ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ЯКІ СТАТКИ — ТАКИЙ І РАЦІОН
02.10.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 83(21993) / Тираж: 8525

Споживання основних продуктів харчування в Україні залишається нижчим від раціональних норм, розрахованих Міністерством охорони здоров’я, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи дані, оприлюднені нещодавно Державною службою статистики України.

За його словами, найбільший розрив спостері-гається у споживанні плодів, ягід та винограду — 44,4 кг в розрахунку на особу за 2017 рік при раціональній нормі 90 кг (49,3%), а також овочевої та баштанної продукції — 102 кг проти 161 кг (63,4%) за нормою.

Рівень споживання м’яса торік склав 56,4 кг проти 80 кг за раціональною нормою (70,5%). Тоді як ще в 2007-у він становив 61,2 кг на особу і майже постійно тримався на цьому рівні до 2013 року. Менше від норми споживали торік українці й молока — 231,6 кг проти рекомендованих 380 кг (60,9%) та яєць — 240 штук проти 290 за нормою (82,8%).

Раціональні норми споживання у домогосподарствах досягнуті лише з рослинної олії, а також хліба та хлібопродуктів, зазначив науковець. Споживання олії торік більш ніж на третину (+38,5%) перевищило нормативний показник у 13 кг і склало 18 кг. Хлібопродуктів середньостатистичний українець у 2017-у спожив 100,8 кг при нормі 101 кг.

На думку вченого, в Україні є можливості виробництва необхідних продуктів для забезпечення раціонального споживання. Торік, скажімо, рівень самозабезпечення, тобто співвідношення обсягів виробництва та внутрішнього використання, щодо зерна складав 292,9%, м’яса і м’ясних продуктів — 105,1%, молока та молочних продуктів — 107,7%, яєць — 119,8%. Отже, недосягнення норм раціонального споживання значною мірою спричинене недостатнім рівнем доходів домогосподарств, вважає академік Юрій Лупенко. І підсумовує: для забезпечення раціональних норм споживання необхідно не лише збільшувати виробництво продуктів харчування, а, перш за все, підвищувати купівельну спроможність населення.

Автор: -

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013