ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Копійка вчить, як добре жить
09.06.2018 / Газета: Одесские известия / № 44 / Тираж: 18937

З легкої руки директора Чорноморського морського коледжу Одеського національного морського університету Леоніда Жухи у 1998 році було започатковано, а 2003-го, образно кажучи, здійснено «революцію» не тільки в цьому учбовому закладі, а й в освітянській сфері всієї країни. Можливо, «революція» – то гучно сказано, але визначення «значні зміни» має повне право на життя. Саме тоді, під час відвідин Іллічівська Президентом України, Леонідом Кучмою, керівник коледжу поставив питання про фінансування не тільки з державного бюджету по лінії міністерства, а й за рахунок місцевих коштів, з місцевого бюджету. Річ у тім, що Бюджетний кодекс як бюджетоутворюючий закон забороняв використання інших джерел, окрім державних. Леонід Жуха, котрий очолив коледж далекого 1987 року, вважав такий стан речей казенно-застарілим. Адже коледж готує спеціалістів, котрі в переважній більшості працюватимуть у місті і потрібні йому. Тож взаємодія, співпраця між місцевою владою та учбовим закладом має бути тісною, ґрунтовною і взаємовигідною, що передбачає і фінансову допомогу.

– На зустрічі з Л. Кучмою було погоджено, що я надам пропозиції щодо внесення змін у законодавство та виступлю перед парламентарями, розповім на прикладі нашого коледжу про необхідність залучення місцевих коштів, – говорить Леонід Іванович, – тоді довелося доповідати на засіданнях п’яти комітетів Верховної Ради, а на завершення виступити і в сесійній залі Верховної Ради. В результаті було внесено зміни в Бюджетний кодекс та інші закони. І ось вже з 2004 року наш учбовий заклад має фінансову підтримку з міського бюджету.

Нині коледж, враховуючи потреби Чорноморська, готує і спеціалістів із робітничих спеціальностей, і спеціалістів за програмою вищої школи (перший та другий ступені). Цей орієнтир направлений на вирішення кадрових проблем міста. І нинішнього року , як і в минулі, Чорноморськ допоміг коледжу. Із місцевого бюджету на потреби освітян виділено 920 тисяч гривень. За рахунок міських коштів протягом останніх двох років вдалося повністю оновити комп’ютерну базу закладу. Також повністю оновлено на сучасне зварювальне обладнання. Виникла потреба придбати апарат плазмової різки металу і встановити у майстерні, де вихованці проходять практику, – придбали. Крім того, закупили електромонтажне обладнання в майстерню для електромеханіків. Зрозуміло, що розраховуючи лише на державні кошти, про оновлення можна було б лише мріяти. Як зазначив Л. Жуха, за двадцять сім років періоду незалежної країни на капітальний і поточний ремонт з держбюджету було виділено стільки грошей, що їх вистачило лишень аби відновити половину даху гуртожитку. За цей же період держава спромоглася забезпечити коледж лише п’ятнадцятьма комп’ютерами.

Починаючи з минулого року, підготовка за робітничими спеціальностями фінансується із обласного бюджету. Цих грошей вистачає лише на зарплатню викладачам, стипендії, комунальні послуги.

Що стосується підготовки по програмі коледжу (чотири спеціальності: електромеханіки, механіки, спеціалісти транспортних технологій, спеціалісти із комерційної діяльності)– фінансування йде із держбюджету. Гроші із міського бюджету – на цільове призначення, про що вже згадано вище – закупівля обладнання, ремонт, придбання матеріалів. І це дозволяє утримувати базу на належному рівні.

Важко сказати, чи є ще в Україні подібні приклади співпраці освітян з місцевою владою. Але можна стверджувати, що такі відносини можуть слугувати взірцем для багатьох. Можливо, так добре поставлено справу ще й тому, що Леонід Жуха є з 1994 року головою бюджетної комісії міськради Чорноморська. А біля керма міста – один із кращих українських мерів Валерій Хмельнюк.

Історія Чорноморського (раніше Іллічів­ського) морського коледжу ОНМУ тісно по­в’язана з Іллічівським морським торговельним портом. Коледж було заснований 15 червня 1962 року для підготовки кваліфікованих кадрів саме порту. Нині коледж готує працівників і для порту (докерів-механізаторів, електромеханіків, механіків з ремонту та експлуатації перевантажувальної техніки, суднокорпусників-зварювальників та матросів-мотористів портофлоту, спеціалістів транспортних технологій), і для судоремонтного заводу (суднокорпусники-зварювальники, електромеханіки). За традицією, представники цих потужних підприємств міста щороку присутні на випускних іспитах: відбирають собі кадри. Для потреб міста коледж готує спеціалістів із комерційної діяльності (банківська справа, менеджмент). Підготовка відбувається на основі західного досвіду, а саме – практика не після теорії, а випереджає теорію на крок. Спеціалісти відзначають ефективність такого підходу. Окрім того, для потреб міста коледж готує автослюсарів. Ще один напрям підготовки – кухарі, офіціанти, бармени, адміністратори. Це продиктовано курортною специфікою міста, в якому в літній період, включаючи пляжну зону,функціонує сто двадцять вісім ресторанів, барів та інших закладів харчування.

Навчання в коледжі за робітничими спеціальностями на базі дев’яти класів триває три роки, на базі одинадцяти класів – один рік, за програмою коледжу – від трьох з половиною до чотирьох років. Приблизно половина випускників, що навчаються за програмою вищої школи, працевлаштовується в місті. Решта продовжує «штурмувати науку» на другому курсі ОНМУ. Вихованці коледжу ї успішно працюють, і успішно навчаються в університеті. Багато в чому саме тому, що мають добру практику.

На думку керівництва коледжу, у навчального закладу хороші перспективи. Звичайно, при умові достатнього фінансування із державного бюджету. І це стосується, очевидно, не тільки чорноморців, а й усіх. Освітяни побоюються, що в нинішніх складних економічних умовах бюджет можуть «оптимізувати» в бік зменшення. До того ж забагато в Україні університетів. У Франції, наприклад, на 60 мільйонів населення їх 50, а в нас 250. Такі цифри озвучувались у міністерстві. Можливе скорочення, очевидно, торкнеться не тільки університетів, а й багатьох коледжів, училищ.

Втім, Чорноморський коледж не можна назвати «пересічним» закладом. Вже готуються документи, аби отримати ліцензію на підготовку ІТ-спеціалістів. Технічна база, викладацькі кадри та попит на це є.

Автор: Александр Кумайгородский

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012