ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




МОНЕТИЗОВАНА «КОМУНАЛКА»
17.01.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 4(22023) / Тираж: 8525

Наприкінці минулого року, 27 грудня, Кабінет Міністрів України схвалив постанову про надання житлових субсидій населенню у грошовій формі. Правила призначення допомоги у сплаті комунальних платежів залишаються незмінними. Змінюється лише алгоритм її виплати.

Монетизація відбуватиметься у три етапи.

Вже з 1 січня 2019-го участь у монетизації пільг і субсидій братимуть ті сім’ї, які звернуться за допомогою вперше. Субсидія від держави надходитиме на їх персональний обліковий запис в «Ощадбанку». Банк розраховуватиметься за субсидіанта з надавачами комунальних послуг й одразу інформуватиме SMS-повідомленням громадян про те, скільки їм залишилося доплатити за «комуналку».

Тим сім’ям, які беруть участь у монетизації, не потрібно буде щомісяця сплачувати свій обов’язковий платіж окремо за кожен вид послуги. Держава через «Ощадбанк» сплачуватиме частину «комуналки», у межах виділеної субсидії та соці-альних норм, а субсидіанти доплачуватимуть другу частину рахунку.

Скажімо, домогосподарству виділена субсидія на газ, воду, електроенергію у загальному розмірі 1500 гривень. А сума всіх комунальних платежів складає 2000 гривень. Так-от, 1500 субсидійних гривень «Ощадбанк» перекаже надавачам послуг та поінформує сім’ю субсидіанта про те, що йому залишилося доплатити за комуналку 500 гривень.

Із 1 травня монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію чи пільгу вже багато років, у тому числі користується допомогою в літній період.

А з 1 жовтня запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто є одержувачем житлової субсидії, отримуватиме за результатами опалювального сезону готівкою все, що було заощаджено.

П’ЯТЬ ГОЛОВНИХ ЗАПИТАНЬ ПРО МОНЕТИЗАЦІЮ ПІЛЬГ І СУБСИДІЙ

1. Чи потрібно повторно подавати документи?

Так, усім отримувачам пільг і субсидій обов’язково потрібно у травні подати заяву на монетизацію та декларацію про доходи в управління соці-ального захисту населення й надати дозвіл на опрацювання персональних даних.

В «Ощадбанк» іти не потрібно. Уряд максимально автоматизував процес монетизації, щоб основне навантаження лягло на управління соціального захисту населення, державний банк та надавачів комунальних послуг.

Тим, хто звернеться за допомогою вперше у 2019 році, у травні не потрібно поновлювати документів. Вони вже є учасниками монетизації пільг та субсидій.

2. Чи потрібно в «Ощадбанку» самостійно відкривати рахунок?

На кожного одержувача субсидій, після опрацювання заяви на монетизацію, буде автоматично відкритий персональний обліковий запис у банку, на якому відображатимуться житлової субсидії у грошовій формі.

Персональний обліковий запис матиме спеці-альний режим використання. Тобто кошти першочергово спрямовуватимуться на оплату послуг за спожитий газ, тепло, електроенергію й воду.

«Ощадбанк» щомісяця інформуватиме субси-діантів та пільговиків SMS-повідомленням про надходження коштів від держави, їх використання та залишок.

Після закінчення опалювального сезону — в червні — суми невикористаних коштів переказуватимуться на поточні рахунки одержувачів житлової субсидії. Рахунок кожному «Ощадбанк» відкриє автоматично, без додаткового звернення у фінансову установу.

3. Як відбуватиметься оплата «кому-налки»?

Усе відбуватиметься автоматично. Щомісяця надавачі комунальних послуг формуватимуть для «Ощадбанку» он-лайн платіжку субсидіанта. Банк згідно з наданою інформацією переказуватиме їм субсидію. Про це і про те, скільки залишається заплатити за «комуналку», «Ощадбанк» одразу інформуватиме субсидіанта SMS-повідомленням.

Для субсидіантів створять персональні кабінети, де можна буде відстежувати інформацію про розмір нарахованої допомоги, перелік комунальних послуг, які сплачені за рахунок субсидії, залишок коштів. Додаткові консультації можна буде отримати у контакт-центрі «Ощадбанку» за тел. 0-800- 210-800.

4. Чому саме «Ощадбанк»?

«Ощадбанк» є державним уповноваженим банком щодо десятка урядових програм і має понад 15 років досвіду співпраці з підприємствами паливно-енергетичного комплексу. Він володіє найбільшою мережею відділень — понад 3200, які присутні, в тому числі, у сільській місцевості, де найбільша кількість субсидіантів, та має великий досвід щодо виплат соціальної допомоги й пенсій значній кількості клієнтів одночасно. Тому й визначено проводити монетизацію пільг і субсидій саме через цей державний банк.

Жодних комісій від субсидіантів та пільговиків за обслуговування їх персональних облікових рахунків «Ощадбанк» не братиме.

5. Чому гроші не роздадуть одразу на руки?

В Україні субсидію отримує майже половина сімей. Якщо відразу роздати такій кількості людей гроші на руки, є ризик гіперінфляції та кризи комунальних неплатежів. Уявімо ситуацію, що 8 мільярдів гривень щомісяця, замість оплати «комуналки», потраплятимуть на споживчий ринок. Уже через два місяці житлово-комунальне господарство країни спіткає колапс, адже надавачі послуг не зможуть розрахуватися з тим же «Нафтогазом» за придбаний газ.

Тому допомога надходитиме на персональний обліковий запис субсидіанта та пільговика в «Ощадбанк», а все, що залишиться після оплати комунальних послуг упродовж року, за результатами опалювального сезону енергоощадні українці зможуть забрати з банку готівкою.

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату Кабінету Міністрів України.

Автор: -

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012