ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ПЕТРО ПОРОШЕНКО: СПІЛЬНИМИ ЗУСИЛЛЯМИ МИ ЗМІНЮЄМО ДЕРЖАВУ
11.10.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 86(21996) / Тираж: 8525

Минулої п’ятниці Президент України Петро Порошенко перебував на Одещині. Цього разу в епіцентрі уваги глави держави була його мала батьківщина — Болград і, зокрема, тамтешня гімназія-ювілярка, в якій свого часу він навчався.

В Одеському аеропорту Президент України зустрівся з прем’єр-міністром Болгарії Бойко Борисовим. Відзначивши високий рівень співпраці між нашими країнами і виконання домовленостей, досягнутих у травні цього року, Петро Олексійович висловив сподівання на подальшу плідну взаємодію у вирішенні питань, важливих для обох держав. Це, зокрема, й дорога Одеса—Рені через Болград, яка з продовженням її до Варни і Софії може стати важливим європейським транспортним коридором. Зі словами «Мрію, що ми з тобою сядемо вдвох у машину чи у Варні, чи в Одесі, і за три-чотири години доїдемо з міста у місто» Петро Порошенко запросив Бойко Борисова до автівки, сів за кермо, й делегація вирушила на південь області.

Дорогою кортеж зробив зупинку для ознайомлення з перебігом ремонтних робіт на трасі М-15 Одеса—Рені та проектом будівництва мостового переходу через Дунай, який у підсумку з’єднає суходолом чотири держави: Україну, Румунію, Болгарію та Туреччину (мова про маршрут Е87 від Одеси до Анталії).

«У першому класі я почав вивчати французьку мову. І це було абсолютне диво, що в райцентрі ми вивчали французьку мову. А сьогодні тут усі блискуче володіють болгарською мовою… Для мене це є принципово. Бо хтось там каже, що ніби існує загроза асиміляції болгар в Україні. Ні. Це не просто неправда. Це суперечить нашій політиці. Бо захист національних меншин є першим нашим пріоритетом», — наголосив Президент України на урочистостях з нагоди 160-ліття заснування Болградської гімназії ім. Г.С. Раковського. При цьому він зазначив, що освітня реформа, запроваджена в Україні, в тому числі і за президентської ініціативи, «точно захищає тих, хто вивчає різні мови, включно з болгарською».

Петро Порошенко повідомив про свої домовленості з Бойко Борисовим про відкриття болгарського навчального закладу в Одесі і відкриття в Софії Українського культурного центру. Президент також додав, що дасть доручення щодо запровадження вивчення в окремих класах шкіл у Запоріжжі болгарської мови.

Глава Української держави зазначив, що радий бути присутнім і вітати всіх на цьому святі і назвав символічним те, що відвідав стіни рідної школи саме напередодні Дня вчителя України та у Всесвіт-ній день учителя: «Це не лише українське свято, сьогодні святкує весь світ — День вчителя, і я приїхав до своїх перших учителів».

Петро Порошенко зазначив, що у розмові з Бойко Борисовим во-ни дійшли згоди, що цей нав-чальний заклад є особливим: «Ми прийшли до висновку, що це одна з кращих шкіл у світі. І це не просто реверанс людини, яка приїхала на свою батьківщину. Знайдіть мені, будь ласка, ще хоч одну школу, де були підготовлені два прем’єр-міністри Болгарії, два генерал-полковники збройних сил Болгарії, академік і ректор Софійського університету, засновник Болгарської національної опери, міністри фінансів, юстиції… Ви в Болгарії таку школу не знайдете, як наша Болградська школа».

Виступаючи, Петро Порошенко зазначив, що Україні близька і зрозуміла сторінка визвольної боротьби болгарської історії, бо тепер свою боротьбу з імперським поневоленням веде український народ: «Ми вистояли в цій боротьбі, бо український народ і громадяни України всіх національностей продемонстрували єдність, патріотизм і здатність спільно працювати в ім’я своєї Батьківщини. І ми завжди пам’ятаємо тих, хто віддав своє життя за право України бути вільною, демократичною, підтримуючи суверенітет, територіальну цілісність, свободу, демократію і незалежність нашої держави». Він подякував за те, що в гімназії зберігають пам’ять про героїв, вихованих у її стінах.

Пам’ять одного з таких героїв — випускника гімназії, старшого солдата, стрільця механізованого від-ділення 28-ї окремої мехбригади Ігоря Хіньова Петро Порошенко та Бойко Борисов вшанували, поклавши квіти до меморіальної дошки. Ігор Хіньов закінчив Болградську гімназію у 2001 році. Загинув у серпні 2014-го на Донбасі.

Петро Порошенко та Бойко Борисов вшанували і національного героя Болгарії Г.С. Раковського, по-клавши квіти до його пам’ятника.

Ще одна адреса, де побував Президент України, — Болградська центральна районна лікарня. Тут він наголосив на важливості забезпечення якісними медичними послугами кожного українця, незалежно від місцевості, в якій проживають люди: «Давайте започаткуємо програму сільської телемедицини. Бо Україна є дуже великою державою, Одеська область — найбільша в Україні за територією. Важливо, щоб навіть у найвіддаленішому куточку Одещини, як і всієї України, в кожному селі компетентними зусиллями працівників районної лікарні, працівників третьої, четвертої ланок, обласного центру, найкращих фахівців з Києва ми могли достукатися до села і надати ту допомогу, яка рятує в перші «платинові» секунди і хвилини».

Глава держави зазначив, що завітав до Болградської центральної районної лікарні не лише для того, щоб ознайомитися з роботою оновленого приймального відділення та ходом впровадження телемедицини в Одеській області: «Заїхав сказати своє дякую — дякую кожному з вас за ту величезну роботу, що ви робите. Спільними зусиллями ми з вами разом змінюємо державу».

Автор: -

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013