ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ДО ВИШІВ — ЗА НОВИМИ ПРАВИЛАМИ
17.01.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 4(22023) / Тираж: 8525

Набули чинності нові правила вступу до закладів вищої освіти на 2019 рік.

Так, для вступу на бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного, ветеринарного спрямування) прийматимуть сертифікати ЗНО 2017, 2018 та 2019 років, окрім оцінок з англійської, французької, німецької та іспанської мов. З іноземних мов зараховуватимуть лише сертифікати 2018 та 2019 років. Вступник може подати сертифікати в будь-якій зручній йому комбінації.

Змінено терміни проведення творчих конкурсів, які цього річ відбуватимуться з 1 до 10 липня, тобто до початку прийому заяв. Передбачена і друга сесія творчих конкурсів — з 11 до 22 липня, однак лише для тих вступників, які бажають навчатися на контракті.

Незначні зміни торкнулися переліку конкурсних предметів за окремими спеціальностями: «Середня освіта (фізика)», «Професійна освіта (Охорона праці)», «Аудіовізуальне мистецтво та виробництво», «Дизайн», «Менеджмент соціокультурної діяльності», «Психологія», «Хімія», «Фізика та астрономія», «Прикладна фізика та наноматеріали», «Географія», «Технології легкої промисловості», «Агроінженерія», «Цивільна безпека» та всі спеціальності галузі знань «Охорона здоров’я». У більшості випадків в оцінюванні знань вступників посилено роль математики та фізики.

Жодних змін нема у кількості заяв, які можна подати для вступу на бакалавра: на бюджет — максимум 7 заяв на 4 спеціальності, на контракт — не обмежується.

Із 2019 року запрацює механізм першочергового зарахування тих абі-турієнтів у медичні та педагогічні виші, які готові після закінчення навчання працювати в сільській місцевості. Йдеться про вступників на спеціальності галузей знань 01 «Освіта/Педагогіка» та 22 «Охорона здоров’я», які укладуть угоду про відпрацювання не менше трьох років у селі або селищі міського типу.

При цьому з минулих років залишаться коригувальні коефіцієнти — першочерговий, сільський, галузевий.

Розширено практику встановлення мінімальної кількості балів для вступу на спеціальності з особливо високим рівнем суспільної відповідальності: «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини», «Міжнародні економічні відносини», «Міжнародне право», «Фармація, промислова фармація». Щоб подати на них заяву, вступник повинен мати конкурсний бал не менше 130.

Як і 2018-го, мінімальний поріг встановлено також на спеціальності «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія». Для участі у конкурсі на ці спеціальності вступник повинен мати не менш як 150 балів з другого та третього конкурсних предметів.

Важлива новація 2019-го — розширення пільг для учасників бойових дій.

Реєстрація електронних кабінетів та завантаження до них документів почнеться 1 липня, а прийом заяв та документів — 10 липня. Подання заяв для тих, хто вступає лише за сертифікатами ЗНО, закінчиться о 18.00 22 липня, а для осіб, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів або творчих конкурсів, — 16 липня.

Стосовно вступу в магістратуру, то тут основна зміна — розширення переліку спеціальностей, на які треба складати єдиний вступний іспит (ЄВІ) з іноземної мови за технологією ЗНО. Зокрема, додадуться спеціальності «Музеєзнавство, пам’яткознавство», «Менеджмент соціокультурної діяльності», «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа», всі спеціальності галузей знань «Богослов’я», «Соці-альні та поведінкові науки», «Управління та адміністрування», «Інформаційні технології, «Публічне управління та адміністрування».

Як і торік, ЄВІ потрібно буде складати і на спеціальності галузей знань «Гуманітарні науки» (крім спеціальності «Філологія»), «Соціальні та поведінкові науки», «Журналістика», «Сфера обслуговування», «Право» та «Міжнародні відносини». На спеці-альності «Право» та «Міжнародне право» крім цього вступники складатимуть єдине фахове вступне випробування (ЄФВВ) з права та загальних навчальних правничих компетентностей.

Реєстрація на ЄВІ та ЄФВВ триватиме з 13 травня до 18.00 3 червня. Іспит відбудеться 2 липня, а вступне випробування — 4 липня. Прийом заяв та документів для таких вступників почнеться 10 липня і триватиме до 23 липня.

Для всіх інших вступників у магістратуру терміни подачі документів, складання іспитів та інших вступних процедур визначаються правилами прийому вишів.

Змінено граничний термін, до якого заклади вищої освіти мають затвердити власні Правила прийому, — до 5 лютого.

Детально ознайомитися з умовами прийому на 2019 рік можна на сайті Міністерства освіти та науки, повідомляє прес-служба МОН.

Автор: -

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.015