ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




АЛЕРГІЯ — НЕ ХВОРОБА, А «ІНШЕ СПРИЙНЯТТЯ»
12.07.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 59(21969) / Тираж: 8525

В Україні не менше 10 мільйонів осіб, які страждають від того чи іншого виду алергії. Фактично — кожен четвертий. А за неофіційними даними, кількість алергиків набагато більша — аж до 40% населення. Причому прояви алергії можуть виникнути навіть у новонародженої дитини.

Алергія — це той стан, який навіть за сучасного розвитку медицини є невиліковним. Тобто алергик реагуватиме на «свій» алерген впродовж усього життя. Але ці реакції можна й необхідно приборкувати. Про це йшлося під час брифінгу завідувачки відділенням дитячої пульмонології та алергології Одеської обласної дитячої клінічної лікарні, головного дитячого алерголога області Людмили ПОПЛАВСЬКОЇ (на знімку).

За великим рахунком алергія — це не хвороба. Це спотворена, неадекватна імунна реакція організму на якісь чинники довкілля: хатній порох, пилок, спори грибів, хутро тварин, отруту комах, харчові продукти, хімічні речовини, лікарські препарати. До слова, в перекладі з грецької слово «алергія» означає «інше сприйняття». Якщо не приборкувати її, то можна нажити тяжких хвороб.

Людей цікавить: алергія — це вроджений чи набутий стан? Вона, запевнила лікарка, є захисною імунною відповіддю організму, а тип імунної відповіді закладається у людини в момент зачаття, коли поєднуються батьківські гени. До речі, якщо алергиком був хтось із батьків, ризик народження дитини з алергією складає 50%, а якщо обидва — то всі 70. Причому по лінії матері ризик успадкування більший.

Алергічні прояви можуть виникнути у будь-якому віці. Скажімо, у дітей найпоширеніші дерматологічні прояви (діатези, кропив’янка), а в дорослих — респіраторні за-хворювання (алергічні нежиті, астма). Втім, різновидів алергії дуже багато. Є алергія на холод, сонячне світло, продукти, ліки, запахи...

Навіть на рівні нинішнього розвитку медичної науки абсолютно позбавитися алергії неможливо. Однак слід намагатися виявити алергічне захворювання якомога раніше, коли можна застосувати метод специфічної імунотерапії, який викличе толерантність до алергена і припинить розвиток хвороби. У дітей такий стан ремісії може тривати все життя, у дорослих — до 20 років. Тому не варто шукати нетрадиційних методів лікування, а вживати ті ліки і в тому дозуванні, які прописує лікар.

Деякі прояви алергії мають сезонний фактор. Наприклад, найчастіше її спричиняють плоди, які мають жовтий, помаранчевий чи червоний колір.

Чим менша за віком дитина, в якої з’явилися перші алергічні прояви, тим більшого розладу в організмі в цьому напрямку можна очікувати з часом. Алергічний риніт у малюка може спричинити пилок квітів, побутовий пил, домашні тварини тощо. Фрукти й овочі зазвичай викликають алергічну реакцію шкіри, що супроводжується свербежем, позбавляючи дитину спокою і нормального сну. Висипи на шкірі можуть з’явитися і через довге перебування на сонці, різні креми та дезодоранти. Батьки повинні на це зважати впродовж пляжного сезону.

Джерелом подразників для організму є також харчові продукти, до складу яких входять барвники, ароматизатори, підсилювачі та імітатори смаку тощо.

Дитячий алерголог допоможе виявити, на які саме алергени реагує маленький пацієнт, щоб уникати їх у побуті та харчуванні. На жаль, така реакція на певні подразники може залишитися на все життя.

Про те, що дитина страждає на алергію, батьки мають попереджати всіх лікарів. Адже реакцію можуть викликати призначені медичні препарати, анестезія у стоматолога тощо. Окремо треба сказати про дитячі ліки у вигляді солодких сиропів. Малюки їх охоче приймають, але до складу таких ліків часто входять консерванти, ароматизатори, імітатори смаку. Важко розрізнити при цьому, чим спричинена алергічна реакція — лікувальною речовиною чи домішками.

При алергії необхідна точна діагностика, щоб не сплутати її прояви з симптомами інших захворювань шкіри чи дихальних шляхів, правильно призначити лікування.

Ризик виникнення алергії у дитини зменшується, якщо мати годувала її груддю принаймні перший рік. Ще одна важлива умова — здоровий спосіб життя у сім’ї, правильне харчування, відсутність шкідливих звичок.

Батьки часто запитують: чи можна робити щеплення дитині, яка страждає на алергію? Вакцинація дуже важлива, адже захищає від надто небезпечних хвороб. Лише невелика група потенційних алергенів може тут стати на заваді. Наприклад — курячий білок. Але й дитині з алергією саме на нього щеплення проводити можна. Просто з допомогою лікаря її необхідно правильно підготувати до вакцинації.

Алергія на сонце (фотодерматоз) — надмірна імунна реакція організму на вплив сонячних променів. Лікарі настійно рекомендують починати лікування такої алергії якомога раніше. Якщо перебування під сонцем викликає у вас навіть найменшу алергічну реакцію, то слід відразу вживати всіх заходів обережності, звісно ж, попередньо звернувшись до лікаря-алерголога.

Згідно з медичною статистикою, кількість реєстрованих випадків алергії на сонце збільшується з кожним роком. Такий вид алергії не обов’язково протікає в хронічній формі. Можливо, після того, як буде призначене лікування, її симптоми зникнуть і більше ніколи ні вас, ні ваших дітей не потривожать.

Сонячні промені самі по собі не є алергенами, однак можуть призвести до того, що під їх впливом в організмі людини почнуть скупчуватися речовини, які викликають алергічну реакцію.

Нерідко сонячна алергія відзначається у найменших, оскільки їхня імунна система ще не в змозі справлятися з покладеним на організм навантаженням. Є правило: дітям до трирічного віку на пляжі робити нічого!

Загалом, усі причини, що викликають алергію на сонце, умовно можна розділити на дві групи.

Зовнішні причини. До них можна віднести косметичні, парфумерні та місцеві лікувальні засоби, які збільшують чутливість організму до сонячних променів. Відомо, що чутливість до сонця підвищують також антимікробні та сечогінні препарати. Природно, багато залежить і від тривалості перебування під сонцем. Перед тим, як використовувати той чи інший косметичний або лікувальний засіб, уважно читайте інструкцію до нього. Якщо в ній зазначено, що препарат може викликати фотодерматит, то слід мінімізувати своє перебування під сонячними променями. При виборі косметичних засобів особливу увагу звертайте на вміст у них таких речовин, як борна кислота, ртутні сполуки, ефірні олії, еозин. Ці компоненти підсилюють вираженість захворювання.

Внутрішні причини. Алергію на сонячні промені можуть спричиняти хвороби печінки, порушення роботи травного тракту, а також збої в роботі імунної системи. Відзначено, що при корекції обмінних процесів, нормалізації роботи печінки, імунної системи, заповненні дефіциту вітамінів і мікроелементів вираженість захворювання помітно знижується, аж до повного зникнення.

Основними симптомами алергії на сонце є висип по всьому тілу (можлива поява гнійничкових висипань), лущення шкіри, набряклість, почервоніння ділянок шкіри, відчуття печіння і свербіж.

Крім того, сонячна алергія може загострити перебіг деяких хронічних і недолікованих захворювань.

Алергія — це захворювання, яке вимагає адекватного лікарського втручання. Уникати сонячних променів працездатній людині практично неможливо, особливо в спекотну пору року, тому необхідна консультація лікаря-алерголога з проходженням всіх необхідних діагностичних процедур.

За наявності порушень у роботі внутрішніх органів та імунної системи призначається відповідне лікування. Паралельно проводиться лікування, спрямоване на усунення зовнішніх проявів сонячної алергії. Для цього, як правило, застосовуються місцеві препарати (мазі, креми) з вмістом ланоліну, цинку і метилурацилу. У деяких випадках лікар призначає гормональні мазі і протизапальні препарати. Для стимуляції регенеративних процесів у шкірі призначаються вітаміни групи В, вітаміни С, Е та нікотинова кислота.

Народні засоби, на переконання медиків, — неефективні. Сьогодні фармацевтична промисловість випускає чималий спектр препаратів, які успішно приборкують алергії. Застереження: самому собі «приписувати» їх не можна категорично. Це мусить зробити фахівець.

Тривалість лікування сонячної алергії може варіювати від кількох днів до кількох тижнів. Тут усе залежить від тяжкості захворювання та адекватності призначеного лікування. При повторному виникненні захворювання (на щастя, такі випадки фіксуються рідко) симптоматика зазвичай посилюється.

Щоб мінімізувати ймовірність розвитку сонячної алергії, необхідно дотримуватися таких рекомендацій: по можливості, відмовтеся від носіння одягу із синтетичних тканин; не проводьте занадто багато часу під відкритим сонцем (сонячні ванни тривалістю 10—20 хвилин цілком достатні, після чого потрібно сховатися в тіні); використовуйте захисні креми; від-відуйте пляж рано-вранці й у вечірній час, коли активність нашого світила мінімальна; використовуйте парасолі, головні убори та накидки для захисту від прямого сонячного проміння.

Автор: Підготувала Ніна ЗАЛЕВСЬКА.

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.017