ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Пряма загроза інформаційній безпеці
17.05.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 42(21952) / Тираж: 8525

Національна спілка журналістів України звернулася до Президента України Петра Порошенка із закликом невідкладно стати на захист вітчизняних друкованих ЗМІ.

Різке подорожчання імпортного газетного паперу та підвищення тарифів «Укрпоштою» на доставку друкованої преси призвело до катастрофічної ситуації на ринку національних та місцевих друкованих суспільно-політичних ЗМІ, констатують у НСЖУ. З метою посилення інформаційної безпеки України Спілка журналістів пропонує запровадити державну протекціоністську політику щодо підтримки друкованих ЗМІ, що є загально-прийнятною практикою у країнах Європи.

У зверненні правління НСЖУ до глави держави щодо необхідності президентської ініціативи — напрацюван-ня закону про посилення інформбезпеки України та державної підтримки вітчизняних друкованих ЗМІ йдеться:

Учасники пленуму Національної спілки журналістів України констатують, що в державі склалася катастрофічна ситуація на ринку друкованих суспільно-політичних засобів масової інформації. Головною причиною критичної ситуації стало різке здорожчання газетного паперу та видавничих послуг, тарифів на доставку «Укрпоштою» друкованих ЗМІ.

Зокрема, ціни на газетний папір з грудня 2017-го по травень 2018-го зросли на 45-50%. «Укр-пошта» запланувала підвищення тарифів на доставку друкованої преси майже на 25% до кінця 2018-го і ще на 19% — із 1 січня 2019 року. Це неминуче призведе до загибелі багатьох місцевих газет, що напряму загрожує інформаційній безпеці України.

В умовах інформаційного протистояння, яке відбувається на фоні бойових дій на сході держави, НСЖУ вважає за необхідне звернутися до вас як гаранта національної безпеки України із закликом виступити з президентською ініціативою прийняття закону про посилення інформаційної безпеки України та державної підтримки вітчизняних друкованих ЗМІ.

Закон має поставити за мету:

— посилити фінансово-економічну та іншу державну підтримку друкованих громадсько-політичних ЗМІ;

— активізувати протекціоністську політику держави друкованих ЗМІ щодо зниження споживчої вартості інформаційної продукції, включаючи податкове, тарифне, митне, валютне та господарське регулювання, відшкодування збитків, надання фінансової допомоги, як того вимагає стаття 4 Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів»;

— модернізувати вітчизняні друковані видання.

Вважаємо за необхідне зламати монополію на продаж газетного паперу, оскільки практично весь папір, що реалізується в Україні, — російського виробництва. Росія у будь-який момент може заборонити продаж паперу Україні, а купувати його через треті-четверті держави буде не менш складно. Тому пропонуємо закупити за бюджетні кошти папір інших виробників, зокрема Фінляндії, і продавати його редакціям. Також варто відновити та модернізувати роботу паперових комбінатів в Україні, зокрема Жидачівського, або врешті-решт збудувати нові.

В Україні варто створити модель державної підтримки, спрямовану на збереження існуючих видань від закриття та підтримку використання новітніх технологій, впровадження інновацій у друкованих медіа.

Концепція державної підтримки друкованих громадсько-політичних ЗМІ є загальноприйнятою практикою у країнах Європи. В Україні вона дозволить не лише посилити національні позиції держави,а й попередити концентрацію медіавласності, запобігти закриттю друкованих ЗМІ.

Автор: Сергій ТОМІЛЕНКО, голова НСЖУ

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011