ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




«ЗАМОРОЖЕНІ» ВИБОРИ НА ОДЕЩИНІ НА РІШЕННЯ ЦВК ОЧІКУЮТЬ ТРИ ГРОМАДИ
08.09.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 77(21987) / Тираж: 8525

Асоціація міст України вважає, що наразі відсутні правові підстави щодо непризначення перших та додаткових місцевих виборів в ОТГ, відповідно до наявних на сьогодні звернень обласних державних адміністрацій. Відтак висловлює сподівання, що здоровий глузд усе ж візьме гору і перші вибори до 100 нових громад по всій Україні таки відбудуться.

Як відзначив консультант з юридичних питань Одеського регіонального відділення АМУ Юрій Ямковой, на 30 жовтня їх призначити вже не встигли, бо на засіданні ЦВК 16 серпня питання призначення перших виборів в ОТГ не знайшло підтримки навіть для включення до порядку денного! Можливо, вибори перенесуть на листопад чи грудень, якщо, звісно, схвалять відповідну постанову.

В Одеській області під загрозою зриву опинилися вибори у трьох ОТГ: Великоплосківській (Великомихайлівський район), Великобуялицькій (Іванівський) та Визирській (Лиманський), кожна з яких провела громадські обговорення і підготувала пакет необхідних документів. Їхнє утворення вже узгодила Одеська ОДА.

«Створюється загрозлива ситуація, — переконаний Юрій Ямковой. — Бо не провівши виборів, нові громади не отримають інфаструктурну субвенцію на 2019 бюджетний рік у встановлені законом терміни. Це істотно ускладнить роботу з реорганізації органів місцевого самоврядування у нових громадах. Адже тільки після виборів голів ОТГ, старост, депутатського корпусу можуть формуватися робочі органи — виконкоми, відділи чи департаменти. Неможливо почати життя в громаді, не отримавши повноважень, наприклад, на розпорядження інфраструктурними об’єк-тами. Вибори в ОТГ — це, власне, логічне завершення всіх об’єднавчих процесів у громадах. Тільки після виборів громада стає повноцінним і дієздатним органом місцевого самоврядування».

Крім того, зазначають в Асоціації міст України, затягування з призначенням виборів в ОТГ позначиться на жителях громад, які прийняли зважене рішення про об’єднання.

«Люди не розуміють, що відбувається, і вже зараз відчувають розчарування, бо ж свідомо й добровільно погодилися і пройшли тривалий шлях об’єднання, а за фактом — нічого не відбувається. Керівникам на місцях, скажімо, головам сільських та міських рад, важко пояснити, хто й навіщо ставить під загрозу реформу децентралізації та нівелює її головне завдання — будувати спроможну і дієву демократію на місцях. У це важко повірити, як таке можливе взагалі — щоб на третьому році впровадження децентралізації в Україні, де вже створено 800 громад, раптом припинити цей процес через чиєсь сумнівне політичне маніпулювання», — критикує дії ЦВК Юрій Ямковой.

Нагадаємо, Асоціація міст України отримала відповідь Центральної виборчої комісії на відкритий лист від 15 серпня 2018 року. У документі сказано, що після ухвалення Конститу-ційним Судом України рішення від 26 квітня 2018-го щодо визнання неконституційним Закону України «Про всеукраїнський референдум» до комісії на-дійшла низка звернень народного депутата А.О. Корнацького. Парламентар, зокрема, висловив позицію, що проведенню виборів в ОТГ має передувати місцевий референдум, оскільки після вищезгаданого рішення Конституційного Суду відновлюється дія закону «Про всеукраїнський та місцеві референдуми». З огляду на це ЦВК ви-рішила звернутися за роз’ясненнями до Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Відповідне рішення було ухвалене 9 серпня цього року. Другим пунктом передбачено, що ЦВК розглядатиме звернення ОДА про призначення перших виборів в ОТГ після отримання роз’яснення парламентського комітету. Насамкінець у відповіді ЦВК на звернення АМУ вказано, що клопотання ОДА про призначення перших виборів в ОТГ продовжують перебувати на розгляді комісії. Проекти рішень про призначення цих виборів будуть негайно включені до порядку денного засідання ЦВК після отримання роз’яснень Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя.

«Асоціація міст України звернулася до ЦВК як захисник інтересів територіальних громад та послідовний прибічник децентралізації. Ми всі ці роки підтримуємо та активно беремо участь у реалізації реформи. Проведення перших виборів до кінця 2018 року очікують громади, у яких проживають близько мільйона громадян. Завершення процедури створення ОТГ дозволить їм уже з нового року господарювати на своїх територіях за новими правилами, спрямовувати збільшені ресурси у розвиток, підвищення якості послуг громадянам та рівня їхнього життя. Адже саме на такі цілі спрямована децентралізаційна реформа в Україні», — прокоментував ситуацію виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан.

Автор: Оксана ПІДНЕБЕСНА, консультант з комунікацій Одеського регіонального відділення Асоціації міст України.

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011