ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Не прийняв іслам, тому що українець
12.01.2019 / Газета: Одесские известия / № 3(5126) / Тираж: 18937

Одеський моряк Андрій Новічков після майже дворічного ув’язнення в іранській в’язниці вчора повернувся в Україну. Сьогодні в Одесі Андрій зустрівся з представниками ЗМІ та відповів на запитання. Прийшов на зустріч не один. Його підтримували голова обласної ради Анатолій Урбанський, голова Профспілки робітників морського транспорту Михайло Кірєєв, політик і громадський діяч Світлана Фабрикант, голова правління БО «Фонд допомоги морякам «Асоль» Ганна Муругова. Відбулася прес-конференція в стінах обласної ради.

Нагадаємо, що17 січня 2017 року на судні Arezoo (судно працювало під прапором Ірану) сталася надзвичайна пригода — рядовий іранський матрос вистрибнув за борт. Свідком цього став Андрій Новічков. Він відразу підняв тривогу і організував рятувальні роботи. Тіло матроса знайдено не було. Після прибуття в Іран Новічкова зняли з судна та пред’явили звинувачення у вбивстві. При тому, що ніхто з членів екіпажу не дав показань про те, що одесит скинув матроса за борт, і не було жодних доказів, що Новічков причетний до смерті іранця, йому загрожувала смертна кара за іранськими законами.

Іран запропонував обміняти Новічкова на свого розвідника Алі Джадуея, якого в Харкові засудили на 11 років за шпигунство на користь Ісламської Республіки.

У травні депутати обласної ради підтримали звернення до Президента України Петра Порошенка з проханням втрутитися в ситуацію з одеським моряком.

Обмін став можливим після підписання документа про помилування іранця Алі Джадуеля Президентом України Петром Порошенком.

Прес-конференцію відкрив Анатолій Урбанський. Він подякував усім, хто допомагав у звільненні моряка, – Президенту України Петру Порошенку, депутатському корпусу облради, народним депутатам, громадським організаціям, керівництву і членам профспілок морського транспорту України і Чорноморської професійної спілки моряків, за солідарність і грамотну консультацію рідним Андрія, Фонду допомоги морякам «Асоль», одеситам, друзям та близьким Андрія і окремо бабусі моряка – Олені Миколаївні, яка не здавалася і вірила в перемогу.

Запитання посипалися різні: в яких умовах перебував у в’язниці; чи був конфлікт із загиблим іранцем; чому не заплатив штраф в 3000 доларів, щоб відкупитися; чому не зійшов з судна, щоб втекти; чому не прийняв іслам, щоб помилували.

Андрій розповів, що перебував в тюремних умовах і не в одній в’язниці. Завдяки Міністерству іноземних справ перевели в корпус для іноземних осіб. Камера була на п’ятнадцять ліжок. Він наголосив, що конфлікту з загиблим не було. Відносини з іранцем були, як з усіма іншими. Він став свідком пригоди, тому його заарештували. Такі іранські закони.

Моряк підтвердив, що справді були варіанти звільнення інші, але вони були сумнівні. Варіант заплатити 3000 доларів міг би просто луснути. Тому що віри в те, що після оплати штрафу звільнять — не було.

Варіант тікати не розглядав зовсім, оскільки непричетний до пригоди і жити в бігах не хотів.

Найцікавіша версія з прийняттям ісламу, щоб звільнитися. Андрій підтвердив, що такий варіант існував. В Ірані є таке: якщо немає свідків того, що ти скоїв злочин, то віруючий мусульманин може покласти руку на Коран і п’ятдесят разів поклястися, що він цього не робив, і його відпустять.

Для одесита це теж не було варіантом.

- Я українець, одесит. Я не міг цього зробити, тому що це не правильно. Я вірний своїй вірі та батьківщині. І я невинний.

На запитання, як підтримують профспілки моряків, що перебувають в такому становищі, Михайло Кірєєв розповів:

— Профспілки завжди підтримують моряків. В цій ситуації, після звернення бабусі Андрія, профспілка відразу взяла під свій захист сім’ю. Допомагала в юридичному, інформаційному супроводі. Завжди була на зв’язку з бабусею та Андрієм.

Все, що було в наших можливостях, все було зроблено. Наразі ми допоможемо з відновленням документів, щоб Андрій зміг працювати далі.

Анатолій Урбанський наголосив:

- Бабуся Андрія Новічкова – Олена Миколаївна, зіграла в спасінні онука першочергову роль. Вона не відступилася і боролася за онука до останнього. На сьогодні з Андрія зняті всі звинувачення.

Я пишаюся, що в цій справі ми були солідарні і допомогли спасти одесита, і висловлюю вдячність депутатам Одеської обласної ради за ініціативу звернення до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з приводу прийняття невідкладних заходів щодо захисту громадянина України Новічкова Андрія Олександровича від смертної кари.

Але ми повинні все ж розуміти, що таке складне дипломатичне завдання, як порятунок від смертної кари громадянина України в іншій країні, могло бути вирішене лише при безпосередній підтримці Президента України Петра Порошенка.

Щиро дякуємо, Петре Олексійовичу, за своєчасне втручання в справу нашого земляка!

Автор: Марина Мунтян

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012