ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




З четвертої спроби
15.09.2018 / Газета: Одесские известия / № 70(5094) / Тираж: 18937

Одинадцятого вересня відбулася двадцята сесія Одеської обласної ради VII скликання. Це пленарне засідання цікаве тим, що його три рази переносили. Зміна дат викликала чимало пересудів про політичну боротьбу та суперечку в депутатському корпусі. Проте головною причиною таких затримок стало те, що багато депутатів не встигли вийти зі своїх літніх відпусток та приступити до роботи. Цього вівторка кворум нарешті був набраний. Загалом, на порядок денний було винесено близько сорока питань, починаючи від присвоєння звань почесного громадянина Одеської області та закінчуючи цільовими концепціями розвитку регіону. За частину питань порядку денного проголосували без зайвих дискусій, однак деякі з них викликали жваві обговорення. На останніх й пропонуємо зосередити вашу увагу.

Освоїти кошти

Цього року керівний склад Управління капітального будівництва ОДА відповідатиме за освоєння 155 мільйонів гривень субвенції. Вже пройшов конкурс на призначення керівника, затверджені заступники, що відповідають за тендерні процедури й будівельні роботи. Тому на сьогоднішній день розпочата робота із затвердженими проектами. Кожного тижня проводяться наради з цього питання, ведеться постійний моніторинг.

– Вже профінансовано понад 30% бюджету розвитку передбаченого в на цей рік, майже 45% коштів надійшли зі спеціального фонду від продажу обласного майна, – навела цифри директор Департаменту фінансів Одеської облдержадміністрації Марина Зінченко. – Зі 181 мільйона гривень ми сьогодні маємо на рахунку обласного бюджету лише 928 тисяч. Можна з впевненістю заявити, що першочерговий план, який був нами затверджений ще в грудні, перевиконується. Однак коли ми розглядали бюджет в березні, було підняте питання стосовно погашення заборгованості минулих років. Тому було вирішено збільшити бюджет на 234 мільйона гривень.

З цих грошей не виконується десь третина. Облдерж­адміністрація провела вже дві розширені наради з головами ОТГ, міськими головами та керівниками райдержадміністрацій, щоб запустити ці кошти в роботу. Фінансування по видатках державного бюджету розвитку розпочалось тільки в липні цього року. Для обласного бюджету, враховуючи його виплати на оздоровлення дітей та інші соціальні програми, це дуже гарний показник. Станом на 1 вересня 2018 року повністю задоволені всі заявки по фінансуванню освітніх закладів. Зараз почалося фінансування закладів охорони здоров’я.

Дороги ремонтуються

Керівник Одеської ОДА Мак­сим Степанов зазначив, що в регіоні є пріоритети щодо будівництва доріг, і вони втілюються не на словах. На сьогоднішній день є проекти, які вже пройшли всі експертизи. Мова йде не тільки про розбиту ділянку дороги від Подільська до Кучурган, а про весь шлях – починаючи від Балти й закінчуючи Овідіополем. Початок цьому вже покладено, зроблено проектно-кошторисну документацію, проведено тендери. Ще одним з пріоритетів є з’єднання районних центрів з дорогами міжнародного значення.

– На жаль, цими дорогами в нас не займалися десятиліттями, – сказав голова Одеської обласної ради Анатолій Ур­банський. – Не тому, що тут були погані керівники, а тому що не вистачало грошей із різних джерел. Не було децентралізації, не було дорожнього фонду і так далі. Кожен ходив та просив гроші на конкретну дорогу. Тому зараз ми маємо чітку стратегію розвитку, в напрямку якої рухаємося. В першу чергу ми повинні завершити багатостраждальну трасу Одеса-Рені, а потім зробити пріоритетом Кучургани-Подільськ.

Кошти на ремонт доріг виділялися з різних джерел, зокрема були й ті, що йшли за рахунок «митного експерименту». Він в цьому році не йде так, як регіону потрібно, але це не провина Одеської області. В липні наші митниці перевиконали план на 474 мільйони гривень. Згідно «митного експерименту», ми мали отримати 50 відсотків зароблених коштів. Але вся прикордонна система України перевиконала план всього лише на 30 мільйонів, тобто більшість не виконала своїх зобов’язань. Сума коштів, яку отримала Одеська область за рахунок «митного експерименту» в підсумку склала п’ять з половиною мільйона гривень. На ці гроші можна полагодити не більше, як 2 км дороги.

Від області до громади

Багато уваги на цій сесії надавалося Балтській ОТГ. По-перше, до її складу включили Новопільську сільську раду. А по-друге, на баланс громади передали майновий комплекс «Балтської загальноосвітньої школи-інтернату». Аргументом «за» стало те, що школа загальноосвітня, а не спеціальна. Школярі, що там навчаються, не потребують якихось особливих умов навчання чи перебування. Дітей, які жили в школі-інтернаті та потребували опіки, було всього 14 чоловік. Вони були розподілені по різних інтернатах області. Інші 75 дітей можуть навчатися в місцевих загальноосвітніх школах.

– Такі заклади є архаїзмом, адже фактично вони виконують функції своєрідної камери зберігання, – сказав заступник голови Одеської обласної державної адміністрації Сергій Колебошин. – З 89 дітей, що навчаються в інтернаті, 79 мешкають на території Балтської громади. Обласний заклад, що фінансується з обласного бюджету та коштує регіону 10 мільйонів гривень на рік, фактично, є школою для місцевого перебування. Діти, які не можуть повернутися в родини, розподілені по аналогічних закладах області. Ми перебуваємо в постійному контакті з міським головою, спілкуємося з ним. В нас є чітке розуміння, як будуть працевлаштовані всі працівники.

Передача закладу на баланс Балтської громади надасть можливість вчитися учням місцевої школи, яка влітку згоріла від удару блискавки. Працівники інтернату можуть знайти роботу в обласних закладах, педучилищах, закладах професійно-технічної освіти. До того, ж в Балтській територіальній громаді планується створити інклюзивно-ресурсний центр, який може бути кадрово забезпечений за рахунок тих же працівників інтернату.

Зупинити рейдерство

Однією з «найгарячіших» тем вівторкового обговорення стали рейдерські атаки на врожай. До дискусії навіть несподівано долучився народний депутат України Микола Скорик. Колишній керівник Одеської обласної ради зазначив, що рейдерство в Україні чи будь-якій іншій державі неможливе без сприяння людей на місцях. Ситуація ускладнюється тим, що багато земельних ділянок обробляється без необхідних документів, щоб не сплачувати податки. Це дає великі можливості для захоплення врожаю. Також нардеп вказав, що відносини між сільськогосподарськими та іншими підприємствами мають перебувати в законному полі.

– Проблему рейдерства неможливо вирішити за один день, тому прошу присутніх депутатів Верховної Ради та їхніх колег навести лад в законах щодо реєстрації землі, – звернувся до Миколи Скорика керівник Одеської ОДА Максим Степанов. – Тоді не буде проблем з рейдерством ні в Одеській області, ні в будь-якій іншій. В нас немає жодного випадку збройного захоплення урожаю на полі. Є спеціальні загони швидкого реагування. Одеська область, до речі, єдина в Україні, де створені мобільні групи для боротьби з рейдерством.

На даний момент до антирейдерського штабу входить велика кількість людей, що компетентні в різних сферах. Мова йде про силовиків, державних службовців, представників місцевого самоврядування, які зацікавлені в тому, щоб припинити рейдерські захоплення земель на території Одещини. Депутат Одеської облради Вадим Шкарівський навіть пожартував, що в штабі тільки екстрасенса не вистачає, щоб він навіяв людям думку про неможливість привласнення чужих земельних ділянок.

Повернути давні справи

Під кінець засідання депутати Одеської обласної ради звернулися до генерального прокурора України Юрія Луценка. Вони попросили передати назад місцевій поліції розгляд справи, фігурантом якої виступив колишній лідер одеського осередку «Правого сектору» Сергій Стерненко. Нагадаємо, 24 травня активіст став учасником конфлікту із застосуванням холодної зброї, внаслідок чого загинула людина. Цей факт став причиною різноманітних пересудів, мовляв, органи державної влади тиснуть на слідство.

– Я вважаю, що пан Стерненко досить неоднозначна кандидатура в нашому регіоні, – зазначив голова Одеської обласної ради Анатолій Урбанський. – Те, що я та багато хто із вас бачив у YouTube, викликає в мене неоднозначні емоції. Можливо мене зараз звинуватять в тому, що я не патріот, але я вважаю, що патріоти це ті люди, які працюють на своєму місці та намагаються зробити свою країну кращою. Так, я згоден що він виступав за цілісність України в складний для неї час, за що йому спасибі. Але ж багато інших людей робили те ж саме.

Також Анатолій Урбанський зазначив, що чимало депутатів не проголосували за це рішення через страх звинувачень в «непатріотизмі». Але загалом проект рішення підтримали 50 депутатів обласної ради з 68 присутніх. Саме звернення підготувала обласна фракція «Опозиційного блоку». Причиною подібного прохання стало те, що (на думку подавачів) розгляд справи в Києві ускладнює слідство. Всі фігуранти справи проживають в Одесі, тому дуже складно всіх зібрати разом в столиці для проведення необхідних слідчих дій.

На двадцятій сесії було піднято ще багато питань. Зокрема, на пленарному засіданні проголосували за перейменування «Одеського художнього училища М.Б. Грекова» та «Одеського театрально-художнього училища». Тепер замість слова «училище» в назвах цих установ фігуруватиме «коледж». Також депутати направили низку звернень до Кабінету міністрів України, спрямованих на подальший розвиток Одеської області та покращення якості життя її мешканців.

Автор: Марія Шевчук

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012