ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Оксамитовий сезон завершився. Чекаємо на новий
15.09.2018 / Газета: Одесские известия / № 70(5094) / Тираж: 18937

Наприкінці літа 2015 року з ініціативи керівництва Одеського національного академічного театру опери і балету був проведений фестиваль мистецтв з промовистою назвою «Оксамитовий сезон в Одеській опері». Незважаючи на низку об’єктивних і суб’єктивних труднощів та проблем, з якими довелося зіткнутися організаторам, мистецький захід удався. Більше того, він не став метеликом-одноденкою, а поступово, з року в рік, почав розширювати свої горизонти, набирати силу. Відповідно зростала і його популярність – як серед учасників, так і серед глядачів.

З 29 серпня по 9 вересня нинішнього року відбувся вже четвертий фестиваль. Одеситам та гостям міста була представлена широка й розмаїта програма, в якій гармонійно поєднались різні за жанрами, формою, періодом створення класичні та сучасні твори.

Опера-балет «Коли цвіте папороть» Євгена Станковича і балет Петра Чайковського «Спляча красуня», опера Крістофера Глюка «Орфей і Еврідіка» та концентр з творів Микаела Тарівердієва під назвою «Очікування», опера Джузеппе Верді «Набукко» і концерт з творів Ріхарда Штрауса «Останній романтик». А ще – надзвичайно видовищне дійство під відкритим небом Odessa Ballet Gala Classic & Modern (open-air), до якого увійшли сцени з різних балетів, класичні та сучасні хореографічні мініатюри.

До речі, цей гала-концерт став однією з родзинок нинішнього фестивалю. Як і досить широке, порівняно з минулими роками, коло його учасників з інших міст України та з-за кордону. Своїми виступами полонили глядачів солісти Національної опери України: заслужена артистка України Наталія Мацак та Сергій Кривоконь, народний артист України Тарас Штонда, заслужена артистка України Оксана Крамарєва, солістка Австралійського балету Мельбурна Наталія Куш, соліст Королівського театру Мадрида і Гамбурзької камерної опери Костянтин Деррі.

Два вечори насолоджувалися щасливчики, яким вдалося потрапити до театру, дивовижно-фантастичним твором Є. Станковича «Коли цвіте папороть». Його привезла на фестиваль трупа Львівського національного академічного театру опери і балету ім. С. Крушельницької, яка приїхала до Одеси практично у повному складі.

Написана чотири десятиліття тому, суворо заборонена в радянські часи, ця фольк-опера-балет таки дійшла до глядача і вразила його розмаїттям музичних барв, оригінальною сценографією, неймовірно красивою відеографікою й потрясаючою панорамністю.

Одесити відомі своєю відкритістю та гостинністю, однак левова частина фестивалю лягла таки на їхні плечі. Треба віддати належне артистам оперного – їм було що показати і чим вразити. В антрактах та після вистав можна було почути: «Молодці приїжджі, нічого не скажеш, але й наші зовсім не гірші!».

Зрозуміло, у кожного з нас свій смак, своє бачення, розуміння, сприйняття і оцінювання подій. Та все ж, попри цю різноплановість, глядачі IV фестивалю мистецтв «Оксамитовий сезон в Одеській опері-2018» були одностайні в позитивно-схвальному ставленні до цього яскравого дійства, пишного свята високого мистецтва, яке вже стало історією. І не тільки вони.

Відомий піаніст Євген Громов під час зустрічі в театральній вітальні висловився стосовно концерту з творів Р. Штрауса: «Я не розумів, де знаходжусь – в Європі чи в Україні. Якщо оркестр може так виконувати нерепертуарні твори такого рівня складності, то це свідчить про його надзвичайно високий професіоналізм. Як і диригента – теж».

В ексклюзивному коментарі «Одеським вістям» генеральний директор ОНАТОБ, заслужений працівник культури Надія Бабіч особливо наголосила на тому, що колектив театру зробить все від нього залежне, аби фестиваль мав своє продовження, і надалі розширюючи свою географію та кількість учасників.

– Я пишаюся тим, що нинішній фестиваль пройшов на справді високому рівні, що однією з визначальних його рис стала наявність багатьох новинок. Серед них – «круглий стіл» – зустріч у театральній вітальній, під час якої провідні мистецтво — та музикознавці й музичні критики обговорювали проблеми функціонування музичних театрів України в умовах сьогодення, висловлювали своє бачення їхньої діяльності у майбутньому.

Слово «фестиваль» походить з латинської і означає «святковий». У нашому випадку – це був масовий святковий показ музичного театру. Ми дуже вдячні всім, хто відгукнувся на наше запрошення і взяв участь у цьому дійстві. Адже гості фестивалю дали можливість нам відчути професійний рівень свого театру. Скажу відверто – наша трупа сьогодні абсолютно конкурентоздатна.

Я рада, що фестиваль отримав нових прихильників, серед яких – голова Одеської ОДА Максим Степанов. Хочу щиро подякувати усім, хто допоміг нам його провести – Сергію Гриневецькому, Олегу Платонову, Валентину Продаєвичу, Олегу Радковському, Одеській міськраді, ТОВ «Стікон» та багатьом іншим, кому небайдужа подальша доля музичного театрального мистецтва.

Автор: Людмила Бойко

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.016