ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Рятуй життя – продай корову
03.11.2018 / Газета: Одесские известия / № 84(5108) / Тираж: 18937

Хірургічне втручання неквапно стає привілеєм заможних людей, зважаючи на те, скільки сьогодні вартує операція, особливо — надскладна, від якої залежить здоров’я і навіть життя пацієнта.

Якщо багаті можуть собі дозволити купити послуги найкращого хірурга, то незаможним українцям доводить спродувати всю наявну живність, якщо є, щоб пролікуватися. На щастя, для селян надійним «банкоматом» є їхні корівчини, ціна на яких коливається в межах 10-15 тис. грн. Пригадалася підслухана кілька років тому розмова однієї бабусі, яка скаржилася співрозмовнику, що на операцію свого чоловіка витратила всі кошти, виручені за корову, теля і свиней. Проте покращання не наставало. При повторному огляді виявилося, що хірург забув у тілі пацієнта серветку. На щастя, для незаможної родини горе-лікар свою помилку виправив, не вимагаючи додаткових коштів…

Відомо, що Конституцією України декларується безкоштовна медицина. Насправді це зовсім не так. І справа не у лікарях, які, мовляв, намагаються якомога більше заробити на пацієнтах, а, в першу чергу, у незадовільній матеріальній базі і дорожнечі витратних матеріалів. Навіть коли хірург і готовий зробити операцію без додаткових подяк, то, насамперед, постає питання про наявність ліків, які входять до переліку обов’язкових і закуповуються бюджетним коштом. При потребі інших препаратів хворому доведеться їх купувати в аптеці.

Знайомі хірурги стверджують, що ургентні операції (важкі поранення, гострий апендицит, панкреатит, проривна виразка тощо) вони робляться безкоштовно. У таких випадках вартість порятунку людини покривається державою. Щоправда, вдячні пацієнти можуть подякувати лікарям і медичному персоналу й хрусткою купюрою.

Безумовно, у багатьох медзакладах (некомерційних) діють «тіньові» розцінки на операції, в тому числі видалення апендикса (без всяких ускладнень). І залежать вони від статусу пацієнта. До речі, в більшості таких лікарень нижній поріг «подяки» становить $100 — ціна для пенсіонерів і малозабезпечених.

Вартість видалення апендикса в лікарнях різних міст також різниться. Є захмарні ціни в розмірі кілька тисяч доларів.

Одна знайома одеситка розповіла, що наприкінці минулого року оперувалася у військовому шпиталі в Одесі. Операція з видалення апендиксу їй обійшлася у 4 тис. грн. Заплатила один раз в касу — і все. В інших обласних лікарнях аналогічне операційне втручання коштує три сотні «зелених».

Приємно відзначити, що Одеською міськрадою затверджено програму «Здоров’я» на 2018-2020 роки з фінансуванням у розмірі понад 380 млн. грн. Завдяки їй одеситам при нагальні потребі безкоштовно видалять апендицит і пролікують впродовж трьох діб.

Мета програми — збереження і зміцнення здоров’я, профілактика і зниження показників захворюваності, інвалідності та смертності жителів Одеси, підвищення якості та ефективності надання медико-санітарної допомоги, забезпечення соціальної справедливості та захисту прав громадян на охорону здоров’я в умовах реформування охорони здоров’я. Реалізація програми дозволить поліпшити показники поширеності та захворюваності на туберкульоз (на 5%) та інші соціально небезпечні інфекційні захворювання (на 5%), знизить кількість випадків інфаркту (на 3-5%), зменшити смертність та інвалідизацію від інсультів (на 5-7%), своєчасно виявляти онкологію передміхурової залози (на 10%) тощо.

Автор: Віктор Логвинюк

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.015