ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




До спадку ЮНЕСКО можуть зарахувати ще одну українську пам'ятку
23.01.2019 / Газета: Моряк Украины / № 3(1085) / Тираж: 10025

Національна комісія України у справах ЮНЕСКО на чолі із заступником глави МЗС Сергієм Кислицею почала розгляд номінаційної заявки на включення Аккерманської фортеці до Попереднього списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Про це повідомляє прес-служба Одеської облдержадміністрації.

«Аккерманська фортеця заслуговує на те, аби стати частиною світової туристичної мережі. Фахівці готували пакет документів ще з осені 2017 року, а сьогодні номінаційну заявку розглядають учасники тематичного засідання Національної комісії України у справах ЮНЕСКО. Ми прагнемо зберегти історичну пам’ятку й привернути ще більше туристів і дослідницьких місій», зазначила заступник голови ОДА Світлана Шаталова.

Автори номінаційної заявки акцентували, що унікальність Аккерманської фортеці полягає у поєднанні частини античного міста Тіра з шедевром європейського фортифікаційного мистецтва. Науковці також вважають, що фортеця відповідає щонайменше трьом критеріям ЮНЕСКО: об’єкт відображає важливість взаємозв’язку людських цінностей і розвитку містобудування. Пам’ятка є архітектурним ансамблем, що ілюструє важливі етапи в історії людства, а також пов’язана з подіями та традиціями.

В ОДА нагадали, що Білгород-Дністровська (Аккерманська) фортеця — один з найпопулярніших туристичних об'єктів півдня України. Більшість істориків вважають засновниками фортеці генуезців, що прийшли в Причорномор'я у XIII столітті. Внесення фортеці до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО ініціював голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов. У листопаді 2017 року за його розпорядженням було створено робочу групу, яка сформувала й затвердила номінаційну заявку.

Читайте також: Ханський палац у Криму можуть включити до двох списків ЮНЕСКО

Середньовічна твердиня перевершує своїми розмірами всі подібні фортифікаційні споруди України. Периметр її стін становить 2,5 кілометра, а загальна площа — понад 9 гектарів. Товщина стін коливається від 1,5 до 5 метрів, а висота стін та башт — від 5 до 15 метрів. З півночі фортечні мури майже впритул підступають до Дністровського лиману. З інших трьох боків фортецю оточує рів, сучасна глибина якого сягає 13-14 метрів.

Автор: ukrinform.ua

Пошук:
розширений

Сергій Токарєв
Сергій Токарєв розказав про заходи, що покращать стан українського IT-сектору
Втрати контрактів та складнощі із залученням іноземних інвестицій — це ті виклики, з якими сьогодні найчастіше стикаються українські IT-компанії. На цьому наголошує Сергій Токарєв — IT-інвестор та бізнесмен, співзасновник інвестиційної групи Roosh. На його думку, становище вітчизняного сектору може покращити активний міжнародний іміджбілдинг.

SHABO провело серію дегустацій Великих вин України
Одне з провідних українських виноробних підприємств SHABO провело серію дегустацій, присвячену 20-річчю компанії.

Останні моніторинги:
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 28.03.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.012