ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ОТРИМАННЯ ДОКУМЕНТІВ — ПЕРШИЙ КРОК ДО СОЦІАЛІЗАЦІЇ
02.10.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 83(21993) / Тираж: 8525

Цими днями у правовому клубі PRAVOKATOR було підписано тристоронній меморандум про співпрацю між Головним територіальним управлінням юстиції в Одеській області, Регіональним центром із надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області та громадською організацією «Правозахисний ромський центр».

Представники сторін цим документом закріпили взаємну допомогу і підтримку у вирішенні питань соціалізації ромського населення нашого краю.

«Для ромської спільноти Одещини, як і взагалі для усіх ромів, які проживають в Україні, це, за великим рахунком, є знаковий день. Я вдячний представникам юстиції за розуміння тих проблем, які сьогодні існують серед ромської спільноти, — зазначив президент «Правозахисного ромського центру» Володимир Кондур.

Він наголосив, що основна проблема українських ромів сьогодні — це відсутність документів, зокрема найголовніших: паспортів громадянина України та свідоцтв про народження дітей. А це практично унеможливлює, найперше, відчуття захищеності з боку держави для тисяч таких людей. Вони працюють без обліку стажу, часто потрапляючи у трудове рабство. Роми старшого віку не отримують пенсій. Діти ромів не йдуть до школи, для них закрита дорога до навчання в училищах і вишах, хоча опитування показують, що батьки хотіли б, аби їхні діти були грамотними, мали професію і гарантії у житті. Без документів неможливо отримати й соціальні виплати, як-от гроші на дітей, закріпити права на майно тощо. Володимир Кондур переконаний, що завдяки співпраці ці та інші нагальні питання вдасться якнайшвидше вирішити.

«Оскільки Одеська область є однією з тих, де проживає численна громада ромів, то підписання такого меморандуму — надзвичайно важливий крок. Ми хочемо показати ромам, як і представникам інших національних меншин, що це не просто якась тимчасова ініціатива, так би мовити, до часу, а це конкретна програма, спрямована на покращення їхнього життя, життя кожного громадянина нашої держави», — зазначив керівник тер-управління юстиції Руслан Сауляк.

А ще повідомив: якщо впродовж 2017 року в нашій області ромам було видано 319 свідоцтв про народження, то за шість місяців 2018-го — вже 328. Помітно активізувалася і правова просвітницька робота у місцях їх компактного проживання. Туди, зокрема, приїздять фахівці Регіонального центру із надання безоплатної вторинної правової допомоги, які проводять роз’яснювальні бесіди, переконуючи у щирості намірів як самих правників, так і держави загалом, надають консультації, допомагають ромам соціалізуватися. Отримання ж документів — перший і важливий крок до цього.

Автор: Яна СТАСІНА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.017