ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




«В ОБІЙМАХ ЗАТИШКУ ТВОГО...»
27.10.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 91(22001) / Тираж: 8525

У ці дні у Балтському історичному музеї експонується виставка цікавого митця із Дніпра Андрія Виклика. До уваги наших краян і гостей міста він запропонував близько тридцяти картин невеликого формату, оригінальних за сюжетами, стилем виконання та формою подання.

Почерк художника справді неповторний: його роботи не яскраві, не строкаті, а якісь повітряні, світлі й радісні, часто не реальні, а, швидше, символічні за змістом, дещо абстрактні, хоч образи, якщо придивишся, стають одразу зрозумі-лими й близькими. Від тих полотен випромінюються доброта, чуттєвість і неймовірно позитивна енергетика, а відтак, оглядаючи їх, сповнюєшся любов’ю до життя, духовним піднесенням.

Такому сприйняттю допомагає й оригінальність подання картин: до кожної в окремій табличці читаєш назву (часто — суто умовну, абстрактaну) й нижче — віршовані рядки за темою твору, здебільшого у стилі хоку. Скажімо, до невибагливого сюжету «Балтська мрія про…» автор додає:

Хліб святості

З маслом гріха —

Людського життя канапка.

До речі, як зізнався сам Андрій Виклик, усі представлені на виставці картини він написав у Балті, перебуваючи тут майже все літо і буквально закохавшись у наше місто, яке дало йому на-тхнення, життєву й творчу наснагу. Тож невипадково, що ці роботи пройняті духом любові до неї. До однієї з них, наприклад, читаємо: «В обіймах затишку твого, Балто, окриляюсь…». Червоною ниткою через багато полотен проходить образ скрипки, що, на думку балтського художника Сергія Шендеровського, підтверджує їх своєрідну живописну музикальність. Це, скажімо, «Скрипаль балтської віри», «Мелодії балтського часу», з гумором — «Мандрівниця Балта». Серед сюжетів — чимало релігійних мотивів («Руку сонця в вазу каланчі щодня Всевишній ставить знову…»), суто українські мотиви любові між людьми і до рідної землі. Не менш цікаві художні знахідки на єврейські теми («Клезмери», «Шолом алейхем», «Балтське гетто»...). Привертає увагу й тема «Балтському роду нема переводу».

Та, либонь, жоден художній образ Андрія Виклика не залишить нікого байдужим. Це підтвердили, зокрема, у своїх виступах-враженнях числен-ні відвідувачі під час відкриття виставки (до речі, було багато учнів шкіл №1 та №3, які із захопленням сприйняли твори гостя-митця), а також записи у книзі відгуків.

Андрій Виклик постав перед балтянами і як художник, і як поет. Він без погорди ставиться до своєї творчості, хоч уже має чималий досвід: його роботи, крім Дніпра, виставлялися, зокрема, у Донецьку, Львові та Києві (у Верховній Раді) й отримували високу оцінку.

Виставка у балтському музеї триває. Відвідайте — не пожалкуєте.

м. Балта

Автор: Михайло ГЕРШКОВИЧ

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.016