ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Лiнiя багатобарвного життя
10.07.2018 / Газета: Вечерняя Одесса / № 74(10629) / Тираж: 10407

Сьомого липня в ОННБ розпочинає експозицiю книжкова виставка-роздум «Лiнiя життя: до 80-рiччя вiд дня народження Леся Танюка — українського режисера, театрознавця, письменника i публiциста, поета, перекладача, заслуженого дiяча мистецтв України, народного артиста України, українського полiтика», яка мiстить бiографiчнi матерiали, творчий доробок та розкриває громадську позицiю одного з найвiдомiших i яскравих вiтчизняних митцiв та правозахисникiв.

Напередоднi працiвники Одеської нацiональної наукової бiблiотеки спiльно з Одеськiм театрально-художнiм училищем за матерiалами виставки «Лiнiя життя: до 80-рiччя вiд дня народження Леся Танюка (1938—2016 рр.)» — влаштували своєрiдний творчiй бiблiомайданчик для закоханих у творчiсть i небайдужих студентiв та викладачiв i бiблiотекарiв.

Тетяна Калиновська, завiдуюча бiблiотекою Одеського театрально-художнього училища, в своєму виступi акцентувала увагу на особливостi непересiчного таланту режисера i актора Леся Танюка. Вона розповiла не тiльки про майстерно зiгранi ролi та режисерську роботу митця, а i порекомендувала декiлька видань i публiкацiй, якi наближають до розумiння творчостi майстра.

Цiкавими i вiдвертими власними роздумами щодо теми «Лесь Танюк — один iз яскравих особистостей руху шiстдесятникiв» подiлилися студентки II курсу ОТХУ — Дарина Бойко та Iрина Миргород, бiльш детально зупинившись на iсторiї i дiяльностi Клубу творчої молодi, де Лесь Танюк був президентом, а навколо єднались талановитi Алла Горська, Вiктор Зарецький, Iван Свiтличний, Василь Симоненко, Iван Драч, Iван Дзюба, Василь Стус та багато iнших, що сьогоднi складають зоряне намисто нашої культури i нацiї. Зворушливою «кодою» став вiрш Танюка «Україна», який натхненно прочитали юнi мисткинi.

В нагодi для студентiв-театралiв стали видання книжково-iлюстративнї виставки «Лiнiя життя: до 80-рiччя вiд дня народження Леся Танюка (1936—2016 рр.)». Молодь зацiкавили матерiали про перебування режисера у Одесi в 60-х роках, зокрема, про його забороненi i «знятi» вистави «Правда i кривда» та «Шельменко-денщик». Не оминули увагою книги про дiяльнiсть Нацiонального центру iменi Леся Курбаса у Києвi (який очолює Неллi Корнiєнко, дружина i однодумець Леся Танюка).

Провiдний бiблiотекар ВЗГiР ОННБ Валентина Колесникова, розповiдаючи про деякi видання, особливо звернула увагу на грунтовну театрознавчу монографiю Леся Танюка «Мар’ян Крушельницький» про життєвий i творчий шлях провiдного українського актора i режисера, учня й однодумця Леся Курбаса. На думку бiблiотекарки, саме ця монографiя багато в чому характеризує Леся Танюка як людину i митця — талановитого, безкомпромiсного, вiдчайдушного експериментатора, гiдного учня свого учителя (Танюк навчався на курсi Мар’яна Крушельницького).

Насамкiнець студенти вдалися до жвавої дискусiї щодо мiсiї, можливостей i позицiї митця у соцiо-полiтичному життi країни та, вiдповiдно, ролi шiстдесятникiв у культурному громадському й нацiональному вiдродженнi.

А всi бажаючи мають нагоду продовжити започатковане студентами спiлкування вже у стiнах ОННБ, на виставцi-роздумi «Лiнiя життя: до 80-рiччя вiд дня народження Леся Танюка — українського режисера, театрознавця, письменника i публiциста, поета, перекладача, заслуженого дiяча мистецтв України, народного артиста України, українського полiтика», де також представленi цiкавi i рiдкiснi матерiали про його творчiй зв’язок з нашим мiстом (зокрема, iнтерв’ю режисера «Я — не революцiонер...», яке майстер дав кореспонденту «Всемирных одесских новостей», перебуваючи у 1993 роцi в Одесi, на фестивалi пам’ятi режисера Василя Василька. А книги i бiблiотекарi завжди радi вам! Експозицiя триватиме у ОННБ до 20.07.2018 р. Вхiд, за традицiєю, вiльний.

Автор: Валентина КОЛЕСНИКОВА. Провiдний бiблiотекар ВЗГiР ОННБ

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013