ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ЗВІЛЬНИТИ НЕГАЙНО І БЕЗЗАСТЕРЕЖНО!
16.06.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 51(21961) / Тираж: 8525

У четвер, якраз у той день, коли в Росії розпочався Чемпіонат світу з футболу (церемонію відкриття якого бойкотувала тотальна більшість урядів розвинутих держав), Європейський парламент ухвалив резолюцію з вимогою до влади РФ негайно та беззастережно звільнити Олега Сенцова і всіх інших незаконно затриманих у Росії та в Криму громадян України.

У резолюції Європарламент суворо засуджує вирок проти Олега Сенцова, винесений судом у Ростові-на-Дону у 2015 році.

Євродепутати висловили занепокоєння, що у цій справі засуджений також Олександр Кольченко до 10 років позбавлення волі, а ще один незаконно затрима-ний громадянин України Володимир Балух голодує з 19 березня. Євродепутати вважають, що справи цих бранців суперечать міжнародному праву й елементарним стандартам правосуддя.

У Європарламенті нагадали, що 14 травня 2018 року Олег Сенцов оголосив голодування, щоб домогтися звільнення незаконно затриманих співвітчизників, і висловили стурбованість наслідками голодування для його здоров’я. Євродепутати закликали владу РФ забезпечити Сенцову всю необхідну медичну допомогу і дотримуватися медичної етики, зокрема не нав’язувати примусове годування або будь-яку іншу небажану поведінку, яка може бути виявом катування або виявляти-ся в інших жорстоких формах.

Парламентарі ЄС стурбовані тим, що багато українських політ-в’язнів, зокрема Микола Карп’юк, Володимир Присич, Олексій Чорний та Євген Панов, зазнавали тортур. Наразі, зазначається у резолюції, в Росії утримуються понад 70 українських політв’язнів.

Окремо в документі йдеться про Крим: «Європарламент засуджує порушення міжнародного права в окупованому Криму, включаючи силове застосування російського законодавства, масштабну мілітаризацію півострова, що становить загрозу регіональ-ній безпеці, а також масові й систематичні порушення прав людини, які стосуються насамперед українців і кримських татар».

Єпропарламентарі зажадали також негайно звільнити директора правозахисного центру «Меморіал» у Чечні Оюба Тітієва та всіх інших політичних в’язнів у РФ.

15 червня постанову з вимогою звільнення громадян України, які ув’язнені в Росії з політичних мотивів, ухвалив Сейм Польщі. Як написала Gazeta Prawna, за ухвалення постанови проголосували 410 депутатів, 2 були проти, 4 утрималися. У постанові вони вимагають, серед іншого, звіль-нити кримського режисера Олега Сенцова, засудженого до 20 років виправної колонії.

Резолюція, схвалена Сеймом, вимагає «звільнення всіх укра-їнських громадян, утримуваних з політичних причин у російських слідчих ізоляторах та в’язницях». «Звільнення політично переслідуваних людей очікують мільйони представників демократичного світу», — підкреслено у документі.

Тим часом «Крим.Реалії», посилаючись на сестру режисера Наталію Каплан, повідомили, що

8 червня Олега Сенцова відвозили до реанімації. Наразі він, начебто, у медчастині колонії, але припиняти голодування не збирається. Чи застосовували до бранця примусове годування, як погрожували, не відомо. «Олег про здоров’я мені нічого не повідомляв. Здаватися не збирається, помирати не збирається, але й відступати від умов голодуван-

ня — теж», — сказала пані Каплан.

9 червня з ініціативи української сторони відбулася телефонна розмова президентів України та РФ, під час якої вони домовилися про відвідання уповноваженими з прав людини обох країн російських громадян, що перебувають в ув’язненні в Україні, та українських політв’язнів у Росії.

Відповідно до досягнутої домовленості, 13 червня Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова відбула в Росію. А вже в п’ятницю, 15 червня, перебуваючи у місті Лабитнангі (Тюменська область), де незаконно утримується Олег Сенцов, вона заявила: «Переговори щодо моїх візитів до українських політв’язнів на території РФ зайшли в глухий кут». Підставою для заяви пос-лужило те, що керівництво колонії, не пояснюючи причин, категорично відмовило у відвідан-ні ув’язненого та наданні інформації щодо стану його здоров’я.

«Для нас у найголовніших пріоритетах — візит до Олега Сенцова, тому що він голодує і стан його здоров’я не відомий. За деякими свідченнями, він перебуває у критичному стані. Те, що він голодує вже місяць, підтверджує це припущення», — сказала Людмила Денісова.

Нагадаємо, оголошуючи безстрокове голодування, всесвіт-ньовідомий митець і нескорений українець написав: «Я, Сенцов Олег, громадянин України, незаконно засуджений російським судом і перебуваю в колонії м. Лабитнангі, оголосив безстрокове голодування із 14 травня 2018 ро-ку. Єдиною умовою припинення є звільнення всіх українських політв’язнів, які знаходяться на території РФ. Разом і до кінця! Слава Україні!».

Автор: Олег СОКІЛ

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.014