ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ЛІСАБОНСЬКІ ПАРАДОКСИ
17.05.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 42(21952) / Тираж: 8525

Минулої неділі у столиці Португалії Лісабоні завершився конкурс «Євробачення-2018». Одеситів ця велика подія інтригувала ще й тим, що вперше з 2003 року, відколи наша держава бере участь у цьому пісенному змаганні, честь України захищав наш земляк — 21-річний MЕLOVIN. Тож спочатку про нього.

MELOVIN (Костянтин Бочаров, народився 11 квітня 1997-го в Одесі) — український співак, переможець шостого сезону вокального шоу «X-Фактор», фіналіст національного відбору на «Євробачення-2017». На нинішньому, вже 63-у конкурсі, який проходив у Португалії, наш земляк виступив з піснею «Under The Ladder».

Навчався Костя в одеській школі №27, що на Люстдорф-ській дорозі, неподалік від площі Толбухіна. У відмінниках не ходив, зате 2012 року успішно закінчив театральну школу. Володіє баритоном. Навчається в Київському інституті музики ім. Глієра. Жанр, у якому працює, називає поп-електронікою.

Як пояснює сам співак, його творчий псевдонім MELOVIN є поєднанням імені всесвітньо відомого дизайнера Макквіна (його кумира) та похмуро-веселого свята — Хеловіна. Водночас, зауважимо, творчий псевдонім Александра Макквіна походить від назви його улюбленого гурту «Queen».

У півфіналі «Євробачення-2018» MELOVIN виходив останнім. Його пісня не залишила публіку байдужою, про що свідчить понад 2,5 мільйона переглядів на YouTube.

У фіналі йому випав жереб співати першим, що ой як нелегко! Пролунали перші потужні акорди композиції, сильний голос з великим діапазоном заполонив залу і зачарував слухачів, бек-вокал натхненно доповнював, «не лізучи поперед батька». Наш Костя зі своїм зростом 184 см виглядав впевнено, спритно і по-одеськи елегантно. Окрім блискучого співу та гри на роялі, продемонстрував високий фасон у строгій чорно-білій гамі. Костюмчик, пані та панове, сидів на ньому бездоганно. А у фіналі ефектної композиції — вогняне шоу!

І знаєте, як цей синтез мистецтв оцінило журі? Азербайджан — 6 балів, Молдова — 5. І, увага, національні журі всіх інших країн не дали жодного бала. Нуль! Чи пороблено суддям, чи букмекерських прогнозів начиталися?

Але, на відміну від братії в мантіях, оцінка телеглядачів була абсолютно протилежною. За 12-бальною шкалою за MELOVINа вони проголосували так: Вірменія — 4, Азербайджан — 8, Білорусь — 12, Болгарія — 1, Кіпр — 2, Чехія — 12, Македонія — 4, Франція — 4, Грузія — 8, Ізраїль — 7, Італія — 8, Латвія — 3, Молдова — 10, Чорногорія — 7, Польща — 12, Португалія — 4, Росія — 8, Сан-Марино — 5.

Отож, згідно з балами журі, Україна отримала б останнє, 26-е місце. А ось телеглядачі поставили нашого MELOVINа на 7-е. У сумі ж балів маємо на «Євробаченні-2018» 17-е місце. Як казав сумнозвісний класик, важливо не те, як голосували, а те, як рахували. А може, і як «засудили»? Хитрим букмекерам українець таки втер носа, бо вони йому пророкували лише 23-е місце.

Я дуже далекий від категорично ура-патріотичного, що наш MELOVIN був найкращим. Ні. У фіналі цьогорічного «Євробачення» було чимало гідних виконавців. Але вважаю, що український співак мав увійти до чільної десятки.

Глобалізація — загалом непогана штука, але користуватися нею, як і сірниками, слід обережно. На «Євробаченнях» різних років маю велику симпатію до тих виконавців, хто співає рідною мовою, а не англійською. Бо Європа — це не якась аморфна мішанка, як би дехто волів бачити, а квітка з багатьма пелюстками — гарними і такими різними європейськими мовами. Якщо всі співатимуть щось на кшталт «ай лав ю, бейбі» чи «ай люз контроль», то ми плодитимемо безліч невиразного чи, в кращому випадку, посереднього. Гарною англійською є кому співати на різних континентах, ця мова чи не найкраще пасує до поп- та рок-композицій, нею написано найвизначніше, що є у цих жанрах.

Але ж і «свого не цураймось»! Українська мова за 15 років нашої участі в «Євробаченні» звучала на конкурсі лише тричі: у переможному 2003-у в Русланиних «Диких танцях», у провальному 2005-у, коли від України виступали «Ґринджоли» з «Разом нас багато», та в 2009 році, в пісні «Мамо», причому від тодішньої представниці Росії Анастасії Приходько. Її участі, нагадаю, передував скандал: киянку Приходько, яка хотіла співати за свою Україну, «україн-ське» журі відфутболило. Українські сценічні імена — це окрема дика і брутальна історія. Наприклад, коли гарну й талановиту українську співачку продюсери «охрестили» російським чоловічим іменем Альоша. Це вже печаль понад розумними межами, як в анекдоті: «и дочку Васей назовём»… А «український» меншовартісний телевізійний менеджмент, якого танцюють заточені під Москву олігархи, нізащо не хоче пропускати пісні українською на «Євробачення». Боже збав, тільки не це! Щоб були ми як якісь залякано-затуркані туземці-дикуни, щоб Європа не почула гарної української мови! А от інші не комплексують. Скажімо, завжди з нетерпінням чекаю виступів учасників з балканських країн, які презентують свою культуру, свій самобутній мелос.

Цього року вищий клас, до мурашок по тілу, показали серби. Саня Іліч і Балканіка з піснею «Nova deca». Етнічне у вишуканому поєднанні з сучасним. Гарно ж! (19-е місце).

Свій голос я віддав за Естонію — Еліну Нечаєву, «La Forza». Красуня, молода оперна діва, співала італійською. Джамала її виступ прокоментувала так: «У неї сукня за 65 тисяч євро і безцінний голос». (8-е місце).

Серед інших припали до душі.

Угорщина: AWS, «Viszlбt nyбr». Молода цікава хеві-метал група, яка співала рідною мовою, на-гадала про грандів угорського року «Омега», «Локомотив ГТ», «Піраміш». (21-е місце).

Наші найближчі сусіди — Молдова — завжди цікаві й неспо-дівані: DoReDos з піснею «My Lucky Day» були легкими й видовищними. (10-е місце).

Данія: Расмуссен, «Higher Ground». Героїчна пісня, яку виконували мужні та похмурі вікінги. (9-е місце).

Фінляндія — Саара Аалто, «Monsters». (25-е місце).

Чарівна пісня «Мerci» французькою у виконанні дуету Madame Monsieur навела на думку, що у нас уже виросло ціле покоління, яке не знає, що шансон — це не тюремний блатняк, популярний серед водіїв наших маршруток, а те, чим збагатили світову музичну культуру великі Едіт Піаф, Шарль Азнавур, Сальваторе Адамо, Мірей Матьє, Джо Дассен. (13-е місце).

Та повернемося до сьогодення. Ті, хто сподобався мені, суб’єктивному, на п’єдестал пошани не потрапили.

Представниця від Ізраїлю 25-річна Нетта Барзілай посіла першу сходинку на «Євробаченні-2018». Тріумфаторка пісенного конкурсу здобула за свою жартівливу пісню загалом 529 балів (212 — від журі та 317 — від глядачів). Найвищу оцінку — 12 балів — Нетті поставили вісім країн: Австралія, Азербайджан, Грузія, Іспанія, Молдова, Сан-Марино, Франція та Україна.

Святослав Вакарчук результати цьогорічного конкурсу прокоментував так: «Найкращий виступ «Євробачення-2018» — це... переможець минулорічного «Євробачення» Сальвадор Собрал... Без всяких балетів, танців і феєрверків та ще й з Каетано Велозо. Аж подих захоплює...Дай, Боже, їм здоров’я!».

Згаданий лідером «Океану Ельзи» переможець «Євробачення-2017», португальський джазовий співак Сальвадор Собрал розкритикував пісню Нетти Барзілай. В інтерв’ю газеті Publico він назвав її трек «Toy» «жахливим».

«Чи сподобалась вам переможна пісня Нетти Барзілай на «Євробаченні-2018»?» — таке опитування 14 травня провів сайт 24 TV. Ось відповіді: так, дуже — 19%; ні, зовсім не сподобалась — 43%; хто це? — 16%; ні, бо MELOVIN найкращий — 22%. Всього проголосували 7965 осіб.

Вітаємо Костянтина — MELOVINа з гідним виступом на «Євробаченні», зичимо натхнення та нових творчих перемог.

Автор: Володимир ГЕНИК

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012