ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ЗА ГЛУХИМИ МУРАМИ КРЕМЛЯ
16.08.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 70(21991) / Тираж: 8525

14 серпня минуло три місяці, як Олег Сенцов у російській колонії оголосив голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів. Цю дату Європейська кіноакадемія оголосила днем режисера-бранця Кремля.

«Нумо не спостерігати, як Олег Сенцов умирає, а оголошувати вівторок, 14 серпня, днем Олега Сенцова», — йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті кіноакадемії. Організація закликала ЗМІ в усьому світі, керівників країн, посольств, членів національних парламентів, і зокрема Європейського, об’єд-нати свої голоси на адресу президента Росії Володимира Путіна в заклику звільнити Сенцова.

У кіноакадемії закликали також поширювати якомога більше інформації про українського режисера з вимогою звільнити його через статті, дзвінки та листи до російських посольств тощо.

«Три місяці протестів міжнародної культурної спільноти проти знущань над Олегом Сенцовим минули без жодних результатів. Три місяці численних звернень на всіх рівнях до президента Путіна та російської влади звільнити Олега Сенцова залишилися без відповіді. Голоси тисяч людей на вулицях більш ніж у 30 країнах залишилися непочутими. Що ще має статися, поки ті, хто при владі, нарешті покажуть своє людське обличчя?» — ставлять риторичне запитання європейські кіноакадеміки.

Акцію підтримки українського бранця Кремля розпочала й міжнародна неурядова організація PEN International, яка об’єднує письменників, перекладачів та редакторів.

Як повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці координаторка організації Ольга Муха, з огляду на обмеження Олега Сенцова в отриманні кореспонденції відділення PEN International у різних країнах світу розпочинають збір листів до режисера, які 21 серпня, на сотий день його голодування, принесуть до посольств РФ, обмотавши колючим дротом. У наступні дні учасники акції планують провести «марафон телефонних дзвінків» у посольства, запитуючи, чи передали їхню кореспонденцію Сенцову та коли його звільнять.

Приєднатися до цієї акції може кожен небайдужий, надіславши свого листа на електронну адресу Aurelia.Dondo@pen-international.org.

Ольга Муха нагадує, що відповідно до російського законодавства ці листи, щоб вони підлягали розгляду, потрібно писати російською мовою, та просить надсилати їх до 20 серпня, аби був час роздрукувати.

Тим часом стало відомо, що Кремль відхилив клопотання матері Олега Сенцова про помилування сина. Щоб Володимир Путін помилував україн-ського політв’язня, той має сам звернутися до нього з відповідним проханням. Як повідомляє «Громадське», про це йдеться у відповіді адміністрації президента РФ, де також зазначається, що прохання Людмили Сенцової переслали т.в.о. губернатора Ямало-Ненецького автономного округу, однак розглянуть його (як додатковий аргумент), якщо клопотання про помилування подасть сам ув’язнений. Остаточне ж рішення про помилування, після виконання всіх передумов і процедур, ухвалить сам Путін.

У коментарі «Громадському» двоюрідна сестра Сенцова Наталія Каплан зазначила: «Ми з адвокатом думатимемо, що робити далі. Олег однозначно не буде писати прохання про помилування. Можу сказати, що така відповідь свідчить про те, що Олега відпускати не збираються. Вони досі називають його громадянином Росії і дали зрозуміти, що прохання матері не спрацювало».

Впевненість у тому, що український режисер не проситиме про помилування, висловив і Павло Чіков, керівник міжнародної правозахисної органі-зації «Агора», юристи якої захищають Олега Сенцова в російських і міжнародних судах.

Як зауважили російський адвокат Микола Полозов та віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко, інші звільнені з російських в’язниць українські бранці, яких помилував Володимир Путін, особисто прохань про це йому не надсилали.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012