ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ЧАС ПРОСТОРОВОГО ПЛАНУВАННЯ
30.06.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 55(21965) / Тираж: 8525

В Одесі впродовж двох днів працювала перша національна літня школа «Просторове планування як інструмент розвитку територій», організатором якої виступили фахівці Одеського центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

Всеукраїнський захід, у якому взяли участь понад 150 представників із 20 областей, був присвячений питанням планування розвитку територій і містобудування, земельним питанням та стратегічному плануванню. Серед слухачів — землевпорядники, архітектори, голови об’єднаних територіальних громад, незалежні експерти.

Відкриваючи вишкіл, директорка Одеського центру розвитку місцевого самоврядування Юлія Молодожен наголосила громадам, які об’єдналися, на важливості грамотно вести земельні питання, адже від цього залежить подальший розвиток територій. Мета навчань, сказала вона, — набуття теоретичних та практичних навичок, обмін досвідом між ОТГ у сфері планування розвитку територій, земельних питань тощо.

Сергій Хрустовський, керівник Одеського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад, Авангардівський селищний голова, акцентував увагу аудиторії на тому, що в залі зібралася практично вся Україна, а відтак учасники масштабного заходу отримали чудову можливість перезнайомитися, взяти контакти експертів, до яких надалі можна буде звертатися за консультаціями та порадами.

Надія Бєлєнко, начальниця управління з питань містобудування та архітектури Одеської облдержадміністрації, говорила про те, що кожен населений пункт має свої особливості, що ейфорія, яка базувалася на тому, що, мовляв, варто створити ОТГ — і все піде, як по маслу, дуже швидко минула — настав час для серйозної продуманої роботи, важливих рішень, і земельні питання — серед основних.

Учасники заходу говорили про те, що часто вітчизняне законодавство відстає від реальних потреб часу, за яким сьогодні живуть і розбудовуються об’єднані територіальні громади.

Станом на 6 червня із 665 ОТГ, створених в Україні, 199 отримали у своє розпорядження 360 тисяч гектарів земель сільськогосподарського призначення, які розташовані поза межами населених пунктів.

Давно очікуваний дозвіл. Однак, наголошували експерти, вкрай важливо грамотно оформити документацію, розібратися в картах і кадастрах, щоб громади не втратили свого. А для цього, зрозуміло, потрібні вагомі знання спеціалістам, які цим займаються.

Серед тем дискусій та майстер-класів літньої школи: земельні аукціони, передача земель об’єднаним громадам; досвід ОТГ у сфері землекористування та розробки містобудівної документації; законодавчі вимоги та практичний досвід створення картографічної основи для здійснення просторового планування; передача повноважень у сфері містобудування органам місцевого самоврядування тощо.

Другий день навчання був виїзним. Учасники літньої школи відвідали чотири локації: Авангардівську і Біляївську ОТГ, а також міста Южне і Білгород-Дністровський, де ознайомилися з напрацюваннями органів місцевого самоврядування у сферах містобудування, просторового планування, управління територіями та створення містобудівного кадастру.

Спілкуючись з гостями, очільник Біляївської ОТГ Михайло Бухтіяров, зокрема, зауважив: «Будь-які процеси управління територіальним розвитком повинні відповідати потребам людей, вирішувати їхні життєві проблеми і на реальній, а не декларативній основі під-вищувати довіру мешканців до влади. Сьогодні тільки тісна, пліч-о-пліч, робота з людьми, по-стійне вивчення та врахування думки кожного дозволила досягти високих результатів — Біляївська ОТГ за підсумками 2017 року досягла першості в Одеській області за показниками фінансової спроможності. Завдяки інвестиційній складовій ми залучили низку проектів міжнародної технічної допомоги в аграрну галузь, працюємо над питаннями передачі земель та підвищення ефективності архітектурно-будівельного нагляду».

Автор: Ніна ЗАЛЕВСЬКА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 03.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 03.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 03.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 03.05.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 02.05.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012