ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ПАНОРАМА ПОДІЙ
17.01.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 4(22023) / Тираж: 8525

ЗА ДЕМОКРАТИЧНІ СТАНДАРТИ І ПРОТИ ГІБРИДНИХ ВИКЛИКІВ

Президент України Петро Порошенко через свою сторінку на Фейсбуці звернувся до учасників виборчого процесу, який, як відомо, стартував 31 грудня, із закликом спільно захистити українські вибори від гібридних викликів.

Глава держави у цьому дописі наголосив:

«Висока якість виборчого процесу — візитна картка нової України. У 2014 році ми разом встановили гідний стандарт вільного і чесного волевиявлення. Закликаю всі політичні сили та кандидатів на найвищу державну посаду засвідчити це своїм прикладом.

У цьому році маємо підтвердити зрілість демократичної системи. Також маємо забезпечити належне спостереження за президентською кампанією з боку всіх визнаних міжнародних органі-зацій. Переконаний, що міжнародне спостереження за виборчими перегонами є нашою додатковою гарантією чистоти демократичних процедур та змагальності виборчого процесу, а також стримуючим чинником проти зовнішнього втручання.

Маємо спільно захистити українські вибори від гібридних викликів!».

КОМУ ІЗ СІЧНЯ, А КОМУ — З БЕРЕЗНЯ

Із січня буде зроблений перерахунок пенсій військовослужбовців та осіб, які досягли 65-літного віку й мають великий трудовий стаж.

«Із 1 січня військовим пенсіонерам буде зроблений черговий перерахунок пенсій. Також з 1 січня стартувала нова пенсійна програма перерахунку пенсій, що стосуватиметься осіб, яким сповнилося 65 років і які мають трудовий стаж 35 років — для чоловіків, 30 років — для жінок. Це приблизно два мільйони пенсіонерів», — поінформував віце-прем’єр-міністр Павло Розенко.

Він також нагадав, що пенсії інших категорій громадян буде підвищено з 1 березня. «Найбільший перерахунок пенсій, який стосуватиметься близько 11 мільйонів осіб, буде зроблений з 1 березня. Йдеться про осучаснення пенсій за новими розмірами заробітних плат», — зазначив віце-прем’єр, додавши, що розмір підвищення пенсій становитиме від 15% до 40%.

НЕ ОНМЕДУ, А НОМЕДУ

Скандал довкола Одеського національного медуніверситету, який триває вже не один місяць, здається, може вщухнути: Кабінет Міністрів розпорядився створити на його базі новий виш — Національний Одеський медичний університет.

У документі, підписаному прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом й опублікованому на урядовому сайті, зокрема йдеться:

«Погодитися з пропозицією Міністерства охорони здоров’я щодо утворення Національного Одеського медичного університету, реорганізувавши шляхом злиття Одеський національний медичний університет та Кримський державний медичний університет імені С.І. Георгієвського. Реорганізацію здійснити в межах бюджетних призначень, передбачених зазначеному міністерству».

У розпорядженні наголошується, що студенти Одеського національного медичного університету та Кримського державного медичного університету імені С.І. Георгієвського продовжують навчання в Національному Одеському медичному університеті. Тобто відповідна реорганізація не вплине на робочий процес для здобувачів вищої освіти обох ВНЗ.

СПРОБУВАТИ, ЩОБ ПОПРАКТИКУВАТИСЯ

Із 8 січня розпочалася реєстрація на пробне зовнішнє незалежне тестування. Зареєструватися для участі в ньому можна до 31 січня на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти, повідомляє УЦОЯО.

У день проведення пробного тестування кожен зареєстрований учасник може скласти тест з одного навчального предмета: 16 березня — з української мови і літератури, а 23 березня — з історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії, англійської, іспанської, німецької, французької мов.

Учасники пробного ЗНО мають можливість: ознайомитися з процедурою його проведення; виконати пробний тест, що відповідає вимогам програм, характеристиці та структурі сертифікаційної роботи зовнішнього незалежного оцінювання 2019 року; попрактикуватися у заповненні бланків відповідей; навчитися ефективно розподіляти час на виконання тесту; отримати правильні відповіді та дізнатися результат тестування; оцінити власний ступінь готовності до проходження ЗНО.

Участь у пробному оцінюванні є платною послугою (на Одещині вартість одного пробного оцінювання — 138 гривень). Докладніше про проходження пробного тестування, у тому числі про вартість, можна дізнатися на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти.

УКРАЇНСЬКА ОСЕЛЯ В МИСТЕЦТВІ

Сьогодні, 17 січня, в Одеському обласному центрі української культури відкриється виставка образо-творчого та декоративно-прикладного мистецтва «Українська оселя в мистецтві», присвячена Дню Соборності України.

На ній представлені роботи на означену тему майже сорока митців Одещини, які працюють у декоративно-прикладному та образотворчому жанрах, а також колекційна тематична серія «Неначе писанка село» першої української порцелянової арт-мініатюри під загальною назвою «Подарунки з ярмарку» — новітній проект Сергія Воронова у виконанні творчої групи «Alis — K».

Ознайомитися з виставкою можна до 1лютого щодня, крім суботи та неділі, з 9.00 до 17.00 за адресою: м. Одеса, вул. Польська, 20, ООЦУК. Вхід — вільний.

ВЕЛИКОДНЯ П’ЯТИДЕНКА

Цьогоріч українці зможуть погуляти на Великдень аж п’ять днів.

Оскільки свято Воскресіння Христового припадає на неділю, 28 квітня, а 1 травня як державне свято відзначається День праці, то Кабмін, перенісши робочий день вівторка (30 квітня) на суботу, 11 травня, подарував нам цілих п’ять вихідних.

Цим же розпорядженням (№7-р від 10 січня) уряд рекомендував перетасувати робочі дні й напередодні Нового року: тоді на українців чекає три вихідних поспіль 29—31 грудня. Відпрацювати ж неробочий понеділок 30 грудня треба буде у суботу, 21 грудня, а робочий вівторок 31 грудня — у суботу, 28 грудня.

Відповідні перенесення, йдеться у документі, здійснюються «з метою забезпечення раціонального використання робочого часу і створення сприятливих умов для святкування у 2019 році 1 травня — Дня праці та у 2020 році 1 січня — Нового року».

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.015