ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Правила жорсткі, але справедливі
22.12.2018 / Газета: Одесские известия / № 98(5122) / Тираж: 18937

Нещодавно мені довелося стати свідком того, як одна молода жінка посеред магазину обурювалася, що цього року її родина втратила право на субсидію. Мовляв, торік ще отримувала «дитячі» в розмірі майже 5 тисяч гривень, була можливість опалювати будинок і літню кухню, де мешкає свекруха, природним газом з частковою компенсацією за рахунок субсидії. А зараз не дали нічого. «Як так? В мене ж троє дітей! Це несправедливо! Піду в райсоцзабез розбиратися!» – не вгавала молодиця.

В таких випадках мені завжди хочеться запитати: «А скільки ви за свій трудовий вік сплатили податків до державних соціальних фондів, щоб мати право користуватися субсидією чи іншими видами допомог із «загального казана»? Адже ми, працюючі змолоду, мусимо щомісяця ділитися заробленим із державою, щоб наповнювати отой «казан» пенсійного фонду та інших соціальних установ. При цьому не маючи права ні на субсидію, ні на «дитячі» виплати. А ви, принципово непрацюючі ніколи, тільки й користуєтеся загальним благом.

Як виявилося, ні знервована молодиця, ні її чоловік майже ніколи не були працевлаштовані офіційно. Але багато років поспіль з радістю отримували державні гроші «на дітей» і мали право на субсидію по оплаті за використаний природний газ, електроенергію тощо. Їм навіть було вигідно бути безробітними, адже держава щедро покривала витрати на виховання дітей і оплату комунальних послуг. І лише в цьому році справедливість взяла гору: не працюєш і не сплачуєш єдиного соціального внеску – не маєш права на субсидію.

– З травня внесені суттєві зміни до порядку призначення субсидії, – розповіла начальник управління соціального захисту населення Захарівської райдержадміністрації Оксана Кожухар. – Справді, працездатні особи, які не мали офіційного заробітку і не сплачували єдиного соціального внеску – втрачають право на субсидію. Але кожен такий випадок ми розглядаємо індивідуально під час засідання спеціальної комісії при райдержадміністрації. Адже буває, що люди й справді не можуть влаштуватися на роботу через певні причини – за станом здоров’я, у передпенсійному віці тощо. В такому разі комісія приймає рішення на користь родини, яка опинилася у складних життєвих обставинах. Для прикладу, із 955 справ щодо нарахування субсидій по оплаті за природний газ (за станом на 1 жовтня 2018 року) для 472 домогосподарств позитивне рішення приймалося через комісію при РДА.

Крім цього, нині відмова у наданні субсидії відбувається, коли приватний житловий будинок має понад 200 квадратних метри опалювальної площі або 120 кв. м – у квартирі; коли родина має новий автомобіль (менше, ніж 5 років випуску); якщо у складі членів сім’ї домогосподарства є особи, які перебувають за кордоном більше, ніж 60 діб, і це не пов’язано з навчанням, відрядженням чи лікуванням. Такі випадки навіть не розглядаються комісією.

– Раніше деякі подружні пари йшли на хитрість, реєструючись за різними адресами проживання, що давало можливість отримувати дві субсидії, – приєдналася до розмови заступник начальника УСЗН Захарівської РДА Марина Сотнікова. – У цьому році так не можна: якщо люди перебувають у законному шлюбі, то їх доходи плюсуються і субсидія призначається за однією адресою, як одній сім’ї. Комусь це правило зіграло не на користь. Наприклад, до нас звернулася жінка, яка справді не проживає зі своїм законним чоловіком, але офіційно вони не розлучені. До того ж, чоловік має високу зарплату і, відповідно, обоє втратили право на субсидію. Оскільки жінка за фахом медик і працює за спеціальністю, то ми запропонували їй перейти на пільги при оплаті житлово-комунальних послуг.

Спеціалісти управління соціального захисту населення зауважили, що у зв’язку зі щорічними змінами правил у нарахуванні субсидій кожного року зменшується й кількість отримувачів цього виду соціальної допомоги. Але, при цьому, не зменшується потік людей, які приходять скаржитися – мало не щодня до кабінетів УСЗН стукають жінки й чоловіки, що вважають себе обділеними увагою держави. Проте — «Закон суворий, але це – закон». Нові правила нарахування субсидій хоч і стали жорсткішими, але чимало свідомих громадян вважають їх справедливими. Бо цей вид соціальної допомоги, який надається за рахунок коштів платників податків, мають отримувати тільки справді незахищені верстви населення.

Автор: Олена Харченко

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012