ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ПОВЕРНЕННЯ ДО РІДНОЇ ГАВАНІ
12.01.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 3(22022) / Тираж: 8525

На Різдво Одеса отримала чудову звістку: з іранської в’язниці звільнено нашого земляка, моряка Андрія Новичкова.

Митарства одесита, якого звинуватили у вбивстві іранського матроса, тривали понад два роки. Чекаючи на вирок, він перебував у в’язниці Евін у столиці Ірану Тегерані, куди не мали доступу ні український консул, ні адвокат. Слідство велося на фарсі. Висунуте звинувачення загрожувало смертною карою.

За життя Андрія безупинно боролися його бабуся — 81-літня Олена Вірановська, друзі, небайдужі одесити, громадські організації та політики. Кілька разів збирали підписи під петицією до Президента України з проханням втрутитися і допомогти. Коли з’явилася можливість обміняти Андрія на громадянина Ірану Алі Джедуея, затриманого у Харкові та звинуваченого у шпигунстві на користь Ірану, цим скористалися українські дипломати. Звільненням Андрія займалося Міністерство закордонних справ України. Й ось 7 січня, на Різдво, той уже перебував на території Посольства України в Ірані, серед своїх.

Президент Петро Порошенко на своїй сторінці у Фейсбуці написав: «Вітаю одеситів з поверненням нашого земляка! Було приємно втішити цією звісткою бабусю Андрія Олену Миколаївну, яка чекала на звільнення онука. Особисто подякував їй за стійку позицію та віру у вирішення ситуації. Вона отримала від мене чіткий наказ — привести свій артеріальний тиск у норму і вже за кілька днів бути готовою обійняти свою рідну людину. Це, мабуть, найщасливіше Різдво в житті хлопця та його родини».

Одеситка Ірина Пугачова в коментарях зауважила: «Це величезна радість для всієї Одеси. У наших родинах багато моряків. Це важка і жертовна робота. Романтизму мало. Чоловіки йдуть у море і в океан, щоб нагодувати свої родини, вливають десятки мільйонів доларів в економіку держави. Ми завжди хвилюємося за своїх рідних. То океан гнівається, жахливі шторми, кораблі перевантажені, найменша помилка може закінчитися фатально. То спека й холод, пірати, хвороби в екзотичних країнах, багато іншого. Й ось такі випадки, як з Андрієм…».

Після повернення в Україну Андрій Новичков разом з представниками Міністерства закордонних справ та зовнішньої розвідки зустрівся з журналістами в аеропорту «Бориспіль».

Зважаючи на специфіку роботи спецслужб, вчорашній бранець відмовився розповідати про деталі обміну і щиро подякував усім, хто допомагав, хто не заважав вирішувати питання з його порятунком.

Біля порогу рідного дому в Одесі Андрія зустріла його бабуся. Як і годиться, Олена Миколаївна приготувала для онука український борщ.

— Після 747 днів митарств мого онука нарешті відновилася справедливість і він повернувся додому.

Повернення Андрія до рідної гавані — результат спільної роботи багатьох служб, організацій, простих українців, які згуртувалися і зробили все можливе, щоб визволити нашого співвітчизника з неволі. Радісне диво, що сталося на Різдво, створене людськими руками.

Автор: Ольга ФІЛІППОВА

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 11.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012