ІА «Контекст-Причорномор'я»
логін:
пароль:
 
Останнє відео
Прес-конференція «Нові терміни проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році»
Инфографика
Курси валют. Долар США. Покупка:




ОДНЕ ДИТЯ... НА 144 НЯНЬКИ
09.02.2019 / Газета: Чорноморські новини / № 11(22030) / Тираж: 8525

Розширена колегія Південного офісу Держаудитслужби України, якій, до речі, сповнилося три роки, була присвячена підсумкам роботи за 2018-й та визначенню пріоритетних завдань на 2019-й.

У засіданні, яке провів керівник Південного офісу аудиторської служби Олег Муратов (на знімку), взяли участь заступник голови Одеської ОДА Світлана Шаталова, очільники Миколаївського та Херсонського управлінь офісу, органів місцевої влади, представники громадськості, ЗМІ.

Сьогодні, у непростій соціально-економічній ситуації, йшлося на засіданні, життя вимагає якнайчіткішого порядку у сфері витрат і доходів. У цих умовах робота офісу — контролююча, попереджувальна, рекомендаційна — надає велику допомогу у наведенні такого порядку у використанні бюджетних коштів.

Керівництво області, сказала Світлана Шаталова, високо оцінює внесок аудиторів у збереження бюджетів, пошук додаткових надходжень, результативність їхньої роботи.

Учасників заходу детально ознайомили з підсумками ревізій та аудитів виконання бюджетів, і проведення закупівель, державного контролю у галузях промисловості, енергетики, транспорту та фінансових послуг.

Можливо, звичайній людині мало про що розкажуть озвучені цифри, однак вони справді вражаючі, як і наведені нижче викриті випадки розграбування наших спільних грошей.

Отож, впродовж минулого року підрозділи апарату Південного офісу Держаудитслужби України провели 106 заходів державного контролю, під час яких виявили порушення, які призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на загальну суму 213,5 млн грн. За цей же час забезпечили усунення таких порушень на 174,5 млн грн…

Проведення 20 фінансових аудитів дозволило викрити неефективне використання коштів і майна на 362,3 млн грн. Спеці-алісти служби надали більше сотні аргументованих пропозицій щодо виправлення порушень і подальшого їх недопущення.

Упродовж січня-грудня 2018-го аудитори проаналізували 423 процедури закупівель загальною очікуваною вартістю 4,1 млрд грн. За наданими рекомендаціями попереджено порушень за 114 процедурами закупівель на суму 1,8 млрд грн через ініціювання перед підконтрольними об’єктами відміни конкурсних торгів.

До правоохоронних органів передано 64 ревізійні матеріали, за результатами розгляду яких розпочато 45 досудових розслідувань, а матеріали 23 ревізій долучені до наявних кримінальних проваджень, вручено 26 повідомлень про підозру у вчиненні кримінального правопорушення. За порушення фінансової дисципліни до адміністративної відповідальності притягнуто 226 осіб.

Ось лише два показових приклади з великого переліку реалізованих ревізорами й аудиторами заходів з наведення порядку у бюджетній сфері.

Фахівці Південного офісу провели ревізію Білгород-Дністровського спеціалізованого будинку дитини за період із січня 2015-го по серпень 2018-го. У закладі офіційно працевлаштовано 144 особи: головний лікар, медперсонал, вихователі, працівники кухні, прибиральники… Так-от ці 144 штатних працівників на час проведення ревізії опікувалися аж… однією дитиною. А з листопада 2018-го у цьому будинку не було жодного вихованця. З обласного ж бюджету лише за першу половину минулого року заклад «освоїв» майже 2,5 млн грн. Трохи більше 3 млн грн пішло на утримання практично лише його обслуги і в 2017-у. Відтак за три останні роки цей заклад обі-йшовся обласній громаді у 30 млн бюджетних гривень.

До слова, головна лікарка будинку дитини за цей час отримала 127,6 тис. грн доплати до окладу як надбавку… за складність і напруженість роботи, а також як премії та матеріальну допомогу.

Щоб мати об’єктивну картину, варто порівняти цей спеціалізований будинок дитини з Ізмаїльським, де сьогодні є 88 вихованців, а на кожну дитину витрачалося у 26 разів (!) менше бюджетних грошей, аніж у Білгород-Дністровському.

Інформацію відповідного змісту для подальшого реагування та розслідування аудитори скерували голові Одеської обласної ради як розпоряднику коштів, повідомили про цей випадок СБУ та прокуратуру, матеріали передали до Національної поліції.

Про результати ще однієї перевірки розповіла на засіданні колегії начальник відділу контролю у галузі промисловості, енергетики, транспорту і фінпослуг Південного офісу Держаудитслужби Наталя Стоянова. Йдеться про Адміністрацію морських портів України, де торік були допущені серйозні фінансові порушення на значні суми. Зокрема, керівництво АМПУ саме собі нарахувало «зайвої» зарплати на 40 млн грн, а Чорноморська дирекція АМПУ 70 млн грн передала… профспілкам. Призначенням платежу була реконструкція мосту через лиман, але профспілка, вочевидь, таку роботу не подужала, відтак гроші розпливлися у невідомих напрямках.

Окрім прямих порушень, аудитори виявили чимало сумнівних та ризикованих рішень керівництва АМПУ й окремих портів, які обійшлися державі у 441 млн грн. При цьому пред’являти претензії, фактично, нікому: шістьма із семи портів керують люди в статусі виконувачів обов’язків.

На думку аудиторів, результатом такої безгосподарності та злочинних дій стало істотне зниження показників роботи галузі. За словами Наталі Стоянової, за останні три роки обсяги обробки вантажів у портах України скоротилися аж на 36%, а в портах Одеської області — на 24%.

Автор: Яна СТАСІНА

Пошук:
розширений

Автор
Лелеки повернулися на укріплені енергетиками ДТЕК Одеські електромережі гнізда
На укріплені ДТЕК Одеські електромережі гнізда повернулися лелеки. Наразі птахи заселили 100% своїх домівок, а це − 257 платформ. На початку 2024 року енергетики встановили 4 платформи, до кінця року планують змонтувати ще 16. Попри війну енергетики продовжують дбати про захист біорізноманіття та довкілля. Роботи проводять під егідою проєкту #Лелеченьки, спрямованого на захист та збереження популяції білого лелеки. Він відповідає принципам ESG та Цілі Сталого розвитку Глобального Договору ООН №15 – «Збереження екосистем землі».

«Все, що ми пам'ятаємо, – неправда»
Презентація 8-го видання проєкту «Стара Одеса у фотографіях» зібрала повний зал в Одеській національній науковій бібліотеці

Останні моніторинги:
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса
00:00 18.04.2024 / Вечерняя Одесса


© 2005—2024 Інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
Свідоцтво Держкомітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України №119 від 7.12.2004 р.
Використання будь-яких матеріалів сайту можливе лише з посиланням на інформаційне агентство «Контекст-Причорномор'я»
© 2005—2024 S&A design team / 0.015