ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ШИРОКОЮ ДОРОГОЮ ІЗ ШИРОКОГО
08.09.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 77(21987) / Тираж: 8525

Цього навчального року 594 учні, з яких —75 першо-класники, із Маразліївки, Олексіївки, Зеленого, Полянки, Романівки, Великомар’янівки, Долинівки та Широкого, об’єднаних у Маразліївську ОТГ, сіли за парти в п’яти навчальних закладах.

Яскраві букети, модні наплічники, новенька шкільна форма… Кожна родина старається повноцінно зібрати своїх дітей до школи, часто віддаючи на це останні гроші. На собі зекономлять, але син чи донька мусять бути в усьому новенькому.

Олександр Чумак, голова Маразліївської ОТГ, ледве встигав на шкільні лінійки, щоб привітати учнів та педагогів зі святом знань, побажати успіхів, старання.

Цьогоріч громада багато зробила для того, щоб діти — її надія й гордість — сіли за зручні парти у відремонтованих класах, оснащених комп’ютерною технікою. Загалом навчальних засобів придбали майже на 400 тисяч гривень, розжилися навіть на дві сучасні інтегровані панелі, які має не кожна міська школа. На 100 тисяч завчасно замовили підручників і методичних матеріалів. Ідеться про співфінансування з місцевого бюджету, тобто зароблене самими, та гроші з освітньої субвенції. Це дуже важливо, що до державних коштів ОТГ додає власні. І з кожним роком ця сума зростає.

Для першачків у всіх п’яти навчально-виховних закладах придбали новенькі протисколіозні одно- та двомісні парти. Майже на три мільйони гривень закупили комп’ютерного обладнання, з-поміж якого — кольорові принтери та ноутбуки.

— Наші діти мусять бути не гіршими від інших, А комп’ютерна грамотність нині — то вимога часу. Закуповуючи обладнання, ми скористалися послугами експертів, які також допомогли з його встановленням та апробацією,— розповіла секретар сільради Антоніна Топор.

Особлива увага — здоров’ю та спортивній підготовці школярів. Цього літа 74 учні за пу-тівками, придбаними за гроші місцевого бюджету, на що пішло понад 80 тисяч гривень, відпочили у санаторіях і дитячих таборах. А щоб уроки фізкультури були цікавими й корисними, у спортивних залах мають новеньке знаряддя, якого завезли на 40 з лишком тисяч гривень.

Узимку діти навчатимуться в теплі та затишку: тут завчасно пройшли апробацію автоматизовані опалювальні котли, які обігріватимуть класи п’яти шкіл на альтернативному паливі — спресованій соломі, що обій-деться громаді значно дешевше від покупних газу чи вугілля, до того ж спалене не забруднюватиме довкілля.

Задля безпеки дітей заклади оснащені охоронною електронною сигналізацією.

До слова, досягнення Маразлі-ївської ОТГ в освітній сфері поставили за приклад громадам усієї країни. Асоціація міст України презентувала громадськості Книгу успіхів, де зібрані короткі історії про те, як децентралізація впливає на життя місцевого люду. До цієї книги автори включили і досвід Маразліївскої ОТГ зі створення сучасного навчально-ви-ховного комплексу для сільських дітей. На ремонт і облаштування Долинівского НВК громада виділила 2 мільйони гривень зі свого бюджету. Комплекс розрахований на одну різновікову групу дошкіль-нят та чотири класи початкової школи. Є у ньому ігрова кімната, спальня, роздягальні, спортивно-музичний зал, санвузол, бібліотека, ну і звісно, належно вкомплектовані самі навчальні класи. Для забезпечення дітей харчуванням відкрили харчоблок з додатковими підсобними приміщеннями. Біля НВК уклали плитку, облаштували пісочниці, висадили квіти, утеплили й пофарбували стіни приміщень. Найважливіше, що все виконали власними силами і за власні гроші.

Не зайве буде згадати про те, що Маразліївська ОТГ стала першою в Одеській області серед тих, хто розробив власну стратегію розвитку до 2025 року, яка отримала назву «Три кроки до нових горизонтів». Освіта — один з головних розділів цієї стратегії, що передбачає зміцнення за

кошти громади матеріально-технічного оснащення освітніх закладів, а це — чітко розраховані та затверджені видатки на ремонт, енергоефективну модернізацію, покращення умов навчання дітей з урахуванням створення оптимальної мережі закладів та максимального задоволення потреб громади зараз і в перспективі.

Розповідаючи про підготовку до нового навчального року, неправильно було б не згадати і про місцевих шляховиків з не так давно створеної бригади, а точніше — сільського комунального підприємства «Злагода», яке очолює Євген Пономарьов.

Хлопці, всі місцеві, залюбки трудяться на благо своєї великої родини — громади, вже впорядкували вулиці на центральній садибі й розпочали роботи в селах ОТГ.

На початку серпня за рахунок місцевого бюджету в Мараз-ліївці відремонтували дорожнє покриття на вулицях Сонячній та Миру, трохи пізніше — на вулиці Шкільній. Відремонтували в селі і всі провулки.

Розпочалися шляхові роботи й у Великомар’янівці. Там працівники «Злагоди» навели лад на вулиці Молодіжній, яка веде до навчально-виховного закладу. Частина цієї вулиці взагалі не мала твердого покриття й була непрохідною в негоду. Тому й постало питання ремонту саме цього дорожнього полотна, який необхідно було виконати якісно й оперативно. Роботу приймали місцеві люди, тож, зрозуміло, повз їхню прискіпливу увагу не пройшов жоден огріх.

Для нас самих важливо, розповідали майстри-шляховики, щоб наші діти приходили до школи, навіть у негоду, в чистому взутті, щоб новенький шкільний автобус, до слова, також придбаний за гроші громади, не бився на ямах, а курсував гладенькими дорогами.

До кінця року шляховики із «Злагоди» приведуть до ладу дорогу до села Широкого, адже там також є школярі. А діти — то надія кожної родини і всієї громади, яку їм розбудовувати. Та й узагалі, всі люди прагнуть до зручностей та комфорту, які — і це найголовніше — вже створюють власноруч.

Білгород-Дністровський район, Маразліївська ОТГ.

Автор: Яна СТАСІНА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011