ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




Не про абстрактні цифри
19.01.2019 / Газета: Одесские известия / № 5(5128) / Тираж: 18937

Прокуратура Одеської області звернулася до суду із клопотанням про зупинення будівництва готелю на пляжі Ланжерон, де через падіння будівельного автокрану загинув робітник. Про це під час прес-конференції, яка відбулася 16 січня, повідомив голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов. За його словами, те, що сталося 12 січня (перешкоджання роботі журналістів та недопуск медиків «швидкої допомоги» до потерпілого), потребує ретельного розслідування.

Але ця жахлива подія все-таки не була головною темою зустрічі Максима Степанова з представниками ЗМІ.

Голова ОДА підбив підсумки за 2018 рік та запропонував говорити не про абстрактні цифри, а про конкретні зміни, про все те, що турбує кожного мешканця нашої області. «На моє переконання, головне, що має робити влада, – це втілювати позитивні зміни, щоб кожен мешканець регіону міг відчути їх на собі», – зазначив на початку спілкування із журналістами голова ОДА Максим Степанов.

Медицина, освіта та стан доріг

Одним зі значних успіхів керівник області вважає поліпшення транспортних комунікацій. Ремонт доріг є надважливим для мешканців і гостей Одещини. «З одного боку, зроблено дуже багато, за два роки відремонтовано 450 кілометрів доріг, а траса Одеса-Рені практично готова. Залишилося покласти 3 кілометри верхнього шару асфальту в районі Ізмаїлу. Для боротьби із перевантаженими авто, які руйнують нове покриття, закуплено шість пересувних габаритно-вагових комплексів. Втім, стан більшості доріг залишає бажати кращого, і ми маємо намір це виправити», — зазначив голова ОДА.

Він також підкреслив, що в 2018 році план ОДА із капремонту доріг не був виконаний. Причина — недофінансування за програмою митного експерименту.

Нові об’єкти та потужності з’явилися у галузі медицини. Із відкриттям реперфузійного центру в Ізмаїлі у 2018 році було завершено формування цілої мережі. Відтепер у будь-якій точці області пацієнт із інфарктом міокарда отримає своєчасну допомогу. Окрім того, наразі повністю ліквідовано чергу на гемодіаліз і відремонтовано 31 амбулаторію та ФАП.

«Телемедицина, яку тільки зараз починають запроваджувати інші регіони, у нас успішно працює більше року. Ми закупили 168 мобільно-діагностичних комплексів і відкрили ще два відділення невідкладної допомоги (Emergency department). Ми прагнемо забезпечити однаково високий рівень допомоги і мешканцям міста, і мешканцям села – з сучасними технологіями, фаховими лікарями», – заявив Максим Степанов.

Керівник області надав увагу в своєму звіті й питанням освіти. Так, за його словами, було облаштовано 100 нових кабінетів дистанційної освіти та 51 – для поглибленого вивчення природничо-математичних дисциплін. Усі школи області забезпечено Інтернетом. У комплексі це дозволило у 2018 році запустити унікальний проект дистанційної освіти «Вчитель+». «Головне – ми почали відкривати нові об’єкти. Минулого року ми побудували три школи та два дитячі садка. Не меншу увагу надаємо будівництву інклюзивно-ресурсних центрів і профтехосвіті», – додав Максим Степанов. За минулий рік в області з’явилися 33 майданчика різного типу. 70 тисяч випускників шкіл скористалися безкоштовною платформою BeSmart для підготовки до ЗНО.

Туризм, історична спадщина, економіка та інвестиційні проекти

Губернатор очікує збільшення кількості туристів і пов’язує успіхи із комплексом дій, зокрема, з ремонтом доріг, отриманням Куяльницьким лиманом статусу курорту національного значення.

«Зараз у Вилковому почали активно відкриватися міні-готелі, кафе, малий бізнес почав піднімати голову. Причина ясна і зрозуміла — пішов турист, а пішов він, бо з’явилася гарна дорога, по якій можна без проблем дістатися до Бессарабії. У планах на 2019 рік у нас ремонт траси, яка веде до таких курортів як Сергіївка, Приморське та інших », — пояснив Максим Степанов.

Анонсована поромна переправа Орлівка-Ісакча може запрацювати вже в 2019 році. Проект є двостороннім, і українська сторона вже виконала зі свого боку всі вимоги і умови.

«Ми не тільки побудували все, що було потрібно від української сторони, але і підвели туди від траси Одеса-Рені дорогу, щоб ця переправа могла добре функціонувати. Зараз завершується процес документального оформлення », — зазначив Максим Степанов. Також він повідомив, що румунська сторона обіцяла зі свого боку завершити будівельні роботи у другій половині 2019 року.

Триває робота із включення Аккерманської фортеці до попереднього списку світової спадщини ЮНЕСКО. Днями в Києві відбудеться засідання національної комісії з питань ЮНЕСКО, де серед іншого буде розглянута заявка від Одещини.

«Вважаю, що ми досягнемо позитивного результату, хоча процес може тривати кілька років. Але вже сьогодні туристи відкривають для себе Одеську область такою, якою раніше її ще не бачили», – каже Максим Степанов.

Він упевнений, що масовий туризм в нашій області може бути пов’язаний не тільки з відпочинком на морі в літній період. На його думку слід розвивати різні види туризму, у тому числі гастрономічний, медичний. В нашій області величезна кількість музеїв, архітектурних пам’ятників, які також представляють великий інтерес для туристів.

В області з’явилося більше 3200 нових підприємств малого і середнього бізнесу. Підприємці можуть скористатися програмою компенсації відсотків по кредитах, на яку виділено 3,5 мільйонів гривень.

Загальна вартість інвестиційних проектів, котрі перебувають у процесі реалізації, становить 2 мільярди доларів.

За словами керівника ОДА, до кінця 2019 довгоочікувана злітно-посадкова смуга Одеського аеропорту нарешті буде добудована і здана в експлуатацію, що стане значною подією для нашого регіону.

Соціальна сфера

Голова облдержадміністрації відповів на запитання кореспондента газети «Одеські вісті» про те, чи існують в планах громад, доходи яких останнім часом значно підвищилися (і керівництво деяких з них навіть не завжди знає, як правильно освоїти ці гроші) проекти будівництва житла для людей з невисоким рівнем доходів, молодих фахівців, дітей-сиріт. (Таке житло надається всім, наприклад, в Німеччині, хто потребує — без права розпорядження, але з правом безстрокового проживання).

«Проекти існують, і деякі з них навіть вже реалізовані. Наприклад, у Болграді розроблений проект реконструкції будівлі гуртожитку під житловий дім на 12 квартир. У деяких селах та громадах для своїх сімейних докторів також будують житло, щоб фахівці могли працювати і жити там в нормальних умовах», — сказав Максим Степанов.

Голову ОДА доповнив його заступник з гуманітарних питань Сергій Колебошин, який був присутнім на прес-конференції. Він уточнив, що в Ізмаїльському, Тарутинському, Балтському і Подільському районах Одеської також працюють такі програми. Вони є складовою частиною державної програми деінституціалізації (перепрофілювання чи трансформації дитячих інтернатних закладів).

Одеська область за минулий рік стала лідером за кількістю наданого житла дітям-сиротам. 143 квартири були придбані для цієї категорії громадян.

Понад 136 тисячам сімей в Одеській області призначено житлову субсидію за новими критеріями. Уряд змінив порядок нарахування субсидій, після чого частина громадян, яким було раніше відмовлено в призначенні субсидії, тепер будуть її отримувати.

Плани на майбутнє

«Плани на 2019 рік є дуже амбітними. Я на 100% знаю, де ми будемо будувати дороги, де будуть з’являтися відділення невідкладної допомоги, амбулаторії, спортивні майданчики. Впевнено дивлюся на розвиток бізнесу і підприємств», – заявив Максим Степанов.

Протягом трьох років в Одеській області планується збудувати 800 км доріг, 28 сільських амбулаторій і 23 відділення невідкладної допомоги. На мапі регіону мають з’явитися 108 різних спортивних об’єктів, а 34 школи і 27 дитсадків планується відремонтувати. Голова ОДА також розповів про розробку проекту розвитку територій Куяльницького лиману, як курорту державного значення, що його буде презентовано інвесторам і громадськості.

Що стосується ситуації з національним природним парком «Тузловські лимани», проект розвитку якого розроблений його директором і кількома екологами, то, за словами Максима Степанова, цей проект був закритий унаслідок того, що не відповідав нормам чинного законодавства. На думку голови ОДА, документ цей слід ретельно допрацювати.

Розвиток інфраструктури і туризму, доступне медичне та соціальне забезпечення, сучасні технології в освіті, залучення інвестицій та нові робочі місця були названі як пріоритетні напрями діяльності на 2019 рік.

Автор: Виктория Ерёменко

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 25.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012