ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




МЕДИЧНІ НОВЕЛИ РАЦІОН ДЛЯ ШКОЛЯРА
08.09.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 77(21987) / Тираж: 8525

Харчування школярів має бути збалансованим, а основу раціону повинні складати овочі та бобові.

«Згідно з рекомендаціями і стандартами ВООЗ та Європейської агенції з харчової безпеки, 6-річним першокласникам для активного життя достатньо 1800 ккал на добу, школярам 7—10 років — 2100 ккал. Із 11 років добові потреби для дітей різної статі відрізняються: хлопчикам 11—13 років необхідно 2400 ккал, дівчаткам — 2300; юнакам 14—17 років — 2700, юнкам — 2400 ккал», — повідомляється на сторінці Міністерства охорони здоров’я України у Facebook.

Фахівці підкреслюють, що харчування школярів має бути збалансованим.

«Овочі і бобові повинні становити основу раціону. Стежте, щоб дитина щодня їла фрукти та ягоди, молочні й кисломолочні продукти, у невеликих порціях — цільнозернові продукти, насіння та горіхи. У меню повинні бути риба (двічі-тричі на тиждень) і м’ясо (переважно птиці й кролика). Мінімізуйте кількість солі: для дітей — 2-3 г, для підлітків — менше 5 г на добу. Зменште споживання цукру: 25-50 г на добу, включаючи фруктові цукри. Використовуйте корисні олії: оливкову, кукурудзяну, лляну, гарбузову, горі-хову. Стежте за водним балансом школяра: дитина має отримувати достатньо рідини і пити не за графіком, а орієнтуючись на відчуття спраги», — наголошують у МОЗ.

ТАБУ НА ЦІЛИТЕЛЬСТВО

Уряд підтримав законопроект, який передбачає скасування видачі спеціального дозволу від Міністерства охорони здоров’я на заняття народною медициною (цілительством) та заборону її реклами.

«Ми підготували цей законопроект, щоб Україна, як цивілізовані країни, не визнавала практики народної медицини, відварів цілителів, обрядів знахарів та ворожіння екстрасенсів як методи діагностики й профі-лактики хвороб чи способи їх лікування», — повідомила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун у Facebook.

Очільниця профільного відомства зазначила, що пацієнта може ввести в оману наявність дозвільного документа від МОЗ у того, хто не практикує доказову медицину: «Людині може здаватися, що вона отримує медичну допомогу. Насправді ж, нема гарантії, що цей візит буде для неї не те що ефективним, а взагалі безпечним».

Посадовець висловила сподівання, що депутати Верховної Ради підтримають цей законопроект.

ЄДИНИЙ РЕЄСТР МЕДОГЛЯДІВ

Дані медичних оглядів певних категорій осіб віднині в Україні зберігатимуться у єдиній державній базі.

Із вересня 2018 року дані про медичні професійні огляди українців зберігаються в єдиній електронній системі. Таке нововведення впорядкує професійні медогляди й унеможливить використання підроблених довідок та санітарних книжок. Тепер дані про такі огляди міститимуться в єдиному реєстрі медичних оглядів — надійно захищеній електронній системі, — наголошують у МОЗ.

У відомстві зазначають, що професійний медогляд українці проходитимуть лише у закладах охорони здоров’я, а дані автоматично відображатимуться в електронній системі.

Довідку-дублікат про пройдений медогляд кожен українець зможе одержати безоплатно. З часом єдиний реєстр медичних оглядів буде інтегровано в систему «Електронне здоров’я». А вже зараз працює мобільний додаток «Медичні огляди», з допомогою якого контролюючі органи можуть швидко перевірити легітимність конкретного медогляду.

У МОЗ обіцяють до кінця року підключити до системи близько трьох тисяч закладів охорони здоров’я в усіх областях і поступово замінити паперові бланки медоглядів на електронні. Після завершення тестового періоду єдина державна база даних медичних оглядів буде обов’язковою до використання всіма споживачами відповідної інформації.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012