ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




З ПРИЦІЛОМ У МАЙБУТНЄ
11.10.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 86(21996) / Тираж: 8525

Нещодавно в Одесі відбувся третій Міжнародний інвестиційний форум. Гості з багатьох країн світу, власники бізнесів, топ-менеджери та представники компаній зібралися разом, щоб обговорити перспективи розвитку інвестиційного потенціалу міста.

Тема нинішнього форуму — «Одеса. Україна. Світ. Інновації та бачення майбутнього». Впродовж двох днів проходили панельні дискусії щодо пріоритетних напрямків розвитку міста, кіновиробництва, інновацій у сфері енергоефективності, маркетингу територій.

Працювала виставка-експозиція інвестиційних проектів, товарів та послуг, де, зокре-ма, презентувалися електронна школа, що зібрала на одній платформі понад 600 електронних підручників, додаток до мобільного телефону, який відстежує рух громадського транспорту в Одесі, й чимало іншого, сучасного та цікавого.

У рамках форуму було представлено новий комунальний заклад «Грантовий офіс Одеса 5T». Кожен департамент та будь-яка громадська організація зможуть отримати тут доступ до фінансової допомоги на реалізацію проектів.

Заступник міського голови Павло Вугельман, куратор інвестиційної стратегії «Одеса 5T», розповів присутнім, що проект розвиває п’ять основних напрямків: транспорт, туризм, технології, торгівля і траст (довіру).

— За кілька років, — запевнив він, — одесити зможуть забути про маршрутки й пересісти на комфортніший транспорт — електробус. Окрім того, ми працюємо над реалізацією проекту наземного метро «Північ—Південь». Це трамвай, який з’єднає крайні точки Одеси — житломасиви Котовського і Таїрова.

Посадовець розповів також, що в рамках стратегії в Одесі планується збудувати п’ятий район, який поки що не має назви, — ім’я йому дадуть самі містяни. Це своєрідний «район майбутнього», де будуть сконцентровані логістичні центри, вільна економічна зона, митниця, екологічно чисті споруди та парки, експозона та відпочинкові комплекси. На думку архітекторів, там може бути розташоване і коло «Формули-1» — єдине в Україні. Новий район-мрію мають намір створити на полях фільтрації, які займають 700 гектарів і наразі є великою вільною ділянкою у межах міста. Втілити цей проект запропонували китайські та сінгапурські інвестори. Зокрема, одна з металургійних компаній Китаю пропонує створити новий район Одеси буквально за рік за наявності всіх дозвільних документів і розміщення 40 тисяч працівників з КНР. Архітектори Одеси вже опрацьовують перші проекти, представляючи власне бачення цього району. Потрібно оформити землю полів зрошення і визначити точні межі, після чого почнеться розробка комплексного плану розвитку території.

Під час панельної дискусії «Державна стратегія України в питаннях 5T» обговорювали можливості та місце Одеси у транспортній інфраструктурі країни, співробітництва з ЄС та експортний потенціал.

Матьє Арден, директор Інституту Франції в Україні, експерт з питань програм фінансування ЄС, зазначив:

— Одеса — європейське місто, тут усе дихає Європою: архітектура, традиції, космополітизм жителів. Ще наприкінці ХІХ століття Одеса була містом-міфом, своєрідним Ельдорадо, яке мріяли відвідати безліч європейців. Непростий процес євроінтеграції України здійснюється через Угоду про асоціацію з ЄС і наразі існує багато програм, через які будується цей міст.

Матьє Арден запропонував одеситам долучитися до програм «Креативної Європи», якими можуть скористатися не лише організації, а й приватні особи, що мають цікаві ідеї співробітництва.

Андрій Длігач, генеральний директор групи компаній Advanter Group, зазначив, що Україна викинута з багатьох світових ринків, оскільки для інвесторів неможливим є подолання таких бар’єрів, як українська митниця чи повернення ПДВ. Обсяги залучених інвестицій значно знизилися, коли почалися події 2014 року, й досі не відновилися. На жаль, за рівнем життя і споживчих цін Україна перебуває далеко від держав-лідерів і посідає останні позиції у світовій економіці. Ландшафт світу майбутнього — це креативна економіка. Та з огляду на проблеми, які обсіли Україну, нам розраховувати на прорив дуже складно. В умовах відсутності довіри і в світі, і всередині країни ми дуже програємо.

Сергій Раковський, регіональний менеджер компанії «Амазон» в Україні та країнах СНД (на знімку), розповів, яким чином ця компанія змогла побудувати безліч не пов’язаних між собою бізнесів. До речі, станом на 2018-й, за оцінками експертів, її засновник Джеффрі Безос — найбагатша людина світу, а річний чистий прибуток «Амазон» сягає 4 мільярдів доларів.

Найбільш трансформативний підхід, яким користуються в компанії, — дати можливість іншим впровадити свою креативність.

— Потрібно дати людині всі інструменти, щоб вона могла втілити свою мрію. Наша глобальна місія — стати найбільш концентричною компанією на планеті, — підкреслив Сергій Раковський. — Ми беремо на себе зобов’язання — зробити життя клієнтів легшим. Інновації компанії беруть початок від того, що хоче клієнт. Незмінні стовпи електронної комерції: вигідна ціна, широта вибору та зруч-ність. Ніхто з клієнтів не захоче купувати дорожче, складніше та маючи менший вибір. Один із наших принципів — довгострокове бачення: треба бути впертим у своїй ідеї, щоб її просувати в реальність, хоча можна допустити деяку гнучкість щодо дат і способів впровадження. Третя важлива річ — потрібно змиритися з тим, що будуть помилки. І, звичайно, треба прийняти те, що багато хто не погоджуватиметься з вами, що комусь це не подобатиметься.

Сергій Раковський переконаний: найважливіше — знайти правильних людей і дати їм правильні механізми.

Під час бізнес-форуму присутні дізналися чимало цікавого, відкрили для себе багато нових можливостей, обмінювалися контактами, задумами. Такі непересічні події наближають Одесу до сучасного світу і до технологій майбутнього.

Автор: Ольга ФІЛІППОВА

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011