ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




НА ЧОЛІ З ФЛАГМАНОМ ШОСТОГО ФЛОТУ
12.07.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 59(21969) / Тираж: 8525

9 липня в Одесі стартувало українсько-американське навчання «Сі бриз-2018».

В урочистій церемонії відкриття взяли участь командувач Військово-Морських сил ЗС України віце-адмірал Ігор Воронченко, голова Одеської обласної ради Анатолій Урбанський, заступник голови Одеської обласної державної адміністрації Сергій Колебошин, керівники вишколу від України — контр-адмірал Олексій

Неїжпапа та від США — капітан 1-го рангу Метью Леман.

У навчанні візьмуть участь представники 19 країн, загальна чисельність особового складу — понад дві тисячі осіб. До морської компоненти залучені 30 кораблів і катерів, включаючи турецький підводний човен, до повітряної — понад 20 літальних апаратів. Тема навчань — «Проведення національної морської операції з безпеки в кризовому регіоні».

Особливістю нинішнього «Сі бризу» буде те, що управління всіма компонентами навчання здійснюватиметься з борту штабного корабля, флагмана 6-го флоту ВМС США Mount Whitney, який уперше бере участь у «Сі бриз». Інший американський корабель — есмінець Porter — уже бував в Одесі. Він, до речі, брав участь в операціях проти баз армії Башара Асада в Сирії. Серед інших суден НАТО — турецькі фрегат TCG Yavuz і підводний човен TCG Yildiray, а також болгарський корвет BGS Bodri.

Основні елементи і завдання навчання — дії протикорабельної та протиповітряної оборони, висадка морського десанту, тактичне маневрування.

Учасників відкриття «Сі бриз-2018» привітав командувач Військово-Морських сил ЗС України віце-адмірал Ігор Воронченко. Ситуацію у світі та довкола України він охарактеризував так:

— Це зовсім інша ситуація, ніж рік тому, події розвиваються дуже швидко. Мене дивує, що це навчання викликало цікавість наших колишніх «братів». Не забарилася відповідь парламентарів Держ-думи Російської Федерації щодо «Сі бриз-2018». З цього приводу хочу надати ремарку стосовно того, що відбувається в Чорноморському регіоні, зокрема в Азовському морі.

Навчання було заплановане заздалегідь, всі прекрасно знали і розуміли про ті завдання, які ми будемо виконувати. Це не є новиною для світу. Тож потрібно нас сприймати як вільну незалежну державу, потрібно керуватися принципами вільного життя в цивілізованому світі. Не слід керуватися принципами царя Петра Першого, цариці Катерини, потрібно в своїх головах усвідомити той факт, що ми зараз живемо не у XVIII, a в ХХІ столітті і світ живе за іншими нормами. Що Азовське та Чорне моря — це не внутрішні озера Російської Федерації і диктувати нам умови, диктувати нам якісь позиції, якісь рамкові угоди не слід.

Скажу одне: зараз ситуація, що склалася в Азовському та Чорному морях, дуже напружена. З боку РФ проводяться заходи, які паплюжать усі норми і принципи міжнародного морського права. Відбувається подальша повзуча анексія нашої морської економічної зони. Відбувається подальше неправомірне застосування сил ФСБ і Чорноморського флоту в Азовському морі. Як Україна, так і партнери знають, як реагувати на всі ці виклики, що надходять з морського напрямку. Я впевнений, що навчання, як і всі заходи та завдання, які ми поставили перед собою стосовно сумі-сності дій, стосовно дій багатонаціонального штабу і дій тактичних угрупувань, виконаємо з честю і гідністю.

Ми люди військові і не будемо втручатися у політичну площину, ми будемо діяти як військові і будемо вдосконалювати свій фаховий рівень стосовно сумісності в штабах і стосовно сумісності в діях як на морі, так і в повітрі, так і на суші. Ці навчання проходять заради миру в регіоні. Вдячний усім за роботу, яка була проведена, і впевнений, що з завданням ми справимося.

Керівник навчання від американської сторони капітан 1-го рангу Метью Леман:

Ми проводимо такі вишколи впродовж 20 років. За цей час ми дуже зміцнили наші відносини з країнами-учасницями навчань. Вони насправді дуже важливі, адже мають за мету зміцнення співробітництва і підтримання миру в цьому регіоні. Водночас ці навчання дають нам змогу відпрацювати нашу координовану відповідь на будь-яку загрозу в цій частині світу. Жодна нація не в змозі відповідати на виклики сама. В ці досить складні часи ми мусимо працювати разом для того, щоб давати відповіді на існуючі загрози.

Вперше за понад два десятиліття проведення навчань ми привели сюди, в порт Одеси, флагман Шостого флоту Сполучених Штатів Mount Whitney Ми піднімемо сьогодні на борт цього корабля 88 офіцерів ВМС України, це переведе навчання на зовсім інший якісний рівень. Як уже будо сказано, 19 країн беруть участь у «Сі бризі» — це наші партнери з НАТО, а також партнери з Чорноморського регіону. Ми проводитимемо морську фазу навчань, базуючись на тому успіху, який був досягнутий минулого року на кількох майданчиках на узбережжі Чорного моря. Рівень ефективності навчань, нарощування наших засобів постійно підвищується відповідно до ускладнення ситуації.

Після урочистої церемонії керівництво навчань відповіло на запитання преси.

— Цього року до Одеси знову зайде турецький підводний човен. Які завдання, за легендою навчань, виконуватиме субмарина?

Метью Леман: Ми дуже вдячні, що ВМС Туреччини надають нам субмарину, тому, що це буде критично для нашого протичовнового навчання. Наявність підводного човна додає складності навчанню.

Олексій Неїжпапа: Підводний човен гратиме роль противника, адже вам відомо, що в Чорному морі з кожним роком більшає субмарин Російської Федерації. Цю небезпеку ми повинні враховувати під час своїх дій на морі. Сили «Сі бризу» постійно перебувають у тій обстановці, яка може скластися в Чорному морі на даний час.

— Які ключові операції будуть на цьому навчанні, де саме вони проходитимуть?

Метью Леман: Флагман Шостого флоту «Mount Whitney» буде штабним, за сценарієм, на ньому буде підрозділ високої цінності. У нас буде багато надводних кораблів, які за нього вестимуть бій, оберігатимуть його. Окрім того, розгортатимуться по-дії у повітрі, на землі. Але ціллю є саме захист цього підрозділу дуже високої цінності від літаків, від підводних човнів і від ворожих кораблів.

Олексій Неїжпапа: За планом навчання, ми відпрацьовуватимемо дії міжнародної групи у нестабільному регіоні. З корабля Mount Whitney буде вестися управління всіма компонентами — морським, повітряним, сухопутним.

— Пане Леман, як уже зазначив командувач ВМС ЗСУ віце-адмірал Ігор Воронченко, цьогорічне навчання викликало роздратування у Російській Федерації. Ваш коментар?

Метью Леман: Для нас це рутинна операція, ми постійно присутні в Чорноморському регіоні, нічого нового для Сполучених Штатів нема. Ми запрошені перебувати як в територіальних водах України, так і в міжнародних водах. Як і завжди, ми поводитимемося професійно й очікуємо від усіх країн Чорноморського регіону такої самої поведінки — безпечної і професійної.

— Яка відмінність цього навчання від минулорічного?

Олексій Неїжпапа: Торік на навчаннях ми відпрацьовували підготовку майбутнього командування ВМС України. Цього року це вже штатний підрозділ, який існує у складі наших ВМС і відповідає за планування та управління операціями в морі. Офіцери командування вивчили англійську мову і пройшли курс процедур за стандартами НАТО. Саме це морське командування є основою штабу керівництва навчання, воно буде розміщене на кораблі Шостого флоту США. Ще одна важлива особливість — вишколом керуватимуть безпосередньо з цього корабля. У Чорноморському регіоні є виклики для України, тож відпрацьовуватимемо наші дії при виникненні таких викликів з боку противника.

Нагадаємо, українсько-американські навчання серії «Сі бриз» відбуваються щорічно з 1997-го. Їх проводять з метою підготовки та підвищення бойової готовності ВМС ЗСУ на двосторонній основі, але вони є відкритими для інших країн.

Про перебіг навчання «Сібриз-2018» «ЧН» інформуватимуть у наступних числах газети.

Автор: Володимир ГЕНИК

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012