ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ — БІЛЬШЕ НІЖ ЕКОНОМІЯ
16.06.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 51(21961) / Тираж: 8525

Уже ввосьме Україна долучилася до ініціативи проведення Європейського тижня сталої енергії, який, як уже повідомляли «ЧН» (див газету за 7 червня), цьогоріч тривав із 3 по 9 червня. Ця масштабна подія сприяє поширенню найкращих практик та об’єднує зусилля задля досягнення цілей ЄС з подолання наслідків зміни клімату, підвищення енергоефективності та енергобезпеки, а також сталого розвитку громад.

У попередні роки представницький форум приймали Київ, Житомир, Вінниця, Луцьк, Славутич. Нинішня адреса — Чернівці.

На церемонію відкриття Тижня сталої енергії до гостинного буковинського міста завітали гості із представництва Європейського Союзу, українські політики, депутати різних рівнів, міські голови. Урочисте дійство відбувалося на сходах старовинної ратуші Чернівців за великої кількості зацікавлених містян та туристів.

З вітальним словом до громади звернувся господар заходу — міський голова Чернівців Олексій Каспрук:

— Мені приємно, що цього року Чернівці стали тим містом, звідки Дні енергії стартують по всій Україні. Мені приємно, що до нас завітали наші партнери з Європейського Союзу, з тих міжнародних організацій та установ, які вже кілька років поспіль допомагають нам вирішувати надважливі завдання енергозбереження, зменшення викидів СО2 та багато інших речей, пов’язаних з тим, що ми називаємо словом «комфорт». Мені приємно, що до нас завітали представники багатьох муніципалітетів, мої колеги — міські голови, частина яких також долучиться до Європейської угоди мерів. Дякую всім, хто знайшов можливість приїхати, гарного всім настрою та успішної співпраці!

Голова групи підтримки України при Європейській комісії Пітер Вагнер у свою чергу наголосив:

— Ми тому сьогодні тут, що Європейський Союз має надію допомогти Україні, і зокрема місту Чернівці, в упровадженні Проекту сталої енергетики. Починаючи від сьогодні і до кінця тижня всі міста України, які долучилися до цього проекту, показуватимуть свою спроможність до того, як зменшити використання енергії і забезпечити енергоефективність. Я радію, що ми нині підпишемо «Угоду мерів». Понад 150 міст України, як і багато європейських міст, беруть активну участь у цій програмі з енергоефективності. Я знаю, що Чернівці вже досить давно займають дуже активну позицію в цьому регіоні.

Звичайно, коли ми говоримо про енергоефектив-ність, йдеться про змен-шення викидів. Але в Україні, як і за кордоном, ми також концентруємо увагу на такому нагальному питанні, як енергобезпека. За останні роки багато в цьому напрямку зроблено, але, на жаль, Україна посідає одну з позицій, де енергоефективність наразі на одному з низьких рівнів.

Багато підприємств, які спрямували свою діяльність на енергоефективність, докладають зусиль до змін на краще. І ми, Європейський Союз, раді з того, що можемо в цьому вам допомогти. Ми маємо у Європі Фонд енергобезпеки та енергоефективності, куди ЄС заклав більше мільйона євро. Разом з іншими організаціями державного та приватного рівнів працюємо у цьому напрямку. Як представники ЄС ми задоволені тим, що можемо разом з Україною рухатися у цій реформі і нашими ресурсами можемо допомагати втілювати зміни.

Сьогодні я мав можливість відвідати інші об’єднані територіальні громади, поза Чернівцями, які роблять чудову роботу в цьому напрямку. Ми не менше радіємо з того приводу, що спільно з мешканцями міста, з організаціями, з мером цього міста долучаємося до нових ініціатив.

Це дуже хороша нагода для простих містян побачити ефективний розподіл податків, які вони сплачують, в енергоефективний сектор. Це є частиною ширшої реформи для України, яка зараз втілюється, і ми бажаємо вам тільки наснаги у всіх наступних ваших починаннях. Пам’ятайте про те, що Європа — поруч з вами!

Заступник міністра екології

та природних ресурсів України

Василь Полуйко:

— Мені дуже приємно відкривати тут Тиждень сталої енергії та продовжувати традицію, яка була започаткована Угодою мерів та Європейською комісією. Радий бути тут, де обговорюється тематика, якою займається наше міністерство, — це і відновлювальна енергетика, і зменшення викидів СО2, і зміни клімату, й енергоефективність, і поводження з відходами.

Хочу сказати, що вже багато зроблено. Україна підписала Паризьку кліматичну угоду, схвалено закони про оцінку впливу на довкілля, про стратегічну екологічну оцінку, прийнято стратегію поводження з відходами, розроблено стратегію низьковуглецевого розвитку України. У нас є чітке бачення того, що, наприклад, Чорнобильська зона відчуження повинна стати центром розвитку відновлювальної енергетики в Україні. Однак ще багато чого необхідно зробити. Для цього потрібна тісна співпраця органів центральної виконавчої влади та місцевого самоврядування, громадських організацій і простих громадян.

Сподіваюся, що цей шлях, шлях сталого розвитку, який обрали місто Чернівці і чернівчани, буде успішним. За цим — майбутнє.

Генеральний директор директорату енергоефективності, Міністерства регіонального розвитку, будівництва, житлово-комунального господарства Дмитро Петрунін:

— 2018-й став роком прориву в сфері впровадження енергоощадних заходів. 27 квітня відбувся Форум енергоефективного партнерства, на якому затверджено низку важливих питань. Одне з найважливіших — інституційне забезпечення створення державної установи з енергоефективності. Фонд енергоефективності, який ми пропонуємо відкрити цього року, є не лише потужним інструментом для впровадження відповідних заходів, а й великим потенціалом для скорочення споживання природного газу приблизно на 10 млрд куб. м.

Народний депутат України, член Комітету ВР з питань екологічної політики та природокористування Іван Рибак:

— Президент, уряд і парламент зробили серйозний поступ у напрямку енергоефективності країни. А це не тільки економія коштів та ресурсів, це й покращення якості життя, можливості з працевлаштування, адже при впровадженні заходів з енергоефективності українці отримають близько 70 тисяч робочих місць. Дякуємо нашим міжнародним партнерам за те, що вони інституційно допомогли створити Фонд енергоефективності. Це залучення додаткових коштів, і сьогодні вже йдеться про 50 мільйонів євро. Це досить серйозні інвестиції в економіку нашої держави.

По закінченню офіційних заходів високі гості та керівництво міста відвідали організовані в рамках Європейського тижня сталої енергії заходи — Експертну зону та Смарт-Сіті, які розташувалися на площі перед Оперним театром і на вулиці Емінеску.

Усім сподобалася оригінальна ідея від Асоціації «Енергоефективні міста України» (АЕМУ) — «сонячна кава», зварена з допомогою електроенергії, виробленої чотирма фотоелектричними панелями. 27 літрів кави приготували з допомогою енергії сонця. Практично всім бажаючим вдалося покуштувати улюблений терпкий напій, зварений у такий незвичний спосіб, та зробити світлину в оригінальній фоторамці «Я їду на Європейський тиждень сталої енергії».

Окрім цього, АЕМУ облаштувала експертну та дитячу зони, де всі охочі могли отримати фахові консультації з питань енергозбереження та енергоефективності, фінансових інструментів, питань поводження з відходами та альтернативних джерел енергії, а наймолодші учасники — реалізувати свої творчі ідеї за допомогою кольорових олівців.

День офіційного відкриття Європейської тижня сталої енергії в Чер-нівцях був наповнений різноманітними подіями, захоплюючими шоу та інтерактивними заняттями. На майданах і вулицях міста виступали народні та дитячі колективи, які показали самобутній буковинський фольклор. На барвисто прикрашених фермерських ятках гості дегустували місцеві сири, мед, фіточаї та ласували баношем. Багатьох зацікавили покази «Мода з відходів» та «Мода від сонця». Шанувальники техніки спостерігали «Битву екскаваторів». А кілька сотень прихильників здорового способу життя здійснили велосипедний тур вулицями старовинного міста. Святкування закінчилося феєричним вогняним шоу на Театральній площі.

(Далі буде)

Одеса — Чернівці — Одеса.

Автор: Володимир ГЕНИК

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012