ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Обіймаючись з бджолами
29.09.2018 / Газета: Одесские известия / № 74(5098) / Тираж: 18937

У селі Ясенове Перше відкрито етнографічно-оздоровчий центр «Медові роси», започаткований творчою родиною Гогулінських. Свою садибу з 150-річною хатиною, що ташується неподалік мальовничої річки Кодими, працьовиті люди перетворили на справжнісінький осередок зеленого туризму, доклавши задля цього свій нерозтрачений творчий потенціал, майстерність і кипучу енергію. Трудився, не покладаючи рук, глава роду — 75-річний Володимир Гогулінський разом зі своєю меткою і чепурною дружиною — народною майстринею Ольгою.

Їхня старша донька Алла Чаус — апітерапевт з Миколаєва — виступила натхненницею цього екологічного проекту, щоб на її рідній Одещині з’явилася ось така зеленотуристична зона відпочинку з лікувально-оздоровчим направленням. Адже головні принади садиби «Медові роси» — це нині популярний «сон на вуликах», ефективне лікування багатьох хвороб продуктами бджільництва й препаратами на їх основі, дегустація смачних і цілющих напоїв «Медовуха» і «Хреновуха», а ще майстер-класи з виготовлення колоритних ляльок-мотанок та участь у національних обрядах.

На відкриття ясенівської етносадиби, як бджоли на нектар, з’їхалися та зійшлися звідусіль родичі, друзі, гості та добрі сусіди. Напутні слова на адресу ентузіастів лунали з вуст голови РДА Віталія Лабуша, голови райради Сергія Паровика, Любашівського селищного голови Геннадія Павлова, Ясенівського сільського голови Олени Дроздовської. Музичні вітання дарували присутнім артисти з Балти, Вінниччини та місцеві народні колективи «Лебідоньки» і «Родина». Хлібосольні господарі не поскупилися на щедре частування. Чотири котли з юшкою, кулішем, борщем та узваром наварили кухарки та ще безліч смачних страв спекли у печі. А Володимир Гогулінський пригощав фірмовою медовухою і хреновухою….

Дивовижне перетворення отримала прадавня українська хата. Зовні вона розписана національними орнаментами, візерунками і побутовими сценками. Над кожною композицію прискіпливо трудилася художниця з Балти Алла Косогорова. Всередині оселя схожа на справжнісінький музей архітектури і побуту, де можна відшукати сотні речей, якими користувалися наші пращури у минулих століттях. Серед атерфактів — дзиґарів, глечиків, скринь, рушників, джбанів, макогонів, вугляних прасок, рогачів, карафок, макітер, керогазів — зустрічаються й сучасні, але автентичні вироби, виготовлені самою сільською майстринею Ольгою Гогулінською. Це ляльки та вишиванки. Один з прикутків облицювали кахельною плиткою, облаштувавши сучасну гігієнічну кімнату з пральною машинкою.

На подвір’ї художниця орнаментувала вулики, клуню, погріб, а в прибудові — піч. Серед споришу можна взріти вози, повні гарбузів, плуги, борони та інший сільськогосподарський реманент, який не так давно був необхідним атрибутом кожної селянської родини, джерелом її достатку. Й відтепер у садибі «Медові роси» можна проводити екскурсії та уроки з народознавства для дітей.

— Мені бабуся Настя заповідала не продавати хату, бо тут народилося і виросло не одне покоління Гогулінських, зокрема і я. Тож, віддаючи данину її світлій пам’яті, ми вдихнули друге життя в стареньку оселю — собі на користь і людям, — поділилася Алла Чаус. — Я — пасічник у третьому поколінні, тож долею написано займатися апітерапією. Кілька років тому ми на подвір’ї встановили два будиночки для сну на вуликах. Лягаєте у нього над бджолиними родинами і завдяки медово-квітковому аромату і мікровібрації від руху Божих комах лікуєте свій організм. Десяток сеансів такої апітерапії замінюють місяць відпочинку біля моря. Це ми будемо практикувати у своїй етносадибі, а також інші методи лікування з допомогою бджіл та продукції з нашої пасіки.

Лікування бджолами стає все більш популярним у всьо­му світі та на Україні зокрема, тому цей напрямок потрібно роз­вивати і у нас, на Одещині. Зай­ма­тимуться Гогулінські у «Медо­вих росах» й збереженням народних звичаїв і традицій. Це випікання традиційних хлібів, калачів і пряників, виготовлення напоїв на основі меду за дідівськими рецептами, ляльок-мотанок, гаптування рушників. А на Різдво планують відтворити найкращі сценки з безсмертного твору Микола Гоголя «Вечори на хуторі біля Диканьки».

Автор: Юрій Федорчук

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012