ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ДЕСЯТЬ ПОДІЙ 2018 РОКУ, ЩО СХВИЛЮВАЛИ ЧИ ОБНАДІЯЛИ
17.01.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 4(22023) / Тираж: 8525

2018-го ми вшановували чимало значущих для незалежної України 100-річних ювілеїв. Сторіччя Директорії, сторіччя Української армії, сторіччя «Укрінформу» (ukrinform.ua). Сто років тому в Києві був скликаний Всеукраїнський церковний собор, який виступив за створення незалежної від РПЦ української церкви. Ми в той чи інший спосіб відзначали ці знаменні дати. Й усі ці ювілеї супроводжували інші, у чомусь також епохальні, нинішні події. Нова доба української незалежності дарує звершення багатьох мрій, сформульованих ще століття тому.

Які саме події суспільно-політичного життя ми вважаємо головними, такими, що впливатимуть на наше життя ще довгі роки?

1. На 2018-й припав старт визнання української авто-кефалії

Процес канонічної автокефалії та створення нової Церкви містив цілу низку подій. Це була серйозна дипломатична робота й уповноважених осіб Президента, і співробітників МЗС, і результативні та оперативні голосування Верховної Ради. Парламентарі підтримали звернення до святійшого Варфоломія, схвалили рішення про виділення під ставропігію Вселенського патріарха Андріївської церкви.

2. Розпочалася російська агресія в Керченській протоці

У кінці листопада Росія відкрила вогонь по українських суднах, які проходили через Керченську протоку, реалізуючи міжнародне право і взяла в полон наших моряків. Світ став свідком того, що Росія є агресором і на морі, й на суші. Цей напад був однією з причин запровадження в десятьох областях України воєнного стану.

3. Навесні Україна безкоштовно отримала від США протитанкові комплекси «Джавелін» («Javelin»)

Це стало символом союзницької підтримки та маркером дипломатичної перемоги нашої країни, яка змогла переконати світ, що Україна — жертва в російсько-українській війні.

4. Поставлена остаточна крапка в судовому позові України проти «Газпрому»

Стокгольмський арбітраж ухвалив рішення щодо транзитного спору між «Газпромом» і «Нафтогазом» на користь останньо-го, задовольнивши вимоги української сторони на 4,67 мільярда доларів. Це остаточна й незаперечна перемога україн-ського «Нафтогазу» в судових розглядах із «Газпромом», де Україна заявила про свою можливість будувати рівні партнерські відносини на основі ринкових реалій. Це також по-справжньому історичний процес, бо в цій війні Росія здавалася непереможною. Як сказав один чиновник, саме в двох залежностях сховане «серце Кощія» — у церковній та газовій.

5. Верховна Рада внесла зміни до Конституції, які закріпляють шлях України до Єв-ропейського Союзу та НАТО

Президент ініційованим ним законом щодо конституційних змін заявив про євроатлантичну орієнтацію, дав зрозуміти — повернення на Схід, до полі-цейського режиму, неможливе. Вже у 2020 році Парламентська асамблея НАТО відбудеться в Україні.

6. Прийнято Закон «Про Вищий антикорупційний суд»

За створення Вищого антикорупційного суду, важливої інституції у боротьбі з корупцією, проголосувала конститу-ційна більшість парламенту. 317 голосів «за» — рідкісне сьогодні результативне голосування. Чи не вперше депутати віддали голоси за можливість притягнути до відповідальності і самих себе.

7. Вітання «Слава Україні!»

Верховна Рада затвердила традиційне вітання УПА «Слава Україні! — Героям слава!» як офіційне в Збройних Силах.

Вітання, яке виникло на початку ХХ століття, набуло поширення під час Української революції (1918—1921) та стало гаслом українських націоналістів і борців за незалежність України. Воно лунало на Майдані під час всіх новітніх революцій: Революції на граніті (студентського голодування), Помаранчевої революції (2004) та Євромайдану (2013). Широко використовується в Україні з кінця 2013-го — з часів Революції Гідності. Набуває також популярності серед іноземців, що приїздять в Україну на спортивні змагання.

Під час російської збройної агресії проти України це гасло-вітання почало утверджуватися в українському війську. 24 серп-ня 2018-го воно вперше пролунало як частина церемонії параду на честь 27-річчя Незалежності України та 100-річчя від-родження Української державності, а 4 жовтня Верховна Рада запровадила його як офіційне у ЗСУ та Національній поліції.

8. Сенат США одностайним рішенням ухвалив двопартійну резолюцію, яка стала першим в історії правовим актом Конгресу США, де Голодомор 1932—1933 років визнається геноцидом українського народу.

Документ містить визнання висновків Урядової комісії США щодо Голоду в Україні (від 22 квітня 1988-го) про те, що «Сталін та його оточення вчинили у 1932—1933 рр. геноцид проти українців». Сенат висловив співчуття жертвам, тим, хто пережив Голодомор, та їхнім родинам. У резолюції міститься заклик до поширення інформації для підвищення обізнаності світу про штучну природу цієї трагедії.

9. Верховна Рада ухвалила закон щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях

Це надважливий закон, ос-кільки жінки в армії могли бути снайперами, але офіційно їх оформляли на якісь конторські посади. Закон урівняв можливості при укладанні контракту і при виході в запас та уніфікував міру відповідальності за виконання поставлених завдань. Ухвалення цього документа від-криває дорогу до успіху в ЗСУ тисячам жінок, які завтра стануть гордістю нашої армії.

10. Уряд підвищив ціну на газ для населення приблизно на 25%

Це рішення розблокувало співпрацю з Міжнародним валютним фондом і дало можливість успішніше розвивати енергетичну галузь народного господарства.

Усі рішення, про які ми написали, — глибокі, вистраждані й комплексні. Наприклад, вітання «Слава Україні!» продовжилося законом про посилення соціального захисту борців за незалежність України в ХХ столітті. Хоч депутати й уникнули в заголовку закону слова УПА, все ж, зауважимо, справедливість перемогла — старенькі вояки отримають свої пенсії. Або, скажімо, конституційно закріплений курс у НАТО супроводжується інформацією про надання Україні статусу аспіранта. А рішення про рівність жінок в армії увінчалося присвоєнням генеральського звання жінці — начальниці Військово-Медичного управління СБУ.

Тому навіть побіжний погляд на минулий рік свідчить, що, попри драми та втрати, він залишився роком надії й перемін на краще. А після надії завжди бувають перемоги.

Автор: Лана САМОХВАЛОВА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.016