ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




До спадку ЮНЕСКО можуть зарахувати ще одну українську пам'ятку
23.01.2019 / Газета: Моряк Украины / № 3(1085) / Тираж: 10025

Національна комісія України у справах ЮНЕСКО на чолі із заступником глави МЗС Сергієм Кислицею почала розгляд номінаційної заявки на включення Аккерманської фортеці до Попереднього списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Про це повідомляє прес-служба Одеської облдержадміністрації.

«Аккерманська фортеця заслуговує на те, аби стати частиною світової туристичної мережі. Фахівці готували пакет документів ще з осені 2017 року, а сьогодні номінаційну заявку розглядають учасники тематичного засідання Національної комісії України у справах ЮНЕСКО. Ми прагнемо зберегти історичну пам’ятку й привернути ще більше туристів і дослідницьких місій», зазначила заступник голови ОДА Світлана Шаталова.

Автори номінаційної заявки акцентували, що унікальність Аккерманської фортеці полягає у поєднанні частини античного міста Тіра з шедевром європейського фортифікаційного мистецтва. Науковці також вважають, що фортеця відповідає щонайменше трьом критеріям ЮНЕСКО: об’єкт відображає важливість взаємозв’язку людських цінностей і розвитку містобудування. Пам’ятка є архітектурним ансамблем, що ілюструє важливі етапи в історії людства, а також пов’язана з подіями та традиціями.

В ОДА нагадали, що Білгород-Дністровська (Аккерманська) фортеця — один з найпопулярніших туристичних об'єктів півдня України. Більшість істориків вважають засновниками фортеці генуезців, що прийшли в Причорномор'я у XIII столітті. Внесення фортеці до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО ініціював голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов. У листопаді 2017 року за його розпорядженням було створено робочу групу, яка сформувала й затвердила номінаційну заявку.

Читайте також: Ханський палац у Криму можуть включити до двох списків ЮНЕСКО

Середньовічна твердиня перевершує своїми розмірами всі подібні фортифікаційні споруди України. Периметр її стін становить 2,5 кілометра, а загальна площа — понад 9 гектарів. Товщина стін коливається від 1,5 до 5 метрів, а висота стін та башт — від 5 до 15 метрів. З півночі фортечні мури майже впритул підступають до Дністровського лиману. З інших трьох боків фортецю оточує рів, сучасна глибина якого сягає 13-14 метрів.

Автор: ukrinform.ua

Пошук:
розширений

Микола Саранча
Роль міді та марганцю для озимої пшениці
У сучасному сільському господарстві все більшу роль для отримання щедрих та якісних врожаїв озимої пшениці відіграють мікроелементи, зокрема мідь та марганець. Вони мають вагомий вплив на проходження фізіологічних процесів під час росту та розвитку рослин та формування врожаю. Значення мікроелементів для сільськогосподарських рослин зросло із підвищенням врожайності, яку стимулюють, застосовуючи NPK добрива. Проте забезпечення мікроелементами з ґрунту не завжди задовольняє потребу рослин, що і призводить до прояву дефіциту.

Традиційні Шевченківські читання, присвячені 210-й річниці від дня народження Великого Кобзаря
6 березня о 12:00 у Музеї книги ОННБ — Шевченківські читання до 210 річниці від дня народження Великого Кобзаря

Останні моніторинги:
00:00 14.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 14.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 14.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 14.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 14.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012