ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Кожне серце хоче порятунку
03.11.2018 / Газета: Одесские известия / № 84(5108) / Тираж: 18937

В моєму робочому контент-плані було заплановано одним із пунктів — написати про основні хвороби-вбивці, серед яких свою дуже переконливу позицію займають серцево-судинні хвороби, — трохи пізніше. Але, як каже приказка — «Людина стріляє, а Бог кулі носить», ми можемо планувати собі все що завгодно, але один нічний дзвінок може сплутати всі плани і внести свої корективи на подальше життя.

Коли заграв телефонний рингтон о четвертій ранку, в голові була одна думка — щось сталося. «Інфаркт… Що робити? Ми у відділенні реанімації… Це ж другий інфаркт…Що буде? Пропонують ставити стент…». Тому тема серцево-судинних хвороб автоматично змістилася на перше місце і зайняла всі думки та час в останні два тижні.

У нашому випадку тієї ночі все склалося вдало – життя було врятоване. Швидка встигла доставити хворого вчасно, реанімаційна бригада 3-ї міської лікарні спрацювала на відмінно. Була зроблена коронарографія (введення контрастної речовини, щоб бачити на рентгені стан судини) та встановлений стент (спеціальний каркас, який розміщується в просвіт коронарних судин серця і забезпечує розширення ділянки, звуженої патологічним процесом), що дало ще один шанс на життя – ще один вдих, щоб боротися далі.

Не могла повірити в те, що коронарографію та стентування було зроблено абсолютно безкоштовно за міською програмою з безоплатної коронарографії та стентування (а це, на хвилиночку, по ринковій ціні близько 35000 — 40000 гривень).

Але вже наступного дня я дізналася, що і цей факт виявися для нас щасливим збігом: безкоштовні стенти за програмою закінчувалися, їх залишалося ще на кілька пацієнтів. А наступна безкоштовна партія після проходження тендерних процедур може з’явитися аж через декілька місяців. Чому така, на перший погляд, рятувальна програма виявилася з гірким присмаком і не дуже втішає кардіологів? Що ж засмучує лікарів?

Здавалося б, дивні запитання. Як може таке засмучувати? Це ж порятунок багатьох людей? Так-то воно так…

Пройдімо кроками пацієнта. Сама лікарня не має свого ангіографа (багатофункціональний апарат, який дозволяє проводити високоточну діагностику й виконувати різні втручання при тромбозі судин, інсультах, інфарктах, розривах судин) та іншого сучасного медичного обладнання для виконання коронарографії та стентування. Послуги ці надаються приватною структурою — клінікою Святої Катерини. Якщо вам пощастило і ви потрапили в лікарню, коли в рамках програми є безкоштовні послуги, то за ваше обстеження кошти, виділені муніципалітетом, згідно з договором, перераховуються на рахунок комерційної клініки Святої Катерини, а не лікарні. Тобто задоволені і врятований пацієнт-щасливчик, і комерційна клініка. А що ж міськлікарня? А лікарня продовжує залишатися без сучасного обладнання, зокрема ангіографа. І в такі моменти, коли безкоштовні послуги закінчуються, наодинці з пацієнтами залишаються лікарі-кардіологи міськлікарні. А без сучасного обладнання вони не можуть здійснювати дива. І добре, коли у пацієнта є платоспроможні родичі, які миттєво знайдуть кошти на порятунок, щоб в тій ж Святій Катерині зробити обстеження та встановити стент. А якщо коштів нема? Тоді це серце не заслуговує на порятунок. Не заслуговує на порятунок і серце немешканця Одеси. Тому що пацієнти без одеської реєстрації не обслуговуються програмою. І навіть якщо безкоштовне обстеження є, то жителя області або іншого міста за цією програмою рятувати не можуть. Тільки своїм коштом.

Що може змінити ситуацію на краще? На думку спеціалістів, повинен бути єдиний кардіопростір, з сучасним необхідним обладнанням, де обслуговувалися б абсолютно всі, незалежно від реєстрації. Сьогодні ж кардіологія розірвана на куски – інфаркти в одному місці, проблеми з судинами вирішують в іншому, аритмії — ще в іншому. Державний ангіограф є тільки в обласній лікарні. Але в порятунку серця вирішальними є навіть не години, а іноді хвилини, які втрачаються у пошуках обладнання, відділення, коштів. Дуже хочеться, щоб до думок лікарів прислухалися. І щоб у кожного серця — без винятку — був шанс на порятунок.

Автор: Марина Кривцова

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012