ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




НЕДОБРИЙ ЗНАК
11.08.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 68-69(21978-21979) / Тираж: 8525

3 серпня група осіб під прикриттям поліції захопила приміщення художньої галереї Одеської обласної організації Національної спілки художників України (вул. Катерининська, 18). Чергову від спілки художників, яка на той момент була в галереї, силовики під руки ввічливо вивели з приміщення.

«О 8.45 до дверей галереї наблизилися невідомі, — розповідає виконавчий директор галереї Наталія Наумова. — Вони були озброєні інструментом для зрізання замків на ґратах». «Мене попросили покинути приміщення добровільно, — каже член спілки Ася Гудименко, яка чергувала того дня, — або, попередили, виведуть примусово, а це означатиме в подальшому мій арешт».

Художників, які почали збиратися біля галереї, всередину не пускали, замкнувшись на ключ. Жінка, яка назвалася посередником (представитися відмовилася), і в якої був ключ, повідомила, що отримала його з рук поліції. Дивно, що всі причетні до цього захоплення відмовлялися назвати себе, в тому числі розпорядник компанії, ймовірно, адвокат. Як згодом з’ясувалося, завдяки інтерв’ю одній телекомпанії, це був Єгор Мойса. «Конфлікт виник тому, що Спілка художників неправильно розуміла, що таке угода на безстрокове користування, — заявив він. — Вони вважають, що це рівнозначно пожиттєвому користуванню».

Нагадаємо, що останнє судове засідання Господарського суду Одеської області ухвалило рішення не на користь спілки художників (див. «ЧН» від 14 квітня), а на користь фірми ТОВ «ВЕСТ 16 СТРІТ, ЛЛК», яка нібито зареєстрована в США і яка впродовж останніх п’яти років домагається приміщення за згаданою адресою.

Одеська обласна організація НСХУ розпоряджається цим приміщенням відповідно до рішення Верховної Ради України, що передбачає передачу приміщень комунальної власності, якими користуються творчі спілки, у їхню власність або в довічне користування.

(В соціальних мережах виставили відеосюжет, як новоспечені «господарі» за допомогою ножа і миючих засобів зішкрібають з вітрини рекламні надписи галереї).

7 серпня в інформаційному агентстві «Одеса-медіа» відбулася прес-конференція на тему «Художники Одеси в небезпеці — мистецтво під загрозою», в якій взяли участь заступник голови обласної організації НСХУ Сергій Савченко, юрист Анатолій Базелюк, адвокат і журналіст Вікторія Нестеренко та член правління творчої спілки Петро Нагуляк.

Сергій Савченко, зокрема, нагадав передісторію. До того було вже дві спроби — у 2007 та 2013 роках — рейдерського захоплення приміщення різними фірмами, які закулісно його перепродували. Хоча фігуранти одні й ті самі. «Завдяки підтримці громадськості, ЗМІ, окремих депутатів нам тоді вдалося витіснити рейдерів, — повідомив Сергій Савченко. — Останнє рішення суду, в лютому 2018 року, підтвердило їхнє свідоцтво на власність цього приміщення. Яким чином вони його оформили — нікому не відомо. Свого часу обласна прокуратура відкрила кримінальне провадження, в результаті чого на це приміщення був накладений арешт, щоб його не можна було у нас відчужити. Минули роки, і в 2017-у, як уже мовилося, розпочалася серія судових засідань, результати яких вам відомі. Мені здається, що нинішня одеська влада хоче посісти першість щодо використання у своєму господарюванні рейдерства, бо та «підтримка», яку в цій ситуації надали фірмі поліція, слідчі органи, судова влада, — тому підтвердження. Ми наразилися на дворушність нашої влади. Вже не кажу про депутатів Одеської міської ради, які дозволили собі, здається, у 2007 році, закласти проблему для творчої організації на наступні десятиліття». (Мається на увазі підміна понять, що комунальна власність передається творчим організаціям не в довічне, а в безстрокове користування. — В.К.).

«Саме внаслідок свавілля і беззаконня, яке чинять місцеві правоохоронні органи і місцева судова влада, нині Одеська обласна організація НСХУ потрапила в небезпеку. І не тільки ця організація, — акцентував увагу присутніх юрист спілки Анатолій Базелюк. — Порушено право приватної власності, адже в галереї є твори художників, які були вилучені приватними виконавцями і правоохоронними органами. Є факт вилучення майна іншої юридичної особи, а саме ДП «Художня галерея», яка не відповідає за зобов`язання Одеської обласної організації НСХУ, як і спілка не відповідає за зобов’язання цього підприємства. Перед тим, як виконувати рішення Господарського суду Одеської області, спілка художників звернулася з офіційною заявою до приватного виконавця Гамбаля Олександра Євгеновича, що вона позбавлена можливості добровільно виконати рішення суду щодо виселення з цього приміщення, оскільки починаючи з 1999 року цим приміщенням на підставі правових документів, виданих Одеським міськвиконкомом, володіє не спілка, а ДП «Художня галерея». 3 лютого 2017 року відкрите кримінальне впровадження за фактом шахрайських дій, вчинених посадовими особами підприємств «Аркадія-2000», фірмами «Мерф» і ТОВ «ВЕСТ 16 СТРІТ, ЛЛК». У цьому кримінальному провадженні Одеська обласна організація НСХУ визнана потерпілою».

Ще одна недоречність, на чому акцентував увагу юрист, — це невідповідність паспортним даним заявленої площі приміщення, на яке претендує «ВЕСТ 16 СТРІТ» — американська фірма, котра, швидше за все, є фантомом: «Господарський суд ухвалив рішення про виселення Одеської обласної організації НСХУ з площі 90 квадратних метрів (це приміщення першого поверху), хоча загальна площа цього цілісного об’єкта, включно з підвальними, складає 155 квадратних метрів».

«Ми переживаємо не лише за приміщення галереї, яке є нашим дочірнім підприємством, — наголосив ще один учасник зустрічі, член правління обласної організації НСХУ Петро Нагуляк. — Ми там регулярно проводимо виставки, і позбавляти нас цього приміщення, та ще й таким чином, — це свавілля. Сьогодні художники, як селяни при Сталіні, не захищені ніким. Такого, як в Одесі, нема в інших містах України. Грубо порушується закон про поліцію (у той злощасний день полі-ція відмовилася прийняти заяву художників про повернення їхніх робіт). Це свавілля надовго вибило нас з творчої колії, ми отримали емоційне потрясіння».

Сьогодні художники Одеси (і не тільки, бо в галереї були й твори киян) поставлені в ситуацію, коли їм доведеться викуповувати власні твори.

«Яким чином відбувалося виселення галереї, коли підвальні приміщення залишилися невидимими, не зрозуміло, — підкреслила Вікторія Нестеренко. — Найбільш хворобливим є питання щодо робіт митців. Наряд поліції, який був на місці, чомусь відмовився приймати нашу заяву, і лише після втручання Спілки журналістів приїхав інший. Ми бачили, як поводяться з творами — скульптура пошкоджена. Це такий знак, і нам варто задуматися, особливо творчим людям...».

Автор: Володимир КУДЛАЧ

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.014