ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Венеція в дельті Дунаю
16.06.2018 / Газета: Одесские известия / № 46(5070) / Тираж: 18937

Ми неодноразово писали про те, що туристична галузь Одещини не обмежена одним тільки пляжним відпочинком.У нас вистачає інших цікавих локацій, які можуть вразити заїжджого гостя та змусити його неодноразово повертатися назад. Як же розвивається туризм за сотні кілометрів від обласного центру?Чи сприяє створенню нових маршрутів реформа місцевого самоврядування? Що цікавого можуть побачити мандрівники в нашому регіоні? За відповідями на ці питання одеські журналісти поїхали в прес-тур до Вилкова, який організувала Асоціація міст України.

Змінили формат

Сьогодні Вилкове – це вже не просто містечко в Кілійському районі, а центр об’єднаної територіальної громади. Хай воно в цьому статусі перебуває менше року, проте тут сподіваються, що подібна реорганізація сприятиме розвиткові як міста, так і новоствореної ОТГ загалом. Ставку планується зробити на розвиток туризму, тим паче що цей край вже давно охрестили «українською Венецією». Звісно, те далеке італійське місто з його величною архітектурою на Вилкове схоже дуже мало.Проте невеличке містечко в дельті Дунаю продовжує збирати позитивні відгуки серед заїжджих гостей та приваблювати нових мандрівників. Годі було й очікувати, що зміни в місцевому самоврядуванні минуть без проблем.

– У Вилковому одна одній протистояли потужні політичні сили, але місто відстояло себе і стало центром територіальної громади, – наголошує консультант з юридичних питань Одеського регіонального відділення АМУ Юрій Ямковий. – Це перша ОТГ, яка з’явилася на території нашої Бесарабії, де процеси децентралізації, з різних причин, гальмуються. Вилкове стало першопрохідцем у цьому краї, їм було складніше, ніж буде іншим. Проте сьогодні є всі передумови вважати, що це місто має гарні перспективи розвитку та велике майбутнє.

На перший погляд, більшість вилківчан нічим не відрізняється від мешканців інших маленьких бесарабських містечок. Але трохи поспілкувавшись з ними, складається враження, що ці люди мають якусь своєрідну гордість за те, що живуть саме тут, а не десь-інде. Нехай саме Вилкове не пронизано стовідсотково дунайськими річковими каналами, нехай старообрядці з довгими бородами не зустрічаються на кожному кутку. Проте з кожним новим кроком, з кожною мандрівкою дунайськими плавнями відчуваєш – щось тут таки є. І враховуючи, наскільки ця місцина популярна серед туристів, таке враження склалося не тільки в мене.

Унікальне поселення

Вилкове, одне з найрізноманітніших місць не тільки Одеської області, але, напевно, й усієї України. Адже тут на десять тисяч населення припадає п’ятнадцять національностей. Звичайно, поширені вони нерівномірно. Так, половину жителів складають старовіри-липовани, предки яких триста років тому не погодилися з церковними реформами патріарха Нікона й перебралися за межі тодішньої Російської імперії сюди. Ще приблизно сорок відсотків населення припадає на нащадків українських козаків, які заснували тут Задунайську Січ. В деяких старих хатах досі можна знайти елементи військового спорядження, яке залишилось в спадок ще від запорожців. Також тут у невеликій кількості проживають болгари, чехи, молдавани, азербайджанці, які теж урізноманітнюють цю людську мозаїку.

– Взагалі історично склалося так, що Вилкове завжди було містом бунтівників, – розповідає очільник Вилківської ОТГ Микола Дзядзін. – Спочатку тут оселилися ті, хто був проти «ніконовських реформ», пізніше сюди перебралися українські козаки, які відмовилися скорятися Катерині II. Тому тут проживають нащадки дуже самобутнього народу, з якими треба знаходити спільну мову.В нас було багато перепон з керівництва району, адже воно хотіло щоб Кілійщина стала однією територіальною громадою. Проте наші жителі мали свою думку з цього приводу.

Вилківчани з покоління в покоління живуть із дарів природи. Проте щоб їх дістати, треба докласти чималих зусиль. Взимку жителі Вилкова займаються заготівлею очерету, влітку збирають полуницю, а навесні ловлять рибу. Цей стан речей майже не змінювався під час воєн, змін державних кордонів, політичних перепитій. Можливо, комусь таке життя видасться нецікавим, проте в ньому теж можна знайти своєрідну привабливість. Тут зовсім немає метушні, характерної для мегаполісів. А коли ти постійно кудись поспішаєш, то починаєш цінувати тихі й спокійні містечка, де все можна робити без поспіху.

Чекають на туристів

Вилкове знане не тільки в Україні, але й за кордоном. У цьому році в місцевому Усть-Дунайському порту очікується прибуття двадцяти чотирьох суден з Європи, та ще десятка – з Одеси. Більше всього закордонних мандрівників припливає з Австрії та Німеччини. Їм, передусім, цікаво побачити місце, де Чорне море з’єднується з Дунаєм. Довгий час багато європейських країн боролося за те, щоб називатися батьківщиною найголовнішої для себе річки. Дунай має багато витоків і кожна причетна держава вважала, що саме вона заслуговує на це право. Щоб вирішити цю суперечку, географічна спільнота почала відлік з гирла Дунаю, де він впадає в Чорне море. За словами тих, хто супроводжував екскурсії, поважні іноземці як діти радіють, побачивши «народження» рідної для себе річки.

– Вилкове це таке місто, де люди живуть з того, що дає їм природа, що допомогло йому зберегти неповторну самобутність, – вважає науковий співробітник Дунайського біосферного заповідника Тетяна Балацька. – Воно має унікальне географічне положення, саме тут Дунай впадає в Чорне море, саме тут проживає найбільш компактне поселення старовірів в Україні. Тому воно продовжує приваблювати людей, які шукають чогось автентичного.

Ще однією річчю, яка позитивно вплинула на туристичний потік, став ремонт траси Спаське-Вилкове, завершений в минулому році. Зараз час у дорозі від Одеси до Вилкового займає близько трьох годин. Бувалі ж мандрівники розповідали, що до цього поїздка займала від чотирьох до шести годин розбитими автошляхами. Подекуди добирання лишали враження сильніші, ніж краса дунайських берегів, і люди зарікалися приїжджати сюди ще. На сьогодні ж туристам нема причин боятися дорожніх негараздів. Однак чи здатні вилківчани приймати більшу кількість мандрівників, чи в гарному стані знаходиться інфраструктура? В цьому допоможе пересвідчитися гастрономічний фестиваль «Дунайські гостини», який стартує 24 червня у Вилковому. Цей захід має стати іспитом для міста на його спроможність для подальшого розвитку зеленого туризму.

Автор: Марія Шевчук

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 03.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 03.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 03.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 03.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 02.05.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013