ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ПЕРШИЙ ПРОЛОМ У МОРАТОРІЇ
08.11.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 94(22004) / Тираж: 8525

В судовому реєстрі з’явилася справа, в якій українець уперше відстояв своє право на обмін землею, посилаючись на рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), повідомляє www.epravda.com.ua, посилаючись на «Опендатабот» — платформу для роботи з відкритими даними.

Прокурор звернувся з вимогою визнати обмін землі недійсним у зв’язку з мораторієм, але суд йому в цьому відмовив. «При вирішенні справи суд послався на висновки Європейського суду з прав людини у справі «Зеленчук і Цицюра проти України», ст.14 Конституції і норми цивільного та земельного законодавства України, що регулюють виниклі у справі правовідносини», — йдеться в судовому рішенні.

Нагадаємо, 22 серпня цього року вступило в силу рішення ЄСПЛ, згідно з яким мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення визнаний таким, що порушує права людини.

Це рішення прийняте в рамках так званої справи «Зеленчук та Цицюра проти України». Суд постановив, що держава, оголошуючи мораторій, не забезпечила справедливого балансу між загальними інтересами суспільства та майновими правами громадян. Обом заявникам — фермерам Софії Зеленчук і Віктору Цицюрі — повинно бути виплачено компенсацію по 3 тисячі євро кожному.

Відповідно до Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», рішення ЄСПЛ стають джерелом права в Україні з моменту, коли сплине тримісячний строк від дати їх винесення.

Якщо проблема мораторію не буде вирішена вчасно, то Європейський суд з прав людини перейде до призначення грошової компенсації — від 2 до 75 тисяч євро для одного позивача залежно від оцінки кожного конкретного позову. Про це на «круглому столі» «Конституційне право власності на землю» заявила представник Міністерства юстиції, начальник Управління координації виконання рішень Європейського суду з прав людини та інформування Комітету міністрів Ради Європи Аліcа Пєтухова.

За її словами, рішення ЄСПЛ у справі «Зеленчук та Цицюра проти України» не дає Україні вибору, виконувати його чи ні. «Україна має виконати це рішення, причому зробити це «належним чином». З 1995 року, коли Україна вступила до Ради Європи, вона взяла на себе зобов’язання виконувати рішення Європейського суду. Рішення ЄСПЛ для України — це не рекомендація, це вказівка. І часу для його виконання не так багато, бо наступними рішеннями ЄСПЛ, а такі будуть, призначатиметься позивачам справедлива сатисфакція. А це ляже додатковим навантаженням на бюджет», — вважає представниця Мін’юсту.

За словами Аліси Пєтухової, рішення ЄСПЛ у цій справі має системний характер. Тобто проблема мораторію повинна бути вирішена не лише щодо окремих заявників, а в цілому. Якщо вона не буде врегульована вчасно, наголошує юрист, ЄСПЛ в інших справах перейде до призначення грошової компенсації від 2 тисяч до 75 тисяч євро, що залежить від оцінки з боку суду кожного конкретного позову.

Не виконавши рішення ЄСПЛ, Україна дуже скоро може отримати наступне пілотне рішення. Це означає, що дане рішення ЄСПЛ стосуватиметься всіх потенційних позовів з України.

Як відомо, в Україні продовжує діяти мораторій на продаж земель сільгосппризначення, запроваджений Верховною Радою ще в 2002-у і наразі продовжений до кінця 2018-го. Втім, скоріш за все, його пролонгують і на 2019-й — рік президентських та парламентських виборів.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011