ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




У БРОНЕЖИЛЕТІ Й З ОХОРОНОЮ
09.02.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 11(22030) / Тираж: 8525

Олег Михайлик, голова міської організації «Сила людей», на якого було скоєно замах, зустрівся з журналістами вперше після повернення з Німеччини, де йому було видалено кулю з легені.

З’явився він у бронежилеті і з охороною. Перш за все, подякував усім, хто брав участь в організації операції, допомагав та підтримував морально й матеріально, особливо пану Ернсту Райхелю, Надзвичайному і Повноважному послу ФРН в Україні.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять про Катерину Гандзюк, яка померла після вчиненого на неї замаху.

Спершу Олег поділився своїми враженнями від Німеччини:

— Там є чому повчитися. Мені пощастило побувати в різних місцях і зустрічатися з цікавими людьми, в тому числі з представниками партій, урядовцями, депутатами. У цій країні багато позитивного, починаючи з якості доріг: 600 кілометрів відстані між Мюнхеном і Берліном можна спокійно проїхати за 3,5 години. В клініці Університету Людвіга Максиміліана у Мюнхені, де мені робили операцію, ніхто не вимагає одягати халати й бахили, хоча це одна з найкращих клінік у Європі. Я побував також у технічному університеті Мюнхена, де навчаються талановиті діти з різних країн, у тому числі й з України. Там працює науково-дослідний центр із власним маленьким ядерним реактором. Побував у Геттінгені, де студенти складають половину його населення, а мерія 30-тисячного міста — п’ять осіб.

У Геттінгені 11 комунальних підприємств, частина з яких дотаційні, але там нема ні калюж, ні сміття, зате є 30 кілометрів велосипедних доріжок. Третя частина транспорту — велосипеди.

У канцелярії канцлера Німеччини мені довелося зустрічатися з чиновниками, які все чудово знають про Україну. Вони знають, що Україна не може побороти корупцію, знизу і доверху, не має сил доповзти до справжніх демократичних змін. Німецькі політики в курсі, що коїться в Одесі, але вони не розуміють, як у сучасній демократичній державі можуть відбуватись такі процеси.

Політики, депутати, з якими Олег Михайлик зустрічався у Німеччині, вважають: громадяни України повинні самі розбудовувати свою державу. Народ України повинен самостійно прийняти рішення, чи довго ще жити в такому стані, в якому перебуваємо зараз. Німці готові нам допомагати, консультувати, показувати, але ми повинні відповісти на питання: чи треба це нам самим? Чи готове українське суспільство привести до влади нові еліти, які принесуть із собою зміни? Німці не розуміють, як ми й досі можемо обирати тих, хто впродовж останніх 25 років був при владі і нічого не змінив.

Наближаються вибори, а ми, за словами Олега, демонструємо нашим європейським партнерам, що не готові об’єднатися навколо нових сил в українській політиці, щоб дати їм шанс.

— Для мене Німеччина — приклад того, як парламентарі, що представляють різні політичні сили, вміють домовлятися й об’єднуватися із стратегічних питань, важливих для країни, Європи, загального миру, як, наприклад, було із санкціями щодо Росії. Ми в Одесі вже почали це робити, об’єднавшись в «Одеську демократичну платформу» — це наша підготовка до майбутніх виборів... Стомився тупцювати на місці, й у мене є амбіції — зробити Одесу кращою, — каже Олег.

— Щодо операції, то вона виявилася набагато складнішою, ніж передбачалося: тривала 5 годин і кулю було видалено разом із частиною легені, — розповів Олег Михайлик. — Напередодні операції я разом із своїм німецьким адвокатом Олександром Боровиком звернулися до прокурора землі Баварія з проханням про проведення попередньої експертизи у Мюнхенському інституті кримінальних експертиз. Після операції з Ген-прокуратури України надійшли офіційні запити до кримінального прокурора землі Баварія про те, щоб кулю терміново передали в Україну і не проводили ніякої експертизи у Німеччині. Ми наполягаємо на проведенні експертизи в Німеччині, оскільки вже сьогодні мені зрозуміло, що все не настільки очевидно, як розповідають українські правоохоронці.

З цього приводу адвокат Вадим Оксюта додав, що є підстави не довіряти українському слідству та співробітникам СБУ:

— Комунікація зі слідством — це проблема... Слідство і в Одесі, і в Києві — чи непрофесійне, чи свідомо саботує розслідування. Наша головна мета — зафіксувати параметри кулі для того, щоб не допустити її підміни вже на території України. Куля дасть відповідь, з якої зброї насправді стріляли... Складається враження, що вони нас усіх намагаються тримати за дурнів, у них бракує доказів причетності, щоб «призначити винними» підозрюваних громадян, і для цього вони об’єднали два слідства — про хуліганство і про замах на вбивство... Ми категорично проти цього, подаємо заяви, клопотання, але проблема — в комунікації зі слідством, вона відсутня.

І хоча законодавство України не передбачає проведення такої експертизи за кордоном (згідно з нашим законодавством, вона не матиме юридичної сили), але її можна буде в судовому порядку легалізувати, зазначив адвокат. За попередніми даними, у затриманих підозрюваних громадян Грузії було вилучено пістолет ПСМ калібру 6,5 мм. За твердженням правоохоронців, вилучили також 6 патронів російського виробництва від браунінга модифікації «Байкал». За словами Вадима Оксюти, при стрільбі з цієї зброї патрони в ній застрягають, і цей факт та інші моменти «викликають багато запитань». Ми підозрюємо, що після повернення кулі з Німеччини в Україну представники слідства можуть заявити про «якусь подряпину» на речовому доказі і його неправильне зберігання. Це може дати підстави не долучати кулю до справи.

Величезна кількість нападів на активістів в Україні свідчить про те, що держава не контролює ситуацію.

— Якщо не будуть встановлені не лише виконавці, а й замовники, то це означатиме посил для бандитів: «Ви можете з ними робити усе, що захочете», — вважає Олег Михайлик.

Зважаючи на те, що наближаються вибори, Олег закликав представників демократичних сил об’єднуватися, заходити у владу і починати змінювати Україну, перетворюючи її на потужну європейську демократичну державу.

Автор: Ольга ФІЛІППОВА

Пошук:
розширений

Автор
Почему до датчика уровня сахара от Apple еще далеко
По данным Международной федерации диабета (IDF) за 2021 год, от диабета страдают 10,5% людей в возрасте от 20 до 79 лет и половина из них не знает об этом. Согласно прогнозам, к 2045 году этим заболеванием будет болеть на 46% больше — каждый восьмой взрослый или 783 миллиона человек. Эта перспектива пугающая, но не удивительная, учитывая текущую ситуацию

7-9 черв­ня 2024 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбудеться XXIV Всеукраїнська виставка-форум «Українська книга на Одещині»
Під егі­дою Мі­ніс­тер­ства культу­ри та ін­фор­ма­цій­ної політи­ки Ук­раї­ни, Одесь­ка на­ціо­наль­на на­у­ко­ва біб­ліо­те­ка, Ук­ра­їнсь­ка асо­ціа­ція ви­дав­ців та кни­го­роз­по­всюд­жу­ва­чів, Дер­жав­на на­у­ко­ва уста­но­ва «Книж­ко­ва па­ла­та Ук­раї­ни іме­ні Іва­на Фе­до­ро­ва» за спри­ян­ня Одесь­кої об­лас­ної дер­жав­ної ад­міністра­ції, Одесь­кої об­лас­ної та Одесь­кої місь­кої рад, Ук­ра­їнсь­ко­го ін­сти­ту­ту кни­ги, Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­гані­за­ції «Ук­ра­їнсь­ка біб­ліо­теч­на асо­ціа­ція» та Все­ук­ра­їнсь­кої гро­мадсь­кої ор­га­ні­за­ції «Біб­ліо­по­ліс» про­во­дять Все­ук­ра­їнсь­ку ви­став­ку-фо­рум «Ук­ра­їнсь­ка кни­га на Оде­щині».

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.013