ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Дні української культури в Щецині
08.09.2018 / Газета: Одесские известия / № 68(5092) / Тираж: 18937

З 31 серпня до 2 вересня столиця Західно-Поморського воєводства Республіки Польща, що за 16 км від кордону з Німеччиною, стала центром однієї з найбільших фольклорних подій регіону – ХХІ Днів української культури в Щецині. Цей великого формату захід кожного року відвідують тисячі глядачів.

От і цьогоріч упродовж кількох днів на майдані замку Поморських князів — одному з найпрестижніших культурних майданчиків міста — виступили близько ста виконавців з України і Польщі, відбулись загалом більше 30 концертів у виконанні понад 25 колективів.

В церемонії відкриття, що відбулося 31 серпня у ляльковому театрі «Pleciuga» взяли участь керівники міста та регіону, представник Посольства України в Республіці Польща Василь Зварич, Почесний Консул України в Щецині Генрик Колодій. Особливими гостями Днів української культури в Щецині стала очолювана заступником голови Одеської обласної ради Юрієм Димчогло делегація з Одещини у складі представників органів державної влади та місцевого самоврядування, працівників культури, артистів, викладачів і студентів Одеського художнього училища ім. Грекова.

Перший день фестивалю ознаменувався проведенням Першого з’їзду бандуристів та концертом, у якому виступили 22 виконавця з Польщі та України. Їх виступи звучали на честь Пантелеймона Бондарчука (Петра Лахтюка) — людини, яка відіграла величезну роль у заснуванні та популяризації кобзарського мистецтва в повоєнній Польщі. Повернувшись з воркутівської каторги, яку відбував з 1944 по 1955 роки, він заснував українську чоловічу хорову капелу, а згодом українську капелу бандуристів. Як і Пантелеймон Бондарчук, сучасні бандуристи своїми виступами надихала своїх слухачів та глядачів вірою у невмирущість української нації та української культури.

День завершився неперевершеним виступом сестер Тельнюк. Звучали твори на вірші Тараса Шевченка, Ліни Костенко, Сергія Жадана, Оксани Забужко та Василя Стуса з програм «Стусове коло», «Наш Шевченко», «Дорога зі скла». Особливою ніжністю вирізнявся переспіваний сестрами «щецинський» вірш Ліни Костенко, присвячений її першому чоловікові — знаному у Польщі письменнику, публіцисту Єжи-Яну Пахльовському, який мешкав у Щецині. Галина та Леся досконало поєднуючи музику, слово й вокальний спів, шляхетно виконуючи як зворушливо-ніжні ліричні й романтичні, так і сповнені драматизму й трагізму пісні, викликали справжній захват публіки — люди стоячи, зі сльозами на очах, вітали співачок.

Всі наступні дні учасників та гостей заходу були розписані по хвилиннах. На майдані Щецинського замку Поморських князів шумів ярмарок виробів декоративно-прикладного мистецтва, гості могли скуштувати страви української кухні, взяти участь у різноманітних майстер-класах народних українських ремесел та традиційних промислів, зокрема різьби по дереву, ткацтва, вишивки, писанкарства, гончарства, лозоплетіння тощо. Молоді художники — студенти Одеського художнього училища ім. Грекова під керівництвом Ольги Косьміної працювали на пленері, намагаючись відтворити атмосферу міста.

В приміщенні музею Замку демонструвалась виставка сучасної української скульптури майстрів з Одещини, яку презентував заслужений художник України Олександр Коваль, у холі можна було переглянути чудову виставку фоторобіт голови Одеського відділення Спілки фотографів Заслуженого діяча мистецтв України Сергія Гуменюка.

На великій та малій сценах мелосом традиційної та сучасної української пісні захоплювали батяри з Мукачева, Віктор Пашник з Києва, «Klezmer Chidesch» з Берліна та багато інших талановитих виконавців.

Особливу увагу привернув яскравий та експресивний виступ легендарного “фольк-ска-панк” гурту “Гайдамаки” з Києва, які грають в своєму оригінальному стилі “Karpaten SKA”, випрацьованому роками мандрівок гастрольними трасами Європи. Це гармонійне поєднання української автентики та різноманітних roots-впливів — від яскравого ямайського SKA до циганської мелодики — не могло залишити присутніх байдужими.

Гурт «БрамаДо» з Чернігова представили один з напрямків сучасної фолк музики – стімпанк фолк, для якого характерним є пошук нового звучання старовинних, архаїчних інструментів за рахунок застосування технологічних прийомів звуковидобування.

В неділю в рамках мистецької акції «Weekend Одеси в Щецині», підтриманої Одеською обласною державною адміністрацією, в оперній залі Замку відбувся феєричний виступ академічного музично-танцювального колективу «Чайка» Одеської філармонії. Програма ансамблю була сформована художнім керівником і головний балетмейстером — заслуженим діячем мистецтв України Юрієм Саакянцем таким чином, щоб якнайповніше розкрити глядачу національний колорит багатющої української культури. Віртуозна оркестрова група супроводжувала всі композиції ансамблю. Її керівник — талановитий музикант, диригент і скрипаль, заслужений артист України Дмитро Притула, одночасно є і аранжувальником і композитором. «Це справжній успіх, — таку оцінку дала директор Щецинського замку Поморських князів Барбара Ігельська, яка доклала немало зусиль до реалізації цього заходу, — Українській державі важливо інвестувати в свою промоцію через культуру. Це, безсумнівно, дасть свої результати і в інших сферах, хоча це й не є такими очевидними відразу».

Організаторами Днів української культури у Щецині традиційно виступили Щецинське відділення Об’єднання україн­ців у Польщі, Ляльковий театр «Pleciuga» та вже згада­ний Замок Поморських кня­­­­­­зів у Щецині. Проект реалі­­­зувався за фінансової підтримки міста Ще­цин та кош­тів­ Маршалківського уряду Західнопоморського воєводства.

Підбиваючи підсумки цьогорічного фестивалю, голова Щецинського відділення Об’єднання українців у Польщі Іван Сирник вказав: «Культурні заходи завжди допомагали зберігати самобутність українців, котрі були примусово депортовані в 1947 році на північно-західні терени Польщі. І за останні 20 років це перетворилось з невеличкої локальної фестивальної події в одну з найбільших подій життя українців Щецина. В цьому році ми зачинаємо роботу на нове десятиліття і будемо й далі демонструвати надбання української культури, адже це так потрібно саме зараз, коли Україна перебуває в стані війни».

Зазначу, що члени товариства, окрім проведення культурних і освітніх заходів, відзначення пам’ятних дат, організації вечорів та концерті у власному «Українському домі», підтримки недільної школи, роботи зі студентами, організації українського хору, здійснюють активну інформаційну політику, перекладають польською гарячі новини з України, виразно проявлені у соціальних мережах. Окрім того, Щецинський осередок Об’єднання українців в Польщі активно займається благодійною діяльністю в Україні — допомога західним областям під час повені в 2008 році та епідемії грипу 2009-2010 років, підтримка Майдану, організація благодійних таборів для кількох сотень дітей з України. І зараз в рамках акції «Разом допоможемо Україні», діаспора збирає допомогу для Донецька й Луганська, підтримує членів сімей загиблих в АТО, співпрацює з волонтерами, двох з яких — Вікторію Мірошниченко і Наталю Рязанову — цьогоріч приймали у Щецині.

До нашої розмови долучається й Генрік Колодій — один із організаторів створення Центру Української культури у Щецині, нині Почесний консул України в цьому воєводському місті. «Ми намагаємось бути амбасадорами України, хочемо позитивно показати Україну, її культуру, історію, підтримати імідж України. Зараз у нас з’явились цікаві ідеї по співпраці з Одещиною — від проведення Днів Щецина в Одесі у 2019 році до розвитку бізнесових справ», — каже він.

Справді, ця тема піднімалась під час перемовин заступника голови Одеської обласної ради Юрія Димчогло з маршалком воєводства Ольгердом Геблевичом та головою Ради Західнопоморського воєводства Терезою Каліною.

Більше того, в рамках проведення «Weekend Одеси в Щецині» було підписано Протокол про наміри щодо партнерських відносин між Одеською областю та Західнопоморським воєводством, які не є сусідніми, але є схожими. Ці промислові регіони, що мають вихід до моря та порти, можуть об’єднати зусилля в багатьох напрямках: від вигідних культурницьких проектів, співпраці з науково-дослідницької роботи між вищими школами, до розвитку транспортних коридорів та технічної співпраці.

Керівник Департаменту культури і національного спадку маршалкового Пшемислав Врага підбиваючи підсумок «Weekend Одеси в Щецині», зазначив, що саме таку Україну необхідно показувати полякам — з потужною, яскравою, сучасною культурою, талановитими людьми, націленою на розвиток в культурі та економіці, бо таким чином розбивається міф про відсталу і периферійну Україну.

Автор: Ярослава Різникова

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013