ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ІНТЕРВ’Ю У БРОНЕЖИЛЕТІ
11.10.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 86(21996) / Тираж: 8525

Одеський громадський активіст Олег Михайлик, який отримав тяжке вогнепальне поранення, дав першу після виходу з лікарні прес-конференцію. Біля власного будинку, де і стався напад.

Він розповів, що після замаху і пережитої клінічної смерті багато чого переосмислив. Однак своїх планів не змінив і балотуватиметься на посаду міського голови. Його основна мета — розвиток Одеси і непримиренна боротьба з корупцією, яка паралізує сьогодні всі сфери діяльності. «Балотуватися в мери не передумав, планів не міняв, тільки-но настане перед-виборна пора — ви про це дізнаєтеся», — запевнив.

Водночас активіст висловив сумніви, що затримані за підозрою в замаху на нього троє громадян Грузії причетні до цього. Саме тому давав інтерв’ю на вулиці в бронежилеті та в супроводі поліцейських (йому надана цілодобова держохорона).

«У мене викликають дуже великі сумніви, що саме ці люди є навіть не те що замовниками — я не бачу, чому вони можуть бути замовниками, — а й просто виконавцями, — сказав Олег Михайлик. — Я маю тільки ту інформацію про затриманих, яку друкували ЗМІ, а також невелику кількість даних, якими зі мною поділилися адвокати».

За словами потерпілого, він ніколи не був знайомий, не перетинався і не планував мати справ з «кримінальними елементами», незалежно від їх «рангів», становища тощо. Не виключає, що на якихось заходах міг випадково зустрітися із затриманими, але точно з ними не знайомий.

Як підкреслив Олег Михайлик, у нього були конфлікти тільки зі структурами, безпосередньо пов’язаними з міською владою або з мером Геннадієм Трухановим. Він висловив надію, що замовника і виконавця замаху встановить слідство. Активіст також підтвердив, що напередодні нападу за ним стежили, що має зареєстрований травматичний пістолет, який тримає, як і належить, у сейфі, і що в день замаху зброї при ньому не було.

Про сам замах, сказав, майже нічого не пам’ятає. За його словами, 22 вересня після участі в акції протесту на пляжі Ланжерон проти будівництва, розгорнутого поруч з дельфінарієм, він займався «виробничим питаннями», пов’язаними з компанією, в якій працює. Увечері зайшов у два магазини, в одному з яких купив кавун. «Ніс його додому, раптово відчув біль і печіння в лівій частині грудей, — уточнив. — Назустріч мені ніхто не йшов, я не бачив, хто стріляв, і не чув пострілу. Не знаю, як це сталося».

Активіст припустив, що шоковий стан і багаторічні заняття спортом сприяли тому, що він зміг дістатися до будинку, відкрив кодовий замок, пройшов через двір і лише на порозі квартири втратив свідомість.

Запитання про самопочуття прокоментував так: «Все добре. Особливо психологічно, коли спортсмен не може сам взяти склянку або просить, щоб йому застебнули блискавку на кишені».

Напад на себе й інших активістів вважає спробою залякати всіх тих, хто може завдати максимальної шкоди репутації чинної центральної та міської влади.

«Це низка замахів на тих, хто стоїть кісткою в горлі у міської влади, яка грабує це місто, знищує його, — підкреслив Олег Михайлик. — Я завжди говорив про те, що чим ближче до виборів, тим більше буде таких нападів. Завжди закликав об’єднуватися, бути напоготові».

Зі свого боку адвокат активіста Вадим Оксюта заявив, що «потерпіла сторона не довіряє правоохоронній системі». «Сподіватися на справедливу роботу правоохоронної системи ми не можемо, — підкреслив правник. — Ми всіляко допомагатимемо слідству, але не дозволимо, щоб виконавці злочину були просто призначені. Ця справа для нас принципова. А ще зробимо все можливе, щоб кулю діставали за кордоном, оскільки боїмося підміни».

Олег Михайлик зазначив, що хотів би розраховувати на захист поліції, уточнивши, що має на увазі не окремих людей, а правоохоронну систему в цілому. «Але я не вірю, що вони зможуть щось зробити або захочуть щось зробити для того, щоб таких нападів більше не було, — сказав він. — Не вірю в те, що в цій державі, в цьому місті стане головним закон, а не чиїсь бізнес-інтереси».

Автор: Інна ЯКИМЕНКО

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012