ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ВЛАСНА ЦЕРКВА — ГАРАНТІЯ НАШОЇ ДУХОВНОЇ СВОБОДИ
13.10.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 87(21997) / Тираж: 8525

11 жовтня Синод Вселенського патріархату прийняв низку рішень, що стосуються автокефалії Української православної церкви, повідомив у Стамбулі митрополит Гальський Еммануїл, який зачитав комунікат Синоду.

Переклад документа поширив на своїй сторінці у Facebook архієпископ Євстратій (Зоря).

КОМУНІКАТ ВСЕЛЕНСЬКОГО СИНОДУ

Під головуванням Вселенського патріарха Святий і Священний Синод зібрався на чергове засідання з 9 по 11 жовтня 2018 року для вивчення та обговорення питань порядку денного.

Священний Синод детально та тривалий час обговорював церковну справу України в присутності його преосвященства архієпископа Даниїла Памфільського та його преосвященства єпископа Іларіона Едмонтонського, патріарших екзархів в Україні, та ухвалив після розширеного обговорення:

Підтвердити вже прийняте рішення про те, щоб Вселенський патріархат приступив до надання автокефалії Церкві України.

Відновити станом на сьогоднішній день Ставропігію Вселенського патріарха в Києві, одну з його багатьох ставропігій в Україні, які завжди там існували.

Прийняти та розглянути прохання про апеляцію від Філарета Денисенка, Макарія Малетича та їхніх послідовників, які опинилися у схизмі не з догматичних причин, у відповідності до канонічних прерогатив Константинопольського патріарха отримувати такі звернення від ієрархів та інших священнослужителів з усіх автокефальних церков. Таким чином, згадані вище особи були канонічно поновлені у своєму єпископському або священицькому сані, також було відновлено сопричастя їхніх вірних з Церквою.

Скасувати зобов’язання Синодального листа 1686 року, виданого за обставин того часу, який надавав у порядку ікономії право патріарху Московському висвячувати Київського митрополита, обраного собором духовенства та вірян його єпархії, який мав згадувати Вселенського патріарха як свого першоієрарха за будь-яким богослужінням, проголошуючи та підтверджуючи свою канонічну залежність від Матері-Церкви Константинополя.

Звернутися до всіх залучених сторін із закликом утримуватися від захоплення церков, монастирів та іншого майна, а також від будь-яких інших насильницьких дій та помсти, щоб перемагали мир і любов Христа.

ЕПОХАЛЬНЕ РІШЕННЯ

Предстоятель Української православної церкви (Київський патріархат), патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет особисто привітав Президента Петра Порошенка з рішенням Синоду Вселенського патріархату. «Я вас поздоровляю з першою перемогою. Я хочу вам подякувати, тому що завдяки вашій наполегливості, завдяки вашій мудрості ми досягли цього. Бо і попередні президенти також працювали, але не досягли. А ви досягли цієї нашої загальної мети», — підкреслив патріарх.

У свою чергу Президент наголосив, що сьогодні — історичний день: «Історичний день не у вимірі року чи десятиліття. Історичний день у вимірі 1030-річчя хрещення нашої землі і нашої країни України-Руси. Довгих 332 роки Україна та українська церква чекала автокефалію. І сьогодні це рі-шення прийнято щодо автокефалії і продовжується процес надання томосу».

Глава держави підкреслив, що Синод прийняв рішення з дуже важливих питань, які допоможуть Україні створювати єдину помісну православну автокефальну церкву: «Я вважаю, що є де-кілька дуже важливих дат в істо-рії України. Це і дата проведення референдуму у 1991 році, ко-ли великою волею Українського народу було обрано незалеж-ність. Це і дата 24 серпня, коли відродилася Українська держава. Я думаю, що дуже важлива і назавжди ввійде в історію України дата 11 жовтня. Дата, коли Українській церкві повернуто автокефалію». І додав, що буде радий, коли кожен українець зрозуміє велич сьогоднішньої події.

Петро Порошенко також наголосив, що поясненням його активної участі в процесі отримання автокефалії Української церкви є розуміння того, що це надзвичайно важлива частка процесу державотворення. «Українська незалежність без наявності помісної автокефальної церкви, коли церква буде п’ятою колоною сусідньої держави, є не повна незалежність. Це є залишок колоніального статусу. І лише той факт, що Україна зараз, саме сьогодні — 11 жовтня — отримала автокефалію, є завершенням формування незалежності дуже великої держави Україна. Найбільшої за територією держави в Європі», — сказав Президент і додав: «Я вас вітаю із сьогодніш-ньою подією. Сьогодні насправді дуже щасливий день для всіх віруючих, для всіх християн, для всіх православних і для всіх українців. Господь почув наші молитви».

Зі свого боку, патріарх Філарет ще раз поздоровив Президента й український народ з цією важливою для України датою — прийняттям рішення про автокефалію Української православної церкви. «Це епохальне рішення. Тому що українська церква ніколи не була автокефальною. Вона мала широкі права за київських князів, але перебувала у складі Константинопольського патріархату. А потім попала у російську неволю і теж була невільною. У ХХ столітті, коли виникла Українська Народна Республіка, нібито відродили українську автокефальну церкву, але тут же вона і загинула», сказав патріарх Філарет і зауважив: те, що зараз відбувається, — це вперше за 1030 років.

Водночас предстоятель УПЦ зазначив, що потрібно буде ще здійснити відповідні кроки. «Я думаю, що ми досягнемо і більшо-го — створимо єдину українську православну церкву. Але створимо її на вільних засадах, без насилля і без будь-якого тиску, добровільно», — підкреслив він.

ПЕРЕМОГА СВІТЛА НАД ТЕМРЯВОЮ

З нагоди рішення, ухваленого Синодом, Президент України звернувся до співвітчизників:

— Господь побачив боротьбу українського народу за свою самостійність. Він почув наші молитви. Він належно оцінив наші труди. Йому стало так угодно, щоб його всесвятість Вселенський патріарх Варфоломій і Синод Константинопольської Церкви-Матері сказали омріяне, довго-очікуване та протягом тривалого часу виборюване нами «так!».

Помісній, автокефальній, православній Церкві України — бути!

Рішення Вселенського патріарха та Синоду остаточно розвіяло імперські ілюзії і шовіністичні фантазії Москви, не підкріплені жодним церковно-правовим документом — про Україну як нібито канонічну територію російської церкви. Те, що так званий «перехід» Київської митрополії у володіння Москви стався «не за приписами канонічних правил», Вселенський патріархат визнав ще у 1924 році. А сьогодні Синод ще раз підтвердив цю позицію.

Світове православ’я, як колись написав його всесвятість Варфоломій, — це «сузір’я незалежних та рівних національних церков». І, дорогі друзі, нарешті у цьому сузір’ї засяє і наша українська зірка. Рішення про надання автокефалії вже прийняте. Наголошую: рішення про надання автокефалії Україні прийняте і ще раз підтверджене.

Промислом Божим у всіх православних державах, що здобували свою незалежність, поставали свої помісні церкви. Це Болгарія, це Греція, це Грузія, це Сербія, це Кіпр, це Румунія, це Росія. Тепер до них додається і наша з вами держава Україна.

Втім, питання Томосу та автокефалії виходить далеко за межі церковного життя. Тому до нього долучилася держава. Це є питання нашої незалежності. Це — питання нашої національної без-пеки. Це — питання нашої державності. Це — питання всієї світової геополітики. Це — падін-ня Третього Риму як найдавнішої концептуальної заявки Москви на світове панування.

Автокефалія — частина нашої державницької проєвропейської та проукраїнської стратегії, яку ми послідовно втілюємо в життя протягом останніх чотирьох років і, наголошую, будемо впроваджувати й надалі. Це основа нашого власного шляху розвитку, розвитку держави Україна і розвитку української нації.

Томос — фактично ще один Акт проголошення незалежності України. Імперія втрачає один із останніх важелів впливу на свою колишню колонію.

Для нас власна церква — це гарантія нашої духовної свободи. Це — запорука суспільної злагоди. Я гарантую, що держава Україна поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися в тій церковній структурі, яка зберігатиме єдність з Російською православною церквою. Але так само гарантую, що держава захистить права тих священиків і мирян УПЦ Московського патріархату, які добровільно вирішать вийти з-під Москви, щоб разом з іншими православними творити єдину Українську православну помісну церкву.

Сьогодні я вже можу сказати, що звернення до Вселенського патріарха з проханням надати автокефалію підтримала і група єпископів УПЦ Московського патріархату. Вони витримали тиск, шантаж, погрози і залякування, але звернулися зі своїми підписами до Вселенського патріарха. І це варте визнання.

Дякую патріарху Філарету і усім ієрархам УПЦ Київського патріархату, митрополиту Макарію та єпископам УАПЦ за виявлений дух єдності і за одностайне звернення до Вселенського патріарха. Вітаю обох предстоятелів з тим, що з них сьогодні нарешті знято усі московські звинувачення. Владик визнано канонічними єпископами.

Я хочу окремо подякувати Верховній Раді України, яка великою кількістю голосів підтримала моє звернення до Вселенського патріарха щодо створення єдиної Помісної православної церкви і надання Українській церкві автокефалії.

Я хочу подякувати кожному учаснику хресної ходи 28 липня і всім українцям, які прагнуть Помісної церкви і моляться за неї.

Всі разом — вклоняємося його всесвятості Варфоломію за його турботу про Україну. Ваша святосте, Україна з нетерпінням чекає вашого душпастирського візиту до народу, охрещеного за часів рівноапостольного князя Володимира.

Ми сьогодні отримали автокефалію і після Собору предстоятель Української помісної православної церкви отримає Томос.

Українська влада гарантує повне дотримання релігійної свободи для вірних усіх конфесій. У нас не було, нема і не буде державної церкви. І в освячену Томосом православну церкву теж ніхто нікого не «запрошуватиме» силоміць. Ще раз наголошую: це — питання вільного вибору для кожного віруючого.

Спільне творення незалежної церкви не може бути підставою для розбрату, для протистоян-ня, для насильства. Ми цього точно не маємо допустити. Навпаки, це — дорога до миру, спокою, порозуміння.

Як тільки де побачите людей, які закликатимуть взяти силою лавру, монастир чи храм, знайте: то — московська агентура. Бо мета Кремля — розпалити в Україні релігійну війну. І це точно не мій план, не план українського народу і не план української держави.

Дорогі співвітчизники! Я щиро вітаю вас з цією абсолютно грандіозною історичною подією і дуже дякую за масову підтримку ідеї, час якої настав.

Це — велика перемога боголюбивого українського народу над московськими демонами, перемога добра над злом, світла над темрявою.

Я всіх вітаю з цим великим днем, якого український народ чекав довгих 332 роки.

Слава Україні!

Автор: -

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.014