ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Профтехосвіту – на новий рівень
29.09.2018 / Газета: Одесские известия / № 74(5098) / Тираж: 18937

Нещодавно Саврань відвідала міністр освіти і науки Лілія Гриневич. Її супроводжували голова Одеської облдержадміністрації Максим Степанов та годова облради Анатолій Урбанський.

Подія неординарна, адже в райони міністри навідуються не так вже й часто. Та, як бачимо, Лілія Михайлівна вирішила, що зробити це варто. Її метою було побувати у Савранському професійно-технічному училищі.

Відразу пригадалось, що біля кабінету очільника міністерства красується цитата Ейнштейна : «Великі проблеми, які стоять перед нами, не можна вирішити на тому ж рівні мислення, на якому ми були, коли вони виникали». Проблем у Савранському училищі було багато. Був період, коли заклад у зв’язку зі змінами в законодавстві переживав фінансову скруту, що, як відомо, тягне за собою появу інших питань, які здавалося б, не мали відповіді. Але колектив, очолюваний досвідченим керівником Ярославою Жирун, їх вирішував. Тодішнє ПТАУ в рамках ліцензованих професій значно збільшило кількість надання послуг населенню. Та й коло професій, які можна здобути в училищі, почало розширюватися. До того ж при проведенні різноманітних районних заходів почала виставлятися на продаж продукція, виготовлена учнями. І вона швидко набула популярності, особливо кулінарні витвори кухарів-пекарів. Та найголовніше – тут почали шукати інших підходів до реалізації навчально-виховного процесу, до формування в учнівської молоді нового мислення, іншого, нестандартного підходу до вирішення поставлених завдань. Поштовхом до цього стала досить цікава і смілива ініціатива голови райдержадміністрації, депутата обласної ради Віталія Свічинського. Побачивши можливості колективу, беручкість і наполегливість директора, він поставив мету перетворити Савранське ПТАУ на Північний центр професійної освіти Одеської області, який об’єднував би ще й училища Балтського та Кодимського районів. Для цього використовувалися усі можливості. І заклад почав розквітати на очах.

На його території з’явилися естетично оформлені клумби, алейки, тротуари. На місці старих будівель виросли нові приміщення, а у просторому залі відкрилося молодіжне кафе. Тож недарма міністр освіти Лілія Гриневич свого часу активно підтримала задумані перетворення, накреслену савранчанами програму дій.

- Після реорганізації закладу значно зміцніла наша матеріально-технічна база. Ставши Північним центром, ми, як і училища Балти та Кодими, одержали чимало інших плюсів, — каже Ярослава Жирун. – Нині кожне училище працює за конкретним професійним спрямуванням, не дублюючи один одного, а удосконалюючи набутий досвід, поглиблюючи підготовку учнів до самостійної роботи за тим чи іншим фахом, затребуваним на ринку праці.

Щоб показати, як всі ці перетворення відбувалися на практиці, гостям запропонували перегляд відеострічки. Затим настав момент, напевне, найвагоміший. Максим Степанов передав училищу ключі від двох новеньких тракторів, які манливо виблискували на сонці свіжою фарбою. Варто відзначити, що вже ніхто й не пам’ятає, коли Савранське ПТАУ отримувало нову сільськогосподарську техніку. Таке становище до останнього часу було і в інших професійно-технічних закладах Одещини. Очільник області відзначив: «Ми чітко розуміємо, куди йдемо і як рухатися далі. Нині закуповуємо сільгосптехніку, потім розвиватимемо індивідуальну форму навчання. Укладатимемо контракти з підприємцями, у результаті чого вони матимуть потрібних фахівців, а випускники будуть забезпечені робочими місцями».

Відбулася цього дня ще одна приємна подія. Почесні гості у врочистій обстановці відкрили спортивний майданчик, до спорудження якого доєдналися підприємці району, громадськість селища. А юні спортсмени, скориставшись нагодою, попросили приїжджих зі столиці та області поставити на м’ячах свої автографи. Це на згадку і на спортивну удачу.

По-діловому, у невимушеній атмосфері пройшла і прес-конференція. Директори профтехучилищ області та інші зацікавлені особи мали змогу напряму поспілкуватися із міністром освіти і очільниками області, поставити будь-які запитання і отримати на них вичерпні відповіді. Віталій Свічинський, зокрема, просив посприяти у прискоренні передачі майна професійно-технічного училища з державної власності на районний рівень, що відкриє нові можливості для подальшого розвитку закладу.

На завершення Лілія Гриневич подякувала за плідну роботу, спрямовану на збереження мережі закладів профтехосвіти в області, і відзначила, що виконання регіонального замовлення на підготовку кваліфікованих фахівців на теренах Одещини складає 82%. А також запросила до подальшої співпраці, додавши: «Чекаю від вас нових пропозицій і цікавих ідей».

Автор: Діана Мудра

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012