ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




У ДЕНЬ РОСІЇ БЕЗ РОСІЇ
14.06.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 50(21960) / Тираж: 8525

ЯК У ТУРЕЧЧИНІ ЗАПУСКАЛИ НОВИЙ ГАЗОГІН В ОБХІД ПІВНІЧНОГО СУСІДА

Азербайджан і Туреччина запустили новий газогін в обхід Росії — Трансанато-лійський газопровід (ТАНАП). Його відкриття відбулося поблизу турецького міста Ескішехір. Труба має доправляти газ з Азербайджану через Грузію і Туреччину в європейські країни, кінцева точка — Італія. На запуск об’єкта запросили й Україну. Тож відкривали нову трубу-конкурента Росії чотири президенти: Азербайджану, Туреччини, Сербії та України, йдеться у сюжеті Ірини Герасимової на «5-у каналі» (https://www.5.ua).

У рамках саміту Петро Порошенко провів і двосторонні зустрічі з лідерами Азербайджану та Туреччини. Основна тема — розширення взаємовигідної енергетичної співпраці в тристоронньому форматі: Україна—Туреччина—Азербайджан. Там же Петро Порошенко провів перемовини з президентом Республіки Сербія Александром Вучичем.

Нову трубу, через яку газ з Азербайджану піде до Європи в обхід Росії, за іронією долі, відкривали саме в день Росії, 12 червня.

Таким чином Азербайджан і Туреччина ламають монополістові «Газпрому» схему постачання блакитного палива в Європу, запускаючи новий газогін. І хоча Україна до його будівництва не причетна, на відкриття нашу державу запросили як одного з головних гравців газового ринку Європи.

В обхід Росії газ до Європи з азербайджанського Баку піде через Грузію, Туреччину, Грецію в Албанію. А далі — в Італію, яка й стане кінцевою точкою постачання газу.

Поки що трубу проклали лише до Туреччини. По вже готовій магістралі газ, як запевняє турецьке міністерство енергетики, потече вже наступного тижня. Пропускна спроможність газогону — 16 мільярдів кубометрів. Після завершення будівництва 6 мільярдів Туреччина залишатиме собі, решту віддаватиме на ринок Європи.

«Це історичний момент. Енергетичний шовковий шлях — ось чим є для нашого регіону цей газопровід. Попри всі конфлікти в регіоні, тероризм, ми змогли відкрити ТАНАП навіть раніше, ніж було заплановано. Ця магістраль має стати найдовшим газопроводом. 10 мільярдів кубометрів можна буде постачати в Європу. Якщо виникне потреба, пропускну спроможність зможемо збільшити до 31 мільярда метрів кубічних», — заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв назвав подію історичною: «Це масштабний проект, який принесе стабільність у регіон і в економіки країн-учасниць. І нинішнє відкриття магістралі ще раз демонструє те, що ми завжди зможемо досягнути успіху, якщо матимемо політичну волю для цього».

Є і політична воля, і фінансування. Закінчити будівництво газогону й довести його до Італії планують у 2020 році. Тоді Європа отримає масштабну альтернативу російським газу і трубам.

«Після запуску цього газогону можемо сказати, що весь регіон отримав додаткову безпеку в цьому питанні. Ви знаєте, Росія робить усе, щоб від неї залежали інші. Вона використовує газ для тиску на інші країни. Для нас цей проект має значення і з політичної точки зору, і з точки зору енергетичної диверсифікації газу, який зрештою отримуватиме й Україна. Це важливо для українського народу», — заявив Президент України Петро Порошенко.

Як саме Україна зможе отримувати блакитне паливо з цього газогону — питання поки що вивчають. Але офіційний Київ уже має вигоду від цього проекту, зазначають в українській делегації. Бо новий газогін — наймасштабніший конкурент усіх уже збудованих і запланованих російських газопроводів.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012