ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




АМБРОЗIЯ — АЛЕРГЕННА РОСЛИНА
15.06.2018 / Газета: Порто-франко / № 20(1413) / Тираж: 22000

Амброзiя — карантинний бур`ян, родом з пiвденно-захiдних регiонiв Пiвнiчноï Америки, де й дотепер ростуть кущi та напiвкущi.

У лiтературi можна знайти опис бiльш нiж 40 видiв цiεï рослини. В усiх словниках головне значення слова «амброзiя» (грецьке ambrosia, буквально перекладаεться як безсмертя) визначаεться як ïжа олiмпiйських богiв, що даε вiчну юнiсть та безсмертя. В Украïнi амброзiю полинолисту було iдентифiковано у ХIХ сторiччi, а саме в 1925 роцi у передмiстi Киεва. Пiд час Другоï свiтовоï вiйни ареал амброзiï значно розширився, а в пiслявоεннi роки розповсюдження цiεï рослини в Украïнi набуло характеру екологiчного вибуху.

В Одеськiй областi масовi сходи амброзiï з'являються зазвичай на початку травня i протягом усього лiта, особливо пiсля випадання дощiв. Цвiте цей небезпечний бур'ян у липнi — жовтнi, а плоди дозрiвають, починаючи з серпня.

НЕ БОÏТЬСЯ ПОГОДНИХ АНОМАЛIЙ

На даний час амброзiя полинолиста виявлена на територiï 21 областi Украïни. Найбiльш проблемними ε Донецька, Днiпропетровська, Херсонська та Кiровоградська областi, а найчистiшими — Волинська та Iвано-Франкiвська. Амброзiя полинолиста домiнуε над рослинами iнших видiв. Вона зустрiчаεться на узбiччях автодорiг та вздовж залiзничних колiй, на дiльницях токсичних золовiдвалiв, шлаковiдвалiв, териконах вугiльних копалень, а також на степових схилах, балках, в населених пунктах i навiть у заповiдниках.

Iнтенсивнiсть проростання насiнин та розвиток рослин амброзiï полинолистоï на перших етапах розвитку здатнi загальмувати волошка синя, ромашка непахуча, грицики звичайнi. Проте найсерйознiшим конкурентом являεться осот рожевий.

Головним чинником, що сприяε швидкому розповсюдженню амброзiï полинолистоï ε ïï бiологiчнi особливостi: по-перше, вона невимоглива до грунтово-клiматичних умов; по-друге, маε дуже високу регенеративну здатнiсть — навiть окремi частини цiεï рослини, присипанi вологим грунтом, здатнi утворювати додатковi коренi та добре приживатись. До того ж одна рослина може сформувати до 200 тисяч життεздатних насiнин, якi, потрапляючи в грунт, зберiгають свою схожiсть протягом 40 рокiв. При сприятливих умовах вона виростаε до 20,5 м у висоту.

Розмноження рослини вiдбуваεться за рахунок насiнин. Мiнiмальна температура проростання сiм`янок з глибини не бiльше нiж 8 см — +6-8 °С, оптимальна — +20-22 °С, максимальна — +30-32 °С. Сходи з`являються наприкiнцi березня i до травнi. Цвiте амброзiя полинолиста з другоï половини липня по жовтень, плодоносить — у вереснi — листопадi.

НАЙВИЩИЙ АЛЕРГIЧНИЙ ПОТЕНЦIАЛ

Алергiчний потенцiал пилку рослини залежить вiд кiлькостi алергенiв, якi вона мiстить; iндекс варiюεться вiд 0 (нуль) до 5 (дуже високий). Пилок амброзiï маε iндекс 5. Ця карантинна рослина — дуже сильний алерген. У мiсцях масового цвiтiння амброзiï для людей, а особливо для дiтей, виникаε ризик захворювання сiнноï гарячки, а також трапляються напади бронхiальноï астми. Як пояснюють фахiвцi, лiкування алергiï, спричиненоï пилком амброзiï, тривале й важке.

ЯК ЗНИЩИТИ НЕНАВИСНУ РОСЛИНУ

Амброзiя засмiчуε посiви рiзних сiльськогосподарських культур, сади, виноградники, присадибнi дiлянки, але як свiтлолюбива рослина краще почуваεться на угiддях з порушеним природним покривом та на посiвах просапних культур.

У зв'язку з неможливiстю використання гербiцидiв на територiï мiста основний спосiб боротьби з амброзiεю — механiчне знищення. На малих дiлянках бажано знищувати бур'ян з коренем. Великi дiлянки необхiдно регулярно скошувати, не допускаючи появи насiння.

Аграрiï кажуть: «Де амброзiя — там бiда». Головним фактором ïï розповсюдження на сiльськогосподарських угiддях ε зниження культури землеробства — недотримання сiвозмiн та агротехнiчних заходiв пiд час обробiтку грунту пiд певнi культури, зменшення застосування гербiцидiв.

Отже для попередження появи та знищення вогнищ небезпечного карантинного органiзму амброзiï полинолистоï необхiдно контролювати посiвний матерiал, дотримуватись науково обгрунтованих принципiв i методiв землекористування та використовувати хiмiчнi засоби, що за умов одночасного застосування дозволить тримати пiд контролем розповсюдження амброзiï полинолистоï.

Рецепти «подолання» ворога для власникiв присадибних дiлянок простi: необхiдно кiлька разiв протягом лiта його скошувати, щоб рослина не встигала зацвiсти. А найкращий варiант — виривати ïï з корiнням.

Якщо ви побачили обабiч автошляхiв, у парках амброзiю, повитицю чи iншi карантиннi бур`яни, зателефонуйте нам за телефоном 048-725-32-32, i ми спiльними зусиллями лiквiдуεмо шкiдникiв.

О. В. БУБЛИК, головний спецiалiст вiддiлу карантину рослин управлiння фiтосанiтарноï безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Одеськiй областi.

Автор: О. В. БУБЛИК, головний спецiалiст вiддiлу карантину рослин управлiння фiтосанiтарноï безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Одеськiй областi.

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012