеки, зазначимо, що її формат включає й виставку творів одеських художників, чия творчість представлена в Музеї Тараса Шевченка у Пекіні. Приємно відзначити, що події, пов’язані з цією презентацією, несподівано для органі-заторів синхронізувалися — у травні в Пекінському художньому музеї Тараса Шевченка відбудуться урочистості на честь українського генія, в яких візьме участь й українська делегація.

Автор: Володимир КУДЛАЧ

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011