ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ЕФЕКТИВНІСТЬ ДЕРЖАВИ — У ПРОСТИХ, АЛЕ ВАЖЛИВИХ РЕЧАХ
01.12.2018 / Газета: Чорноморські новини / № 101(22011) / Тираж: 8525

У четвер відбулося перше засідання Ради регіонального розвитку в Одеській області, яке провів голова облдержадміністрації Максим Степанов.

У заході взяли участь голова обласної ради Анатолій Урбанський, народні депутати України, депутати Одеської облради, а також голови райдержадміністрацій, районних рад, керівники міст та об’єднаних територіальних громад, представники департаментів ОДА, підприємці.

Саму раду було утворено 21 листопада цього року, щоб виробити узгоджені позиції щодо соціально-економічного та гуманітарного розвитку нашої області.

Нагадаємо, у листопаді в Києві відбулося засідання Ради регіонального розвитку за участі керівництва держави, на якому обговорили глобальні інфраструктурні проекти і плани розвитку України. Тоді Президент Петро Порошенко доручив регіональним лідерам розробити плани перспективного розвитку територій на 2019—2021 роки, обговорити на рівні громад і тільки після цього взяти їх до виконання.

Відтак на порядку денному першого засідання були результати діяльності РДА та органів місцевого самоврядування Одещини у 2017—2018 роках, зокрема, розглянуті мас-штабні інфраструктурні проекти, обговорені перспективи розвитку нашої області на 2019—2021 роки.

«Саме в такий час ми маємо продемонструвати єдність і дати меседж людям: попри будь-який тиск з боку агресора, Україна не лише успішно захищається, а й розвивається. У кожного з учасників зібрання є досвід роботи, успішні проекти. І головне — є стратегічне бачення розвитку нашої області, саме те, на чому наголошує Президент Петро Порошенко», — підкреслив голова ОДА Максим Степанов під час відкриття засідання.

Він наголосив на тому, що Рада регіонального розвитку — це нагода провести аналіз ефективності кожного керівника і зробити зріз стартової ситуації з урахуванням специфіки кожної території. А також подякував депутатам обласної ради за підтримку регіональних, цільових та комплексних програм, спрямованих на розвиток краю.

Попри досить складну ситуацію в країні, сказав Максим Степанов, ми маємо позитивні зрушення. Зокрема, вдалося за-пустити складний і фінансово витратний механізм відновлення автошляхів як міжнародного, так і місцевого значення. На Одещині впродовж двох останніх років капітально відремонтували 443 кілометри доріг державного і місцевого значення, а у планах на 2019—2021 роки — ще близько 800 кілометрів.

«Я точно знаю, що будівництво доріг відразу дає життя всьому регіону. За 2019—2021 роки ми готові, за наявності фінансування, відремонтувати близько 800 кілометрів, з яких 635 кілометри — державного значення, 175 — місцевого. Ми вже підготували 95 проектів», — уточнив голова ОДА.

Такого суттєвого результату вдалося досягнути у тому числі й за рахунок митного експерименту, що принесло до бюджету області за останні два роки 3,1 мільярда гривень.

Стосовно планів на найближчі роки. Керівник області назвав пріоритетними дороги курортного і туристичного напрямків, державні магістралі і ті, що поєднують села. Розвиток доріг, на його переконання, запускає ланцюгову реакцію, адже за цим іде активізація малого бізнесу, відкриття міні-готелів, створення нових робочих місць, ком-плексний розвиток інфраструктури територій... Найважливіші проекти: дороги з Одеси до Вінниці, Тарутине-Арциз-Сарата, Одеса-Білгород-Дністровський-Монаші, Одеса-Вознесенськ-Новий Буг.

Максим Степанов окремо наголосив на тому, що люди мусять побачити реформи у вигляді цілком конкретних речей, як-от високі зарплати, якісні дороги, відремонтовані школи і дитячі садки, сучасне обладнання у медичних закладах. «Саме цим люди вимірюють ефективність держави. Найкращим мірилом перемоги для всіх нас буде час, коли в Україну почнуть повертатися ті, хто виїхав жити і працювати до Польщі, до Словаччини, Німеччини… І ми вже починаємо створювати для цього умови», — вважає голова ОДА.

Перелік досягнень уже маємо чималий. Скажімо, триває будівництво нової злітно-посадкової смуги в міжнародному аеропорту «Одеса», активно впроваджуються енергоефективні заходи, зокрема в рамках обласної цільової програми проводиться модернізація багатоквартирних будинків, бюджетних закладів та установ, мереж освітлення та теплопостачання.

Учасники засідання обговорили плани економічної та промислової модернізації регіону, розвиток інфраструктури та підвищення якості медичних послуг у сільській місцевості, питання підтримки приватного сільгоспвиробника, зміцнення мережі профтехосвіти тощо.

Слово мали голови міських рад нашої області, які окреслювали пріоритетні напрямки розвитку їхніх населених пунктів.

Не заперечити й того, що об’єднані територіальні громади на власному прикладі дедалі активніше доводять дієвість та необхідність реформи децентралізації. Отримавши більше повноважень та зростання місцевих бюджетів, вони самостійно обирають вектор свого розвитку, реалізовують пріоритетні проекти.

«Наша область — один із провідних регіонів, де активно впроваджуються нововведення. Більшість громад Одещини підтримала проведення реформ місцевого самоврядування й відчула суттєву матеріальну підтримку держави, зокрема у питаннях відновлення та розбудови інфраструктури територій. Розвиваючи громади, ми перетворимо нашу країну в успішну, високорозвинену й процвітаючу державу», — сказав, виступаючи на засіданні Ради регіонального розвитку, голова обласної ради Анатолій Урбанський.

Справді, план розвитку Одещини — це план розвитку окремих територій, які об’єдналися у громади. Учасниками заходу були голови цих громад, які повідали про напрацювання і перспективи розвитку на найближчі роки. Практично кожна ОТГ вже має стратегію свого розвитку, де тісно пов’язані конкретні плани з їх фінансовою опорою.

Очільники ОТГ мали про що розповісти на такому важливому зібранні, адже здобутки громад не на папері, а в реальних справах, які бачать люди, у реально доступних послугах, якими ті користуються.

Так, голова Березівської міської ОТГ Валерій Григораш розповів про те, що у 2018 році всі населені пункти громади стали освітленими, чого раніше ніколи не було, школи громади стовідсотково забезпечені проекторами, шкільним приладдям, меблями та комп’ютерною технікою, а це дозволяє повноцінно навчати дітей у новій українській школі. Кошти на це дала держава, але чимало придбали і за власні гроші, зароблені громадою.

«Розуміючи важливість планування своєї подальшої діяльності, ми ставимо перед собою важливі стратегічні цілі: енергоефективність комунальних закладів і благоустрій територій, водозабезпечення та водовідведення, а також сортування й переробка твердих побутових відходів», — сказав у своєму виступі Валерій Григораш.

Андрій Абрамченко, міський голова Ізмаїла, поділився тим, що у них наступного року розпочнеться масштабна модернізація системи водовідведення в межах реалізації проекту, про-фінансованого ЄС.

«Ми готові зробити ще один важливий крок уперед. Міська рада пропонує п’яти населеним пунктам району — Старій Некрасівці, Дунайському, Матросці, Бросці та Саф’янам — приєднатися до Ізмаїла, адже створення ОТГ — це нові можливості та перспективи для усіх нас, це розвиток нашої славної Одещини», — наголосив Андрій Абрамченко.

Найважливіше завдання: на основі пріоритетів, окреслених обласною владою, кожен район, місто, кожна об’єднана територіальна громада мають розробити власні плани середньострокового розвитку й обговорити їх з людьми на місцях. Саме таке завдання доручив виконати регіональним лідерам Президент України Петро Порошенко.

Автор: Яна СТАСІНА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.015