ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ЗАЯВАМИ ВІЙНУ НЕ ЗУПИНИТИ
01.12.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 101(22011) / Тираж: 8525

Критики адміністрації Трампа вважають реакцію Білого Дому на події в Керченській протоці занадто слабкою.

Так, Майкл Карпентер, колишній високопосадовець Пентагону, а нині директор Центру дипломатії Байдена, привітав рішучі міжнародні заяви, в яких засуджуються дії Росії, однак, переконаний він, цього не достатньо для ефективної відповіді. Своєю оцінкою ситуації, баченням подальших кроків та коментарями щодо офіційної позиції США він поділився в інтерв’ю українській службі «Голосу Америки» (https://ukrainian.voanews.com).

Майкл Карпентер переконаний, що Захід має вжити три кроки у відповідь на ескалацію агресії Росії у Чорному морі.

Йдеться, передусім, про посилення в регіоні присутності сил НАТО: «Я рішуче закликаю до розміщення сил НАТО на постійній основі, можливо, в порту Констанци в Румунії, де були б представлені причорноморські країни Альянсу. А також, щоб кораблі інших країн-членів НАТО розміщувалися в цьому порту на ротаційній основі».

Досвідчений військовий вважає, що США та НАТО повинні допомогти Україні в обороні Азовського моря: «Наземні протикорабельні ракети, радари, устаткування зі збирання розвід-даних та спостереження — це допоможе Україні мати, щонайменше, кращу картину оборони прибережних вод».

А ще Майкл Карпентер наголошує на необхідності запровадження всеохоплюючих санкцій проти РФ через війну в Україні. «Можливо, не обов’язково у відповідь не цей конкретний інцидент, але мають бути більш всеохопні санкції проти Росії через її війну в Україні, яка вже триває чотири з половиною роки. І це мають бути не просто обмеження на запозичення та фінансування, які є дуже слабкими, а потрібно запровадити повні блокуючі санкції, подібні до тих, які ми застосували колись проти Ірану і застосовуємо знову тепер, для того, щоб справді притягнути Росію до столу переговорів задля вирішення конфлікту», — вважає експерт і додає: «Якщо не запровадити блокуючий пакет санкцій проти Росії через її агресію в Україні, війна може тривати необмежену кількість часу».

На переконання Майкла Карпентера, єдине, що справді може змінити думку політиків, — це потужні економічні санкції з чітким означення причин їх запровадження. «Частково проблема в тому, що США запровадили санкції проти Росії з восьми чи дев’яти причин — напад із застосуванням хімічної зброї, підтримка режиму Асада, підтримка ракетної програми Північної Кореї, Україна, втручання у вибори, порушення кібербезпеки — все це має бути спрощено… Як на мене, санкції потрібно запровадити проти Росії лише з двох причин: агресія проти України і втручання до нашої демократії у США. І вони мають бути більш потужними, ніж тепер», — наголошує він.

Майкл Карпентер, який, слід зазначити, часто критикує адміністрацію Трампа, поділився розчаруванням від офіційної реакції на те, що сталося неподалік Керченського мосту: «Чесно кажучи, мене трохи розчаровують заяви США, або, радше, те, що не було заяви від президента Трампа, який зробив дуже короткий коментар, а також заява від секретаря Помпео, який закликав обидві сторони до деескалації, чого я навіть не можу усвідомити, адже є лише одна сторона, яка проводила постріли по кораблях іншої сторони і таранила їх. Тому не знаю, що Помпео мав на увазі, але це жалюгідно».

До речі, Майкл Карпентер був серед тих, хто від самого початку виступав за скасування зу-стрічі Дональда Трампа з Володимиром Путіним у рамках саміту «Великої двадцятки», який вчора і сьогодні проходить у Буенос-Айресі.

Сам же господар Білого дому до останнього підтверджував намір зустрітися з господарем Кремля. Буквально за лічені хвилини перед тим, як зайти на облавок літака, він повідомив журналістам: «Мабуть, я зустрінуся з президентом Путіним. Ми не визначалися щодо цієї зустрічі. Так, я думав про це, але рішення нема. Вони хотіли б цієї зустрічі. Час для зустрічі хороший. На борту літака я отримаю повну доповідь щодо того, що сталося, і, зважаючи на цю доповідь, ми ухвалимо рішення щодо моїх дій».

За короткий час по тому на своїй сторінці у Twitter президент США написав: «З огляду на той факт, що Україні Росія не повернула кораблі та моряків, я вирішив, що в інтересах усіх сторін буде скасувати мою раніше заплановану зустріч в Аргентині з президентом Росії Володимиром Путіним». А ще додав, що нетерпляче чекає змістовного діалогу, тільки-но ситуацію буде розв’язано.

У Держдепі заявили, що Трамп дав Москві «потужний і зрозумілий сигнал»: якщо захоплені РФ в окупованому Криму українські кораблі та їхні екіпажі не будуть повернуті Україні, Росії може за-грожувати ізоляція.

Тим часом Сенат США одноголосно ухвалив резолюцію, в якій засуджується агресія російської сторони в Керченській протоці.

«Ми категорично засуджуємо будь-які військові дії Росії, вжи-ті для того, щоб в односторонньому порядку переписати міжнародні правила», — заявив сенатор-демократ Кріс Мерфі, один з авторів резолюції.

За словами ще одного з її авторів, сенатора-республіканця Рона Джонсона, президент РФ Володимир Путін «випробовує Захід». Джонсон «задоволений тим, що Сенат висловився одноголосно, щоб підтвердити нашу підтримку українському народу, українському уряду та територіальній цілісності України».

«Захоплення Російською Федерацією українських суден є грубим порушенням її зобов’язань в рамках міжнародного права та угоди 2003 року між Російською Федерацією та Україною про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки», — йдеться у документі.

Резолюція засуджує дії Росії і закликає її звільнити членів екіпажів затриманих українських кораблів. У ній також наголошується, що конфронтація біля берегів Криму дестабілізує регіон і «веде до подальшої ескалації напруженості».

А напередодні, 29 листопада, Європейський суд з прав людини виніс термінове рішення щодо захоплених у полон українських моряків.

Як повідомив міністр юстиції Павло Петренко, у відповідь на заяву уряду України щодо захисту прав моряків, захоплених Російською Федерацією в Керченській протоці, ЄСПЛ, відпо-відно до правила 54 Регламенту, зобов’язав РФ надати інформацію щодо: захоплення моряків та юридичних підстав їх утримання; місця їхнього утримання; спричинених поранень; наданої медичної допомоги. Затребувану інформацію уряд РФ має надати до понеділка, 3 грудня.

Учора ж уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова пові-домила, що отримала інформацію від архієпископа Сімферопольського та Кримського УПЦ КП Климента: «Він щойно вийшов з офісу так званого уповноваженого з прав людини у Криму Людмили Лубіної. Їй уже надійшло офіційне підтвердження від ФСБ, що всі українські моряки, які утримувалися у Сімферопольському СІЗО, відправлені до Москви».

Посилаючись на ту ж таки Лубіну, ТАСС також повідомив, що всіх 24 українців — 22 службовців ВМС України та 2 працівників СБУ, яких взяла в полон ФСБ РФ у Керченській протоці, перевезли в Москву. «Жодного моряка в СІЗО Сімферополя не залишилося», — йдеться у повідомленні.

Автор: Підготував Олег СОКІЛ.

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 21.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.011